27’nci Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 13-15 Aralık 2024 tarihleri arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek. Kadın Gazeteciler Derneği, Kadından Haber ve Mersin Sinema Ofisi iş birliğiyle gerçekleştirilecek festivalde, kadın yönetmenlerin filmleri izleyiciyle buluşacak. Festival kapsamında 3’ü uzun metraj olmak üzere toplam 20 film gösterimi yapılacak.
‘Kadınların hikayeleri perdeye yansıyor’
Kadın Gazeteciler Derneği Başkanı Fatoş Sarıkaya, festivalin toplumsal cinsiyet eşitliğini odağa aldığını belirtti. Sarıkaya, “Yüzyıllardır kadınların kadın olmaktan dolayı yaşadığı birçok sorun var. Şiddete maruz kalmaları, eşitsizliklere maruz kalmaları… Bu sorunları perdeye yansıtan filmlerin olması, kadın yönetmenlerin kendi hikayelerini kadın bakış açılarıyla sunması çok önemli” dedi.
Sarıkaya, Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin Türkiye’deki ilk kadın filmi festivali olduğunu hatırlatarak, “Festival, sinema sektöründeki kadınların görünür olmasını sağlıyor. Bu, kadınların yaşadığı eşitsizliklere ve şiddete dikkat çekmek açısından çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
‘Toplumun sesi olurken sesimizi duyuramıyoruz’
Kadın gazetecilerin basın alanında da ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Sarıkaya, “Toplumdaki her kesimin sesi olurken kendi yaşadığımız haksızlıkları duyuramıyoruz. Kadın gazeteciler olarak mesleki sorunlara eğiliyor ve örgütlenme ağımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu festival, biraz da keyif veren bir iş olsun istedik. Çünkü sürekli kadınların kazanımlarına yönelik saldırıları haberleştiriyoruz ve bundan biz de etkileniyoruz” diye konuştu.
Kadından Haber ekibinin festivalle paralel olarak “Jin, jiyan, azadî” manşetiyle yeni sayısını çıkaracağını açıklayan Sarıkaya, “Bu slogan, Kürdistan ve Türkiye coğrafyası dahil bütün kadın hareketine ilham olmalı. Bu yasaklı sloganı festivalle birlikte yükseltmek istedik” ifadelerine yer verdi.
‘Kadınlar her yerde şiddetle karşılaşıyor’
Festivalin teknik detaylarına değinen Sarıkaya, “Toplamda 20 filmimiz var. Bunlardan 3 tanesi uzun metraj, diğerleri kısa metrajlı olacak. Kadınlar toplumun her kesiminde ayrımcılık ve şiddetle karşılaşıyor, ancak aynı zamanda direniş alanları da yaratıyorlar. Sinema ve gazetecilik gibi alanlarda bu mücadeleyi ortaya koyuyoruz” dedi.
Sarıkaya, festivalin kadınların mücadelelerine dikkat çekmek ve bu mücadelelerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak açısından önemli olduğunu belirterek, “Kadın yönetmenlerin yaptıkları filmlerle, kadın gazetecilerin yazdığı haberlerle ve diğer meslek gruplarındaki kadınların direnişleriyle daha eşit, daha özgür bir toplum örebileceğimizi umut ediyorum” şeklinde konuştu.