Leyla Kasım 1952 yılında, Diyala yakınında, İran sınırında yer alan Hanekin’e bağlı Bamili köyünde 5 çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.
Bağdat’ta lise öğrenimini tamamlayan Leyla Kasım, Bağdat Üniversitesi’nde sosyoloji bölümüne girdi ve 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanıştı ve destek verdi. Bu dönemde Saddam Hüseyin’in Kürt düşmanlığı üzerine bir makale yazdı bu nedenle hedef haline geldi.
1974’ün baharında Baas rejimi Kürtlere karşı savaş açtı. Kürt ailelerini Bağdat’tan çıkardı. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladı. Bombalama sonucunda birçok sivil yaşamını yitirdi. Bu dönemde Leyla Kasım, Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırma planı yaptı.
Uçak kaçırma eyleminde Leyla Kasım, 4 arkadaşıyla birlikte 24 Nisan 1974’te yakalandı. Hapishanedeyken işkence ve insanlık dışı uygulamalara maruz bırakıldı. Saddam’ın emriyle Leyla Kasım ve ve arkadaşları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran, 12 Mayıs 1974′ te idam edildi.
İdam sehpasına Kürt ulusal marşı Ey Raqîb’i okuyarak giden Leyla Kasım, şunları söylüyordu:
“Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak.”