• Ana Sayfa
  • Bilim & Teknoloji
  • 2.300 yıllık köpek başlı Apulian rhyton: Antik Yunan’dan İtalya’ya uzanan şarap ve ritüel kabı

2.300 yıllık köpek başlı Apulian rhyton: Antik Yunan’dan İtalya’ya uzanan şarap ve ritüel kabı

Puglia’da bulunan ve bir Sparta tazısının başı şeklinde tasarlanmış 2.300 yıllık seramik kap, antik dönemde şarap, yağ ya da kan dökme ritüellerinde kullanılıyordu.

2.300 yıllık köpek başlı Apulian rhyton: Antik Yunan’dan İtalya’ya uzanan şarap ve ritüel kabı
2.300 yıllık köpek başlı Apulian rhyton: Antik Yunan’dan İtalya’ya uzanan şarap ve ritüel kabı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 28 Nisan 2025 13:47

İtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesinde keşfedilen ve şu anda Los Angeles’taki Getty Müzesi’nde sergilenen Apulian rhyton, antik Yunan etkisini yansıtan çarpıcı bir eser. Yaklaşık 2.300 yıl önce, MÖ 340-330 yıllarında yapılmış olan bu terakota kap, Laconia kökenli bir av köpeği olan Sparta tazısının başı şeklinde tasarlanmış.

Rhyton adı verilen bu içki kabı, antik Yunan’da genellikle şarap ya da kurban ritüellerinde yağ ve kan dökmek için kullanılıyordu. Rhyton’ların karakteristik özelliği ise düz tabanlarının bulunmaması; bu yüzden masaya bırakılması mümkün değil, elde tutulması zorunlu.

Yaklaşık 20 x 10 cm boyutlarında olan kap, siyah sırlı yüzeyiyle dikkat çekerken, köpeğin kulakları ve burun delikleri sırsız, gözleri ise sulandırılmış sırla boyanmış. Kabın üst kısmında mitolojik bir yaratık olan satir figürü, elinde tabak ve asasıyla yaprağımsı ve yumurta şekilli desenlerle çevrili.

Bu nadir eser, Puglia bölgesinde etkili olan Darius Ressamı’nın atölyesinde üretilmiş olabilir. Darius Ressamı, MÖ 340-320 yılları arasında Puglia’da etkin olan ünlü bir seramik sanatçısıydı.

Ritüellerin ve eğlencenin ayrılmaz parçası

Antik Yunan’da özellikle içki eğlencelerinde ve dini törenlerde kullanılan rhyton’lar, sadece köpek başlarıyla değil; at, geyik, aslan, koç, kedi, domuz ve hatta mitolojik yaratıklar gibi çeşitli hayvan başlarıyla da tasarlanıyordu. Rhyton’lar, Eski Çağ’daki bronz çağ içki boynuzlarından evrilerek, Yunan kültürünün satir gibi şehvet ve sarhoşluğu temsil eden figürleriyle süslenmiş hale gelmişti.

Köpek figürlü bu rhyton, özellikle antik Yunan’ın Magna Graecia (Büyük Yunanistan) olarak bilinen İtalya’nın güney bölgelerindeki güçlü kültürel etkisini gözler önüne seriyor. Bu bölge, Roma İmparatorluğu tarafından ancak MÖ 205 yılında ele geçirilmişti. (LiveScience)