• Ana Sayfa
  • Gündem
  • İmamoğlu: Tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına izin vermeyeceğiz

İmamoğlu: Tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına izin vermeyeceğiz

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde “Sahipsiz Hayvanlar Yol Haritası”nı basın toplantısıyla açıkladı.

İmamoğlu: Tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına izin vermeyeceğiz
İmamoğlu: Tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına izin vermeyeceğiz
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 4 Ekim 2024 19:44

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Sahipsiz Hayvanlar Yol Haritası”nı açıkladı. İmamoğlu, yeni Hayvan Hakları Kanunu’na yönelik eleştirilerini dile getirerek, İBB’nin sokak hayvanlarıyla ilgili stratejik planını kamuoyuyla paylaştı.

İmamoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İBB olarak elimizden gelen tüm imkanları seferber ederek, kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştireceğiz. 16 milyon insanın huzurunu sağlamak için gayret göstereceğiz. Ancak bu süreci yürütürken, hiçbir sokak hayvanının uyutulmasına izin vermeyeceğiz. Sürdürülebilir bir şekilde, toplumsal güvenliği sağlayacak ve örnek bir çözüm modelini İstanbul’da uygulayarak tüm ülkeye yaymayı hedefleyeceğiz.”

‘Belediyeler sürece dahil edilmedi’

İmamoğlu, sokak hayvanları sorununu çözme konusunda belediyelerin sürece dahil edilmediğini belirtti. “Sokak hayvanlarıyla ilgili yeni düzenleme, belediyeleri idari ve adli yaptırımlarla karşı karşıya bırakıyor. Ne belediyeler, ne de Türkiye Belediyeler Birliği bu sürece dahil edilmiştir. Bu kabul edilemez” diyen İmamoğlu, belediyelerin görüşleri alınmadan yürütülen yasal düzenlemelerin sorunları çözmeyeceğini ifade etti.

İBB Başkanı, merkezi yönetimin sokak hayvanlarıyla ilgili denetim görevini yerine getirmediği için sorunun ileri boyutlara ulaştığını belirterek, “Sorunun tek muhatabı olarak belediyeler gösteriliyor ancak bu yasal düzenleme yerel yönetimlerle hiçbir şekilde istişare edilmeden çıkarıldı” dedi. Ayrıca İmamoğlu, sokak hayvanları sorununun sadece belediyelerin değil, toplumun her kesiminin ortak bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.

‘Hayvanları korumaktan uyutmaya nasıl geldik?’

İmamoğlu, mevcut Hayvan Hakları Kanunu’nun köklü bir değişime ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bu yasaya baktığımızda, hayvanları koruma amacından saparak, onları uyutma noktasına nasıl geldiğimizi sorguluyoruz. 2004’te yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu, aynı dünyayı paylaştığımız hayvanların korunmasını amaçlarken, şu anki değişiklikler bu misyonu tamamen saptırıyor” diye konuştu.

‘Yeni yasa beklenen etkiyi yaratmayacak’

Yeni Hayvan Hakları Kanunu’na dair eleştirilerini sürdüren İmamoğlu, mevcut yasanın toplum vicdanında derin yaralar açacağını belirtti. “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler, beklenen etkiyi yaratmayacak. Toplumsal dayanışma ve ortak akıl olmadan bu sorunun çözülmesi imkansız” dedi. Ayrıca İmamoğlu, mevcut yasaların uygulanması için yerel yönetimlere yeterli kaynak sağlanmadığını ve bu eksikliklerin sokak hayvanlarının korunmasında ciddi sorunlara yol açtığını belirtti.

‘Sokakta 4 milyon sahipsiz hayvan var’

İmamoğlu, Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon sahipsiz köpek bulunduğunu ve mevcut hayvan barınaklarının bu ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi. “Ülkemizde 322 hayvan bakımevi var ve bu bakımevleri sadece 105 bin hayvanı barındırabiliyor. Oysa 4 milyon sahipsiz köpek olduğu varsayılıyor. Bu kapasiteyi artırmak için yaklaşık 2 bin yeni bakımevine ihtiyacımız var. Ancak bu maliyetlerin yerel yönetimler tarafından karşılanması mümkün değil” şeklinde konuştu.

‘İstanbul’da kapasiteyi artıracağız’

İBB olarak, sahipsiz hayvanların refahını artırmak amacıyla projeler geliştirdiklerini belirten İmamoğlu, “İBB bünyesinde 6 hayvan bakımevi ve bir hayvan hastanesi bulunuyor. Ancak bu kapasiteyi 2 yıl içinde 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Ayrıca ilçe belediyeleriyle iş birliği yaparak, bu kapasitenin daha da artırılacağını ve İstanbul genelinde 40 bin hayvanı barındıracak bir altyapı oluşturacaklarını belirtti.

İBB’nin mevcut projelerinden bahseden İmamoğlu, “Son yıllarda yaptığımız aşılama ve kısırlaştırma çalışmalarıyla İstanbul’da kuduz vakası görülmemiştir. ‘Sahiplen İstanbul’ projemizle, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesini teşvik ediyoruz. Ayrıca, modüler hayvan bakımevleri projemizle kapasitemizi daha da artıracağız” dedi.

‘Sokak hayvanları için sürdürülebilir çözümler’

İmamoğlu, sokak hayvanlarına yönelik olumsuz tutumları değiştirmek ve toplumda farkındalık yaratmak için kampanyalar düzenleyeceklerini söyledi. “Sokak hayvanlarına yönelik negatif algıyı değiştirmek ve onların refahını artırmak için toplumun her kesimiyle iş birliği yapacağız. Sahipsiz hayvanların sağlık hizmetlerine erişimini artıracak ve yaşam koşullarını iyileştireceğiz” dedi.

‘Hiçbir sokak hayvanı uyutulmayacak’

İmamoğlu, İBB olarak hiçbir sokak hayvanının uyutulmasına izin vermeyeceklerini bir kez daha vurguladı. “Bu süreçte, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme çalışmalarını sürdüreceğiz. Toplumun her kesimiyle iş birliği yaparak, sokak hayvanlarına yönelik sürdürülebilir çözümler üreteceğiz. İstanbul’da oluşturacağımız bu model, diğer şehirlere de örnek olacak” dedi.

Son olarak İmamoğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili yasanın yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, “Daha demokratik bir iktidar döneminde, bu yasanın bilimsel, vicdani ve hukuki açıdan uygulanabilir bir versiyonunu hep birlikte hazırlayacağız” dedi.