Mısır’da, Oxyrhynchus kazı alanında 13 antik mumya daha bulundu. Mumyalarda, eski Mısır inançlarına uygun olarak öteki dünyada konuşmalarını sağlamak amacıyla yerleştirilen altın dil ve tırnaklara rastlandı.
Euronews Türkçe‘nin aktardığı habere göre mumyalar bir mezar kuyusunun dibinde bulunan üç odalı başka mezarlarda bulundu.
Altın dilli mumya moda mı?
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, mumyaların Büyük İskender’in generallerinden birinin soyundan gelen ve M.Ö. 304-30 yıllarında hüküm süren bir hanedan dönemine ait olduğu belirtildi.
Kahire Amerikan Üniversitesi Mısırbilim profesörü Salima Ikram, bulunan altın dillerin fazlalığını, dönemin üst düzey elitleri ve bölgede yaygınlaşan tapınak kültleriyle ilişkilendirdi. Ikram, altın dillerin Oxyrhynchus’taki mumyalama evleri için bir moda haline gelmiş olabileceğini söyledi.
Duvar resimleri ve gökyüzü tanrıçası Nut
Kazılarda, mezarda yatan ‘Wen-Nefer’ adlı bir kişiyi ve ona eşlik eden Mısır tanrılarını tasvir eden duvar resimleri ortaya çıkarıldı. Mezarlık tavanında ise gökyüzü tanrıçası Nut, yıldızlarla çevrili olarak betimlenmişti. Bunun yanı sıra üzerinde birden fazla tanrının tasvir edildiği bir tekne resmi de dikkat çekti.
Altının ‘Tanrıların eti’ olduğuna inanılıyordu
Eski Mısır inancına göre altın, tanrıların eti olarak görülüyordu. Bu yüzden ölen kişinin öteki dünyada konuşmasına yardımcı olmak için mumyalara altın diller yerleştirilirdi. Daha önce aynı bölgede 16 altın dilli mumya daha bulunmuştu.
Oxyrhynchus kazılarında bulunan mumyalar, dönemin inançları ve ritüellerine dair önemli bilgiler sunmaya devam ediyor.