ABD yönetimi, 2021’de Donald Trump yönetiminin son haftasında “teröre destek veren ülkeler” listesine eklediği Küba’yı bu listeden çıkarma kararı aldı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kongreye gönderilen resmi bildirime göre Küba’nın “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarılacağı belirtildi.
Buna göre Küba, 2021’de hapsedilen “siyasi tutukluların” serbest bırakılması karşılığında söz konusu listeden çıkarılacak.
Katolik Kilisesi’nin arabuluculuğunda yapılan anlaşma, Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasından önce uygulanacak.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden yönetimi, Küba’nın uluslararası teröre destek verdiğine dair hiçbir kanıt bulamadı. ABD Başkanı Joe Biden, bu kararın ABD’nin ulusal çıkarları için gerekli olduğunu ve Küba’da demokratik bir dönüşümü hızlandıracağını belirtti.
ABD yönetiminin söz konusu bildirimini inceleme yetkisi olan Kongrenin bu kararı bloke edecek bir adım atmasının beklenmediği kaydedildi.
Küba’nın söz konusu listeden resmen çıkarılmasının ardından listede Kuzey Kore, İran ve Suriye kalacak.
550’den fazla kişi serbest kalacak
Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, yaptığı açıklamada, hükümetinin Vatikan ile yaptığı görüşmelerin ardından 553 mahkumu serbest bırakacağını söyledi.
Katolik Kilisesi, 2023 yılından bu yana Küba’daki ABD’li tutukluların serbest bırakılması için görüşmeler yürütüyordu. Vatikan, daha önce de 2015 yılında Obama döneminde ABD ile Küba arasındaki ilişkilerin normalleşmesine aracılık etmişti.
Eski ABD Başkanı Barack Obama, 29 Mayıs 2015’te Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmıştı. Daha sonra göreve gelen Trump yönetimi, 2021 ocak ayında görev süresinin son haftasında Küba’yı yeniden bu listeye eklemişti. Bu karar, Küba’ya yapılacak ekonomik yardımları ve silah ihracatını yasakladı.
Ekonomik kriz ve Küba
Küba’da yaşanan ekonomik kriz, gıda, yakıt, ilaç ve elektrik sıkıntısına yol açtı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle son dört yılda 1 milyon Kübalı, kara ve deniz yoluyla ülkeden göç etmek zorunda kaldı. Küba’nın ‘terör’ listesinden çıkarılmasının ekonomiye olumlu etki yapacağı yorumları yapılıyor.
Finansal işlemleri sınırlayan yaptırımlar son bulacak
Reuters’ın haberine göre Biden yönetimi, Trump döneminde getirilen finansal kısıtlamaları da kaldıracak. 2017’den beri yürürlükte olan ve Kübalı askeri ve hükümet kurumlarıyla finansal işlemleri sınırlayan yaptırımlar son bulacak. Ayrