Fransa, Belçika ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu 25 ülke, ortak bir açıklama yayımlayarak Gazze’deki savaşın ‘derhal sona ermesi’ ve İsrail’in uluslararası hukuka uyması gerektiğini belirtti.
Açıklamada, ortak imzacı ülkelerin dışişleri bakanları, “Gazze’de sivillerin çektiği acı yeni bir derinliğe ulaştı,” ifadelerini kullandı. Ayrıca ‘yardımın damla damla verilmesini ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin, en temel ihtiyaçları olan su ve gıdaya ulaşmaya çalışırken insanlık dışı bir şekilde öldürülmesi’ kınandı.
Açıklamada, “İsrail hükümetinin yardım ulaştırma modeli tehlikelidir, istikrarsızlığı körüklüyor ve Gazzelileri insanlık onurundan yoksun bırakıyor İsrail’in sivil nüfusa temel insani yardımı reddetmesi kabul edilemez. İsrail, uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymalıdır,” dendi.
İsrail, Ocak ayında, Hamas üyelerine göz yumduğu iddiasıyla Filistinlilere yardım ulaştıran BM kuruluşu UNRWA’nın Gazze’de faaliyet göstermesini yasaklamıştı. Yardım dağıtımının sorumluluğu ise daha önce çatışma bölgelerinde tecrübesi bulunmayan, ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na devredilmişti.
Bu yeni yardım modeli, deneyimli yardım kuruluşları tarafından eleştirilirken, Gazze’deki dört dağıtım noktasında gerçekleşen teslimatlarda izdihamlar veya İsrail güçlerinin ya da güvenlik taşeronlarının yardım arayanlara ateş açması nedeniyle birçok sivil yaşamını yitirdi.
Açıklamanın imzacıları arasında yaklaşık 20 Avrupa ülkesinin dışişleri bakanlarının yanı sıra Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve AB’nin Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri de yer aldı.
Ortak çağrıda, derhal bir ateşkes ilan edilmesi gerektiği belirtilirken, bölgede siyasi çözüm yolunu desteklemek için harekete geçmeye hazır olunduğu vurgulandı.
Uluslararası kuruluşlara göre Gazze’deki 2 milyondan fazla Filistinli, felaket boyutunda bir insani krizle karşı karşıya. Bölge halkı, şu anda büyük ölçüde sadece sınırlı şekilde bölgeye sokulmasına izin verilen yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor. Birçok kişi birden fazla kez yerinden edilmiş durumda.
Çağrıya imza atan ülkeler şunlar:
- Avustralya
- Avusturya
- Belçika
- Britanya
- Kanada
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- İzlanda
- İrlanda
- İtalya
- Japonya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Hollanda
- Yeni Zelanda
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovenya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre