Kadınlar her yıl 8 Mart’ta olduğu gibi bu yıl da Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim’e yürüdü.
Sıraselvilerde, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararı nedeniyle yürüyüş saatinden erken saatlerde bir araya gelen kadın ve LGBTİ+’lar, “Dünyayı yerinden oynatacağız” diyerek eyleme başladı.
İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi ile civarında günün erken saatlerin polis ablukası başlamıştı.
Sıraselviler’de abluka başladı
🟣 Kadınlar yasağa rağmen Feminist Gece Yürüyüşü’nde buluşacaklarını vurguladı
Detayları İlke TV Muhabiri Eylül Deniz Yaşar (@eyluldenizjourn) aktardı
Kamera: Özgür Söylemez pic.twitter.com/7UhHTkIVbp
— İlke TV (@ilketvcomtr) March 8, 2025
“Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Jin, jiyan, azadî”, sloganlarıyla 23’üncü Feminist Gece Yürüyüşü başladı.
Hep bir ağızdan şarkı söyleyen feministler, “Elimi de kolumu da bağla hadi, bir odaya bir ömür hapset hadi” nakaratıyla Beyoğlu sokaklarında seslerini yükseltti.
23’üncü Feminist Gece Yürüyüşü için Sıraselviler’de kadınlar döviz ve pankartlarıyla buluşmaya başladı. Kadınlar taleplerini ve isyanlarını ellerindeki dövizlere yansıtıyor. Peki bu dövizlerde hangi mesajlar var?

Eylül Deniz Yaşar

Zilan Azad
“Jin jiyan azadi”, “Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına isyan inadına özgürlük”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” ve “Nefrete inat yaşasın hayat” gibi pek çok sloganlar atan kadınlar ve LGBTİ+’lar 23’üncü Taksim Feminist Gece Yürüyüşü için Sıraselviler Caddesi’nde toplanmanın ardından yürüyüşe başladı.
🟣CANLI | 23’üncü Feminist Gece Yürüyüşü başladı
Kadınlar ve LGBTİ+‘lar, baskıya, şiddete ve sömürüye karşı Feminist Gece Yürüyüşü’nde buluşuyorhttps://t.co/apsaJM0kWS
📹/ @zilanazadd pic.twitter.com/Gj96RoRSF7
— İlke TV (@ilketvcomtr) March 8, 2025
Yürüyüşün başlamasından kısa bir süre sonra polisin “Sıraselvilerde slogan atan gruba sesleniyorum. Atmış olduğunuz sloganlar kanunsuzdur. Bu size 3’üncü uyarımız.” şeklinde uyarıları geldi.
Kadınlar ve LGBTİ+’lar polisin uyarılarına sloganlarla yanıt verdi.
Kadınlar, açtıkları dövizlerle, bir kez daha “barış” taleplerinde ısrarcı olduklarını dile getirdi.

Zilan Azad
🟣CANLI | Kadınlar 23’üncü Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim’e yürüyor
Polis, kitleyi anonsla uyararak atılan sloganların “kanunsuz” olduğunu söyledi. Feministler ise “Dolapta zıkkımın kökü, sokakta isyan var” sloganıyla yanıt verdihttps://t.co/apsaJM0kWS pic.twitter.com/i2iyNmZyhc
— İlke TV (@ilketvcomtr) March 8, 2025
“Feminist mücadelemiz hayatlarımızı, dünyayı değiştirecek” sloganının yazılı olduğu ana pankartı açan kadınlar Sıraselviler’de Feminist Gece Yürüyüşü eylemine devam ediyor.

Eylül Deniz Yaşar
Taksim Feminist Gece Yürüyüşü için buluşan binlerce kadın Sıraselviler Caddesi’nde yürümeye başladı.
“Feminist mücadelemiz hayatlarımızı, dünyayı değiştirecek” pankartı açan kadınlar “Asla yalnız yürümeyeceksin” ve “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” gibi pek çok sloganlar eşliğinda Sıraselviler Caddesi boyunca Cihangir güzergahında yürüyüşe geçti.
Feministler, polislerin barikatlarla kapattığı her yolu geçerek yürüyüşü sürdürdü.
🟣 İstanbul’da kadınlar yürümeye başladı
Yürüyüş, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarıyla devam ediyor
Feministler, polislerin barikatlarla kapattığı her yolu geçerek yürüyüşü sürdürüyor@zilanazadd https://t.co/apsaJM0kWS pic.twitter.com/1HfsOeCiHD
— İlke TV (@ilketvcomtr) March 8, 2025
23’üncü Feminist Gece Yürüyüşü’nde, cezaevlerindeki feministlerin gönderdiği mesaj da okundu.
Kadın dayanışması duvarları aşıyor! Cezaevlerindeki feminist arkadaşlarımızın mesajı okundu. #FeministGeceYürüyüşü pic.twitter.com/y6jobomTxo
— 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü (@8MartYuruyus) March 8, 2025
Feminist Gece Yürüyüşü, Cihangir sokaklarında metrelerce süren kalabalıkla birlikte, “Geceleri de sokakları da meydanları terk etmiyoruz” diyerek devam etti.
‘Dünyanın dört bir yanındaki kadınlardan güç alıyoruz’
Feminist Gece Yürüyüşü Komitesi Cihangir’de basın açıklamasını Arapça, Kürtçe ve Türkçe olarak yaptı.
Yürüyüşün basın açıklamasında, kadınların yüzyıllardır süren mücadelesiyle dünyayı değiştirdiği vurgulanırken, “Bugün biz burada, kendi hayatlarını ve dünyayı değiştirme gücünü feminizmde bulan binlerce feminist olarak sokaklardayız. Yüzyıllardır olduğu gibi şu an da, dünyanın her yerinde mücadele eden, patriyarkaya karşı direnen kadınlardan aldığımız güçle bir aradayız” denildi.
Kadınların hala erkeklerden daha az eğitim alabildikleri, daha az iş bulabildikleri, çalıştıklarında daha düşük ücretlere mahkum edildikleri, ev içi emeğin görünmez kılındığı ve erkek şiddetiyle karşı karşıya kaldıklarının belirtildiği açıklamada, “İşte biz de her alanda, her yerde, bu yüzden mücadele ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
Feministler, mücadelelerinin yalnızca Türkiye ile sınırlı olmadığını, dünyanın dört bir yanında eşitlik ve özgürlük için direnen kadınlarla dayanışma içinde olduklarını şu ifadelerle vurguladı:
“Biz gücümüzü Arjantin’de meydanları dolduran kadınlardan, Ortadoğu’da seküler bir alternatif yaratan Kürt kadınlardan, Filistin’de, Gazze’de yasını direnişe dönüştüren kadınlardan, Suriye’de ‘bizsiz bir rejim inşa edemezsiniz’ diyenlerden, ABD’de transfobinin iktidarına karşı yaşamını savunan translardan alıyoruz.”
‘Patriyarkanın adını koyuyoruz, faillerini işaret ediyoruz’
Kadınlar, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesinden “aile yılı” adıyla kadın haklarını hedef almasına kadar pek çok saldırıya karşı sokakta olduklarını belirtti.
Pınar Gültekin’in katiline verilen indirimli cezayı, Narin’in ölümündeki belirsizliği, Dina’ya yönelik ırkçı saldırının görmezden gelinmesini hatırlatan feministler, “Patriyarkanın adını koyuyor, faillerini ve destekçilerini işaret ediyoruz” dedi.

X/Demir Leblebi
‘Bu isyan bitmeyecek’
Feminist mücadelenin hayatı ve dünyayı değiştirdi vurgulanan açıklama şu sözlerle sonlandırıldı:
“Eşit ve özgür bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan! Yaşasın feminist mücadelemiz!”
Feminist Gece Yürüyüşü Komitesi tarafından okunan basın metninin tamamı şöyle:
“Bugün biz burada, kendi hayatlarını ve dünyayı değiştirme gücünü feminizmde bulan binlerce feminist olarak sokaklardayız. Yüzyıllardır olduğu gibi şu an da, dünyanın her yerinde mücadele eden, patriyarkaya karşı direnen kadınlardan aldığımız güçle bir aradayız.
Bir yandan feminist mücadele sayesinde dünya değişti. Diğer yandan kadınların eşitliği ve özgürlüğü için kat edilen onca yolun ardından, kadınlar hâlâ erkeklerden daha az eğitim alıyor, daha az iş bulabiliyor, çalıştığında daha az para kazanıyor, evde bedavaya çalışıyor, bir erkeğin isteklerine karşı geldiği için hâlâ şiddete uğruyor, öldürülebiliyor. Hem de her gün. İşte biz de her alanda, her yerde, bu yüzden mücadele ediyoruz.
Biz gücümüzü yüzlerce yıllık feminizm tarihinden, kadınların coğrafyaları ve kıtaları aşan ortak deneyiminden, bugün Arjantin’de her şeye rağmen sokağa çıkıp yüzbinleri bulan kadınlar ve LGBTİ+lardan, biz gücümüzü Orta Doğu’da seküler bir alternatifi mümkün kılan Kürt kadınlardan, Filistin’de, Gazze’de yasını direnişe dönüştüren ve ne olursa olsun yaşamı sürdürmeyi başaran kadınlardan, gücümüzü Suriye’de her şeye rağmen ‘bizsiz bir rejim inşa edemezsiniz’ deme cesaretini gösteren kadınlardan, gücümüzü ABD’de transfobinin iktidarına karşı yaşamını savunan translardan alıyoruz ve sesimizi onların sesine katıyoruz. Savaşla yeniden kurmakta oldukları dünyaya isyan ediyoruz.
Mücadelemizden, hayatlarımızı, dünyayı değiştirmemizden irkilenler bizlere saldırılarının dozunu her gün biraz daha artırıyor. Bu saldırıyla bir gün İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, öteki gün “aile yılı” ilan ediliyor. Otoriter muhafazakar rejimler, kendi ahlaklarını yasaya dönüştürmeye, hayatlarımızı daraltmaya çalışıyor. Bizleri yok etmeyi umuyorlar. Pınar Gültekin’in canavarca hisle öldürülmediğini söyleyenler, Narin’in başına ne geldiğini çözmekle uğraşmıyor, Dina’nın maruz kaldığı ırkçı şiddeti ortaya çıkarmaya tenezzül etmiyor. Tüm bu adaletsizliklere karşı itiraz edenleri, yaşamın böyle, yaşamın adaletsiz, yaşamın eşitsiz sürmemesi gerektiğini söyleyenleri susturmaya, sindirmeye, yok etmeye çalışıyor.
Bizlerse susmuyoruz. Özgürlüğün kadınların dayanışmasıyla, yan yana direnmesiyle mümkün olduğunu feminizmden öğrendik. İstanbul’da 40 sene önce feministler “İsyanı var bizde haksız yüzyılların. Özlemi var bizde geniş hayatların” diyerek sokaklara çıktı. Biz bu geniş hayatlara sahip çıkıyoruz, haksız yüzyılların hesabını soruyoruz. Patriyarkanın adını koyuyoruz, faillerini, destekçilerini işaret ediyoruz. Gisèle Pelicot’dan ilhamla, tüm dünyaya gözümüzü dikerek, kadınlara yüklenen utancı asıl sahibine, patriyarkaya iade ediyoruz. Özgür hayatları almadan bir yere gitmiyoruz. Ayrımcılığın, eşitsizliğin, şiddetin, sömürünün olmadığı bir dünyada ısrar ediyoruz.
Erkek şiddetini önlemeyip “kadınlar faillere kapıyı açıyor” diyenlere karşı, bizi bakım emeği ve yoksulluğa mahkum etmeye, eşitlik politikaları yerine aileyi güçlendirme adı altında kadınları sindirmeye karşı, homofobi ve transfobiyi norm haline getirmeye çalışanlara, seçtiklerimize kayyum atayarak irademizi yok sayanlara karşı, eylemlerimize, fikirlerimize, birlikteliğimize müdahale eden, gözdağı veren, şiddet uygulayanlara karşı yaşasın feminist mücadelemiz!
Feminist mücadelemiz hayatlarımızı ve dünyayı değiştiriyor!
Eşit ve özgür bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan!

