• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten yasama yılının ilk gününde açıklamalar

Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten yasama yılının ilk gününde açıklamalar

DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit açıklamalarında yeni yasama dönemine dair mesajlar verdi.

Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten yasama yılının ilk gününde açıklamalar
Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten yasama yılının ilk gününde açıklamalar
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 1 Ekim 2024 14:00

DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Meclis’in yeni yasama yılının açılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koçyiğit, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un tarafsız olmadığını belirtti ve Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantıdaki şiddet olaylarını hatırlattı. Koçyiğit, Kurtulmuş’u şiddetin aslı kaynağı ile mücadele etmeye çağırdı.

Numan Kurtulmuş’a eleştiri

Kılıç Koçyiğit, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un, yaşanan şiddet olaylarına dair içtüzük değişikliğine işaret eden sözlerini de eleştirdi. Kılıç Koçyiğit şöyle konuştu:

“Parlamentodaki son şiddetten sonra tüzük değişikliği gündeme geldi. Bu değişikliğinin masumane parlamentodaki milletvekilinin söz haklarını genişletmeye, muhalefet etmeye dönük olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu tüzük değişikliği muhalefetin sesini kısmak, parlamentodaki etkinliğini geriletmek ve parlamentoda kırıntı düzeyinde kalan denetim yetkisini de ortadan kaldırmak için yapıldığını iyi biliyoruz.

Meclis sarayın bando takımı değildir. Kendileri istedikleri yerlerde tek sesli bir koroyu oluşturabilirler ama bizler, bizi seçip gönderen halkımıza olan sorumluluğumuz gereği tek sesli koroya müsaade etmeyeceğiz.

Meclis Başkanı, normal koşullarda tarafsız ve bağımsız olmak zorundadır. Bütün milletvekillerin Meclis Başkanıdır. Şerafettin Can Atalay için yapılan olağanüstü Genel Kurul oturumunda, AKP milletvekillerinin uyguladığı şiddete karşı hiç ses çıkarmadığını bu anlamıyla AKP grubuyla aynı tutumu sergilediğini net bir şekilde gördük. Asıl törpülenmesi gereken Genel Kurul mermerleri değildir. Meclis Başkanını mermerlerden vazgeçmeye asıl şiddetin AKP grubuna bakmaya ve oraya dönük söz söylemeye davet ediyoruz.

‘Üçüncü yol’ vurgusu 

Koçyiğit, toplumun iki çizgiye mahkum olmadığını belirterek, “Bizler DEM Parti olarak üçüncü yol çizgimizi yeni dönemde daha da görünür kılmak istiyoruz. Üçüncü yol, ülkenin demokratik geleceği için önemli zemin olacaktır. Doğanın ve yaşamın hakkını üçüncü yol siyaseti savunabilir. İki çizgiye Türkiye halkları mahkum değildir” dedi.  Kılıç Koçyiğit şunları söyledi:

“Yaptıklarımızla yapamadıklarımızla birlikte, DEM Parti Meclis Grubu olarak Meclis’in de ülkenin de ana muhalefet gücü olduğumuzu, temel direniş gücü olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Bunun farkındayız. Bu farkındalıkla söz kuruyor, mücadele yürütüyoruz. Temel direniş noktası olarak DEM Parti’nin, AKP ve MHP’nin kurmak istediği faşizmin önündeki en büyük bent olduğunu bütün Türkiye halklarının ve kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Saray’dan yasaları Meclis’e getirmeye çalışanlara, sokağı terörize etmeye çalışıp yetmiyormuş gibi Meclis’i terörize etmeye çalışanlara karşı dimdik duran, cesurca söz söyleyen ve ne olursa olsun hakikati savunan tek partiyiz. Bunu Üçüncü Yol perspektifi üzerinden yapıyoruz. DEM Parti olarak, Üçüncü Yol çizgimizi yeni dönemde hem bütün siyasetimizde hem de Meclis’te daha da derinleştirip görünür kılmak istiyoruz. Üçüncü Yol Türkiye’nin demokratik geleceği için çok önemlidir. Yoksulların, ezilenlerin, kadınların, gençlerin, doğanın ve yaşamın hakkını ancak Üçüncü Yol siyaseti savunabilir. Üçüncü Yol siyasetimizle savaşa karşı barışı, faşizme karşı demokrasiyi, baskıya karşı özgürlükleri inşa etmeye devam edeceğiz. Türkiye halkaları iki kutba mahkum değildir, buna mecbur değildir. Bir kez daha Meclis’ten halklarımıza Üçüncü Yol siyasetine kulak vermeleri ve bu yolda birlikte mücadele etmeleri çağrısı yapıyoruz.”

‘Toplum karşıtı yasaları Meclis’ten geçirmeyi hedefliyorlar

Koçyiğit, yeni dönemde Meclis’e birçok yasa geleceğini  kaydederek, “Toplum karşıtı yasaları bir bir Meclis’ten geçirmeyi hedefliyorlar. İçerisinde soyadı kanununun olduğu yargı paketi, öğretmenliği bitirecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu ve emeklilik gibi alanlarda düzenleme yaparak topluma saldırmaya devam edecekler. Bütçeye dönük özel bir hazırlık yaptık. Halkın bütçe hakkını savunacağız. Bütçe mücadelesini sokağa taşıyacağız” diye konuştu.

‘Meclis’te demokratik muhalefet hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz’ 

“Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü DEM Parti’nin en temel önceliklerinden biridir. Bu en temel ilkemizdir. Buna karşılık bizi bu başlığa sıkıştırmaya çalışan anlayışa rağmen halkların ve ötekilerin sözü olmaya, herkesin talebini ve sözünü Meclis kürsüsünden dillendirmeye çaba harcadık. Anayasa ve iç tüzüğe göre tanımlanmış olan demokratik muhalefet hakkımızı sonuna kadar kullandık, bundan sonra da kullanmaya devam edeceğiz. DEM Parti olarak, geçmiş dönemde 6451 sonu önergesi, 673 araştırma önergesi ve 250 kanun teklifi verdik. Bu dönemde de aynı şekilde Meclis’e tekliflerimizi vermeye devam edeceğiz. Sabahlara kadar süren komisyon toplantılarında milletvekili arkadaşlarımız ve danışmanlarımız halklarımız için, hakikat için çalıştılar, söz kurdular. Yaklaşık üç ay boyunca savaşın, rantın ve sermayenin bütçesine karşı halkın bütçesini hem komisyon hem de Genel Kurul aşamasında savunduk ve söz kurduk. Bu yıl da aynı şekilde halkın bütçesini savunmaya devam edeceğiz. Toplumsal sorunların hiçbirine cevap üretmeyen ve Meclis’teki bütün soruları yanıtsız bırakan AKP-MHP iktidarının, sokakta direnenlere ve hak arayanlara karşı uygulanan kolluk şiddetinin bir benzerini Meclis Genel Kuruluna taşımış olmasına ve muhalefeti şiddetle bastırmaya çalışmasına karşı da dik durduk, mücadele ettik. Bundan sonra da bu şiddetin karşısında durmaya devam edeceğiz.”