• Ana Sayfa
  • Manşet
  • ⚫ Hedef Minbiç: Bir yandan bombalama diğer yandan normal yaşam

⚫ Hedef Minbiç: Bir yandan bombalama diğer yandan normal yaşam

Hem ekonomik hem askeri hem de coğrafik olarak stratejik öneme sahip olan Minbiç’in köyleri Suriye Milli Ordusu tarafından bombalanıyor. Kentin boşaltıldığı iddialarını yalanlayan yerel kaynaklar, bölgede olağan yaşamın devam ettiğini söyledi.

⚫ Hedef Minbiç: Bir yandan bombalama diğer yandan normal yaşam
⚫ Hedef Minbiç: Bir yandan bombalama diğer yandan normal yaşam
İlke TV
  • Yayınlanma: 5 Aralık 2024 11:35
  • Güncellenme: 5 Aralık 2024 17:31

Suriye savaşının merkezi konumunda olan Halep’in, Heyet Tahrir El Şam’ın (HTŞ) eline geçmesinden sonra Suriye savaşında yeni bir sayfa açıldı. Halep’ten sonra Hama ve Humus’a yürümek isteyen HTŞ ile rejim güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Gündemde olan en önemli kentlerden biri de Minbiç.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında “Tel Rıfat temizlendi sırada Minbiç var” ifadelerini kullandı.

Ardından dün de AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Tel Rıfat ve Minbiç’te terör varlığı istemiyoruz” açıklaması yaptı. Halep’in ardından hedef haline gelen kentlerden biri olan Minbiç neden önemli?

Suriye’nin kuzeybatısında Fırat Nehri’nin batısında yer alan Minbiç, Suriye’nin büyük şehirleri ile Irak’ın Musul ve Bağdat kentleri arasındaki ticaret yollarını birbirine bağlayan stratejik bir noktada.

M-4 yolu üzerinde bulunan büyük kentlerden.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin 7 kantonundan biri olan Minbiç Kantonu; Halep, Şehba, Rakka, Azez ve Cerablus’a açılan önemli bir geçiş noktası ve  Türkiye sınırından 30 km uzaklıkta bulunuyor.

Minbiç, Halep’e 85, Cerablus’a 45, Kobanî’ye 65, El Bab’a 40 km uzaklıkta.

Stratejik konumu, şehri askeri ve ticari açıdan önemli bir merkez haline getiriyor.

Minbiç kimin elinde?

Minbiç’in kontrolü, yıllar boyunca sürekli el değiştirdi. 2012 yılında, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ele geçirilen şehir, kısa bir süre sonra IŞİD tarafından kontrol altına alındı. Ancak, Ağustos 2016’da, yaklaşık iki ay süren çatışmaların ardından Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bölgeyi IŞİD’den temizledi.  Nisan 2016’da sivil meclisler kurulmaya başlandı. Minbic Sivil Meclisi, kent merkezi, sokak, mahalle ve köylerde sayısı yüzleri bulan meclis ve komün kurdu.

Sivil Meclis, Suriye’nin farklı merkezlerinden göç etmek zorunda kalan binlerce kişiye de kapılarını açtı. Meclis çalışmaları, 2017’de genişletildi ve kentteki Arap, Çerkes, Kürt ve Türkmen gibi tüm halk ve inançların katılımıyla Özerk Yönetim çatısı altında yasama ve yürütme meclisleri kuruldu.

Eşbaşkanlık sistemiyle yürütülen mecliste, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim’e bağlı sağlık, ekonomi, gençlik ve spor, savunma, kültür ve sanat, sosyal hizmet, yerel yönetimler, eğitim, iç ve dış işleri, maliye gibi komiteler kuruldu.

Kent şimdilerde de Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ne bağlı Minbiç Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanlığı tarafından yürütülüyor.

Kentin savunmasını Minbiç Askeri Meclisi, asayişi ise İç Güvenlik Güçleri sağlıyor. Minbiç Kantonu, oluşturduğu yönetim ve savunma sistemiyle, Suriye’nin en huzurlu merkezlerinden biri olma özelliği de taşıyor. Şimdi ise Suriye Milli Ordusu kente saldırıyor.

Uluslararası Koalisyon, 15 Kasım 2019’da kentteki askeri güçlerini resmi olarak geri çekti. SDG ile yapılan anlaşma neticesinde Rusya ve Suriye hükümet güçleri, Minbiç Askeri Meclisi ve Türkiye arasındaki tampon bölgeye yerleşti.

Nüfusun 1 milyona ulaştığı tahmin ediliyor

Kent nüfusu, 2004’teki sayıma göre 400 bindi.  Ancak şimdi ise Minbiç Kantonu’nda yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Minbiç’e bağlı dört ilçe bulunuyor; Ebû Qelqel, Ebû Kehef, Meskene ve Xefsa. Kentte Kürtlerin yanı sıra Arap, Çerkes ve Türkmen nüfus da var.

Minbiç’in stratejik önemi

Minbiç, askeri olduğu kadar ekonomik olarak da önemli bir kent. Şehir, tarım alanları ve su kaynakları bakımından zengin bir bölge olması nedeniyle, hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde büyük bir çekişme alanı haline geldi. Kent IŞİD’ten alındıktan sonra inşaat, ticaret ve sanayi alanında büyük bir gelişme gösterdi. Fırat’a yakın olması nedeniyle tarım üretiminin başlıca geçim kaynaklarından biri olduğu kent, bu özellikleriyle halk arasında ‘Küçük Halep’ olarak anılıyor.

Kentin bir diğer önemi ise Kuzey ve Doğu Suriye’nin ticaret kapısı olması. Minbiç kuzeyden Cerablus istikametinden gelen yol, güneyden Tabka Barajı’ndan gelen yol, batıdan Halep’ten gelen yol ile doğudan Rakka’dan gelen yolun kesişim noktasında kilit bir konumda yer alıyor.

Kentte yaşam devam ediyor

Hedef kent Minbiç’e yönelik hemen her gün medyada bir haber yer alıyor.  “Yeni hedef Münbiç! SMO’nun terör yuvalarına yürüyüşü sürüyor”, “Minbiç’in etrafı sarılıyor! Kritik süreç başladı” gibi başlıklarla haberler servis ediliyor.  Özellikle kentin terk edildiği ve Minbiç Askeri Meclisi’nin kenti bıraktığı söylemleri yer alıyor. Ancak bölgedeki kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre bu tür söylemlerle kentin boşaltılmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Özellikle yaşamın olağan akışında devam ettiği ifade ediliyor.

Suriye Milli Ordusu’nun Minbiç’in köylerine sızma girişimlerine Minbiç Askeri Meclisi, karşılık veriyor.  Bölgedeki kaynaklar bu durumun 8 yıldır devam ettiğini belirtiyor.

Dün akşam da bombalandı  

Minbiç kenti Suriye Milli Ordusu tarafından da bombalanıyor.  Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre dün akşam Minbiç’in Um Celûd, El Seyada ve El Dendaniye köyleri havanlarla bombalandı. Suriye Milli Ordusu tarafından yapılan bombalamanın sonucuna ilişkin bilgi edinilemedi. SMO, Minbic’in Til Torin köyüne yönelik de saldırı başlattı. Ewn El Dadat köyü de bombalıyor.  Köye çok sayıda havan topu düştü. Bombardımanın sonucuna ilişkin bilgi edinilemedi.

Suriye Milli Ordusu’nun amacı Minbiç’i almak; ardından Fırat’ın üzerindeki kilit noktada bulunan Karakozak köprüsü de kontrol altına alınacak. Karakozak Köprüsü doğudan batıya geçişi sağlayan en önemli stratejik nokta olarak nitelendiriliyor.

Karakozak köprüsü bombalandı

Bu arada bombalanan bir diğer nokta ise Kobani’nin güneyindeki Karakozak Köprüsü’nün çevresi.  Dün akşam köprünün olduğu bölge cihatçı gruplar tarafından bombalandı.

SDG: Güçlerimiz Halep’in doğusunda yok

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Basın İrtibat Merkezi, “SDG’nin Halep’in doğu kırsalında ilerliyor” iddialarına ilişkin bir açıklama yaptı.

İddiaların yalanlandığı açıklamada, “Bu bilginin doğru olmadığını vurguluyoruz. Güçlerimizin askeri dağılım haritasında hiçbir değişiklik yoktur” denildi. Aynı açıklamada, son iki günde cihatçı grupların Minbiç Askeri Meclisi ve Tabka Askeri Meclisi kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarının olduğu ve çatışmaların yaşandığı bilgisi verildi.