Eylül Deniz Yaşar
Basın metninin Kürtçesi ise şöyle:
“Em îro ne tenê weke bi hezaran femînîstên ku hêza guhertina jiyana xwe û cîhanê di femînîzmê de dibînin, di heman demê de bi hêza ku em ji jinên ku bi sedsalan û li çar aliyê cîhanê li dijî baviksalarî têdikoşin û li ber xwe didin distînin.
Ji aliyekî ve cîhan bi saya têkoşîna femînîst guherî. Ji aliyê din ve, piştî hemû pêşketinên ji bo wekhevî û azadiya jinan, jin hîna jî ji mêran kêmtir perwerdeyê dibînin, kêmtir kar peyda dikin, dema dixebitin kêmtir pere qezenc dikin, di malê de belaş dixebitin û hîn jî rastî tundiyê tên û ji ber dijberiya daxwazên mêran dikarin bên kuştin. Û her roj. Ji ber vê yekê em li her qadê, li her derê têdikoşin.
Li dijî yên ku pêşî li tundiya mêran nagirin lê dibêjin “jin derî ji sûcdaran re vedikin”, yên ku me mehkûmî keda lênerînê û xizaniyê dikin, yên ku di bin navê xurtkirina malbatê de li şûna polîtîkayên wekheviyê hewl didin jinan bitepisînin, yên ku hewl didin homofobî û transfobîyê bikin norm, yên ku qeyûman tînin û îradeya me tune dihesibînin, li hember kesên ku êrîşî fikar û yekîtiya me dikin, dixwazin çavê me bitirsînin û tundiyê pêk bînin bijî têkoşîna me ya femînîst!
Têkoşîna me ya femînîst jiyanên me û cîhanê diguherîne!
Ev serhildan bêyî avakirina cîhanek wekhev û azad bi dawî nabe!
Bîst û Sêyemîn Meşa Şeva Femînîst a Stenbolê ya 8’ ê Adarê”
Dağılma sırasında polis ablukası ve gözaltı
Basın metinlerinin okunmasının ardından 23’üncü Feminist Gece Yürüyüşü alana gelen kadın ve LGBTİ+’ların dağılması sırasında polis yaklaşık 200 kişiyi ablukaya alarak bu gruba gözaltı işlemi uyguladı. Gözaltına alınanların 23’üncü Feminist Gece Yürüyüşü eylem komitesi ve LGBTİ+’lar olduğu öğrenildi.

Eylül Deniz Yaşar
Gözaltıların olduğu noktaya giden sokak çevik kuvvet polislerince kapatıldı.
📌İstanbul Barosu avukatları gözaltıların olduğu noktaya geçmek için alana geldi ancak barikatlardan geçmelerine izin verilmedi@eyluldenizjourn https://t.co/apsaJM0kWS pic.twitter.com/nUH1UXMRaQ
— İlke TV (@ilketvcomtr) March 8, 2025
📌İstanbul Barosu avukatları gözaltıların yaşandığı noktaya geldi
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Süreyya Arcan Kara İlke TV'ye Feminist Gece Yürüyüşü sonrası yaşanan gözaltılara ilişkin bilgi verdi
📹/ @eyluldenizjourn https://t.co/apsaJM0kWS pic.twitter.com/M6XtVNFaRi
— İlke TV (@ilketvcomtr) March 8, 2025