Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2024 yılı hukuk raporunu açıkladı. Raporda, gazetecilere yönelik artan baskılar, dava süreçleri ve hukuki destek çalışmaları detaylı bir şekilde ele alındı.
DFG, 2024 yılı boyunca toplam 152 gazeteciye hukuki destek sağladı. Dernek, gazetecilerin adliye ve karakollarda savunulmasına yönelik çalışmaların yanı sıra, meslek onurunu korumak ve gazeteciliğin suç olmadığını anlatmak için yoğun bir hukuk mücadelesi verdiğini belirtti
152 gazeteciye hukuki destek
Rapora göre, DFG’nin hukuk birimi avukatları Resul Tamur ve Özcan Kılıç, Diyarbakır, İstanbul ve çevre illerde toplamda 152 gazetecinin soruşturma, dava, üst mahkeme süreçlerini takip etti. Yıl içinde katıldıkları 49 davada gazeteciliği savunan dernek, 6 davada beraat kararına ulaştı.
Dernek ayrıca, 10 gazetecinin haklarını üst mahkemelerde savundu. Erişim engeli kararlarına yönelik 16 ayrı itirazda bulunulsa da, birçok başvuru reddedildi. Ancak dernek, bu mücadeleyi Anayasa Mahkemesi ve uluslararası platformlara taşımaya kararlı.
Polis şiddeti iddialarına suç duyuruları
DFG raporunda, 2024 yılı boyunca 31 gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığı belirtildi. Şiddet iddialarına dair yapılan suç duyuruları şunlar:
“Birçok meslektaşımız haber takibi esnasında şiddete maruz kaldı ve tehdit edildi. Bu minvalde Diyarbakır’da yapılan ‘Özgürlük’ mitinginde şiddete maruz kalan 2, Şırnak Silopi ilçesinde Barış Anneleri’nin barış nöbetini takip ettiği esnada şiddete maruz kalan 3 gazeteci ve son olarak İstanbul ile Van’da şiddet gören 31 meslektaşımız için suç duyurusunda bulunduk. Yine Batman’da atanan kayyımın ardından başlayan protestoları takip eden meslektaşlarımıza dönük saldırılara karşı da hem İnsan Hakları Derneği hem de Özgürlükler İçin Hukukçular Derneği nezdinde suç duyurusunda bulunduk.”
Nazım Daştan ve Cihan Bilgin
Atölyeler düzenlendi
DFG, kriz haberciliği ve gazetecilere yönelik açılan soruşturmalarda yapılması gerekenlere dair iki ayrı atölye düzenlediğini aktardı:
“Gazeteciliği sadece adliye ve karakol koridorlarında savunmadık. Gazeteciliğin savunulmasını daha da büyütmek amacıyla çeşitli atölyeler düzenledik. Bu kapsamda avukatımız Resul Tamur’un da katılımı ile iki kere düzenlediğimiz kriz haberciliği atölyemizde yaklaşık 30 meslektaşımıza; gazetecilere dönük açılan soruşturmalarda neler yapacağı üzerine bilgilendirmede bulunduk. 2024 yılında hem hukuk mücadelesi ile hem de diğer meslek grupları ile dayanışmayı büyüterek gazeteciliği savunduk. 2025 yılında da gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz. Ne hakikatleri yazmaktan ne de gazetecilik suç değildir demekten vazgeçeceğiz.” (MA)