BM, HTŞ, Suriye Milli Ordusu ve diğer cihatçı grupların saldırısı nedeniyle İdlib, Halep ve Şahba’dan 150 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İlke TV’nin edindiği bilgilere göre YPG ve SDG’nin kontrolüyle açılan koridorlardan Rakka ve Tabka kentlerine giden insanlar büyük bir insani krizle karşı karşıya.
Rakka ve Tabka’ya gidenlerin yarısı çocuk
Rakka ve Tabka’ya giden sivilillerin durumlarına dair değerlendirmede bulunan International Emergency Help (IEH) doktorlarından Akram Naasan de sivillerin buradaki koşullarını İlke TV’ye anlattı.
Dr. Naasan, Afrin’den Şehba’ya göç eden sivillerin tamamının yeniden yerinden edilerek, Rakka ve Tabka kentlerine gittiğini söyledi.
‘Üç gündür yemek yemedik’
📍Suriye’de son durum: Hama ve Minbiç’te çatışmalar, Şehba’da insani kriz
📍Tebka ve Rakka bölgesine ulaşan siviller için Rakka merkezinde geçici kamp kuruldu
🔗https://t.co/G1xjTMmoFy📹Rojava Watch pic.twitter.com/V4v9bv18zF
— İlke TV (@ilketvcomtr) December 4, 2024
Yaklaşık 50 bin ailenin Rakka ve Tabka kentlerine sığındığını söyleyen Dr. Akram Naasan, “Fırat bölgesine göç eden 150 bin kadar insanın yaklaşık yarısının 18 yaşının altındaki çocuklardan ve yaklaşık yüzde 25’inin yaşlılardan oluştuğunu söyledi.
Rakka ve Tabka’ya göç eden sivillerin koşullarına ilişkin “Yatakları yok, üstüne oturacakları malzemeleri yok, hava soğuk ve ısınacak malzemeleri yok. Şu an herhangi bir dağıtım yapılmış durumda değil” dedi.
Bebek maması en acil ihtiyaç
Dr. Naasan, “Biliyorsunuz ki insanın çocuğunun aç olması en rahatsız edici duygulardan biridir. Ve şu anda orada çocuklar aç. Biz de bulunduğumuz yerlerde bebek maması gönderebilmek için yardım topluyoruz” dedi. Dr. Naasan, öncelikli ihtiyaçları bebek maması, battaniye, giyecek olarak sıraladı.
‘Durum görünenden daha kötü’
Tehdit Altındaki Halklar Derneği Ortadoğu Temsilcisi Kemal Sido 26 Kasım sonrası patlak veren çatışmaların ardından yaşananları İlke TV’ye değerlendirdi. Sido Halep, Şehba ve Tel Rıfat gibi bölgelerde durumun görünenden daha kötü olduğunu ifade ederek “Tabka ve Rakka’ya varan sivillerin aktardıklarına göre, çok üzücü durumlar mevcut. Cihatçıların insanların kafasını keserek öldürdürdüğüne dair bilgiler edindik” dedi.
‘Hristiyanlar bir kez daha yerinden edildi, çadır kiliseleri yakıldı’
Sido, 2018 yılında Afrin’in işgaliyle yerinden edilen Hristiyanların Şehba’da kurdukları çadır kilisenin yakıldığını aktardı. Sido, “Bin 200 küsür Hristiyan yeniden yerinden edilerek Tabka’ya doğru yola çıktı” dedi.
‘Görüntüler Ezidilerin Şengal’den kaçışını anımsatıyor’
Sido, Tabka ve Rakka’ya varan sivillerin travma halinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İnsanlar travma halinden dolayı hikayelerini dahi anlatamayacak durumdalar. Gördüğümüz görüntüler 2014’te Ezidilerin IŞİD işgaliyle Şengal’den göçünü anımsatıyor. Uzun konvoylar, yürüyerek kaçmaya çalışma, kayıp çocuklar gibi görüntüler. Yine şu anda çok sayıda çocuk kaybolmuş durumda. Aileler birbirini bulamaz halde. Çok travmatik hikayeler duyuyoruz.”
‘Uluslararası destek yok, Almanya talebimizi reddetti’
Bölgenin uluslararası yardımdan yoksun olduğunu belirten Sido “Biz dernek olarak Almanya hükümetiyle iletişim kurduk ve kendilerinden yardım talep ettik fakat taleplerimiz karşılık bulmadı. Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasından duydukları kaygının bu talebimizi görmezden gelmelerinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Şu an var olan çatışma halinde uluslararası güçler ve bölge devletleri için öncelikli olan şey bölgedeki siyasi ve jeopolitik çıkarları gibi görünüyor. Bugün IŞİD ile var gücüyle savaşan Kürtler yine cihatçılara karşı yalnız durumda” dedi.
‘Koridorlardan sadece Kürtler değil, tüm halklar geçiyor’
Sido koridorların yüzde yüz güvenli olmamakla birlikte YPG ve SDG tarafından korunduğunu ve SMO tarafından koridorlara yapılan saldırıların yine bu güçler tarafından durdurulduğunu söyledi.
Sido aynı zamanda koridorlardan sadece Kürtlerin değil, İslami şeriatı reddeden Arapların, Dürzilerin, Hristiyanların da geçtiğini ifade etti.
‘Halep’te kalanlar için hayat çok zor’
Sido var olan duruma rağmen hala Halep’in 3’te 1’ini oluşturan Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallerinde sivillerin ikamet ettiğini belirterek “YPG Şex Meqsud ve Eşrefiye’de bulunmaya devam ediyor. Burada bulunan siviller tamamen çıkana kadar da YPG orada kalmaya devam edeceğini söylüyor. Siviller oradan tamamen çıktıktan sonra YPG cihatçı gruplarla savaşır mı yoksa oradan çekilir mi bunu bilmiyoruz” dedi.
Şeyh Maksut’a hergün mahalle meydanına gelen otobüslerin koridorlardan güvenli bölgelere taşındığını söyleyen Sido, burada kalanlar için de hayatın zor olduğunu belirtti.
Sık sık su ve elektiriklerin kesildiğini aktaran Sido, hayatın pahalılaştığını belirterek “250 Suriye Lirası’na satılan ekmek şu anda 2 bin liraya satılıyor, her şey çok pahalılaştı”dedi.
Sido, Halep’te Suriye tarafından sağlanan telefon şebekelerinin iptal edildiğini ve bölgeyle irtibat kurmanın zor olduğunu söyledi.
‘Herkes sessizlik içinde’
Bölgede yaşananları Minbiç’ten aktaran gazeteci Nazım Daştan da yaklaşık 150 bin kişinin insani krizle karşı karşıya olduğunu, fakat bunun uluslararası toplum tarafından görülmediğini belirterek “Kimse insanlar yerinden yurdundan edildi diye bakmıyor. Sadece çıkarlarına ve politikalarına uygun durumlar söz konusu olduğunda müdahale ediyorlar. BM’den, ABD’den Avrupa ülkelerine kadar herkes sessizlik içinde” dedi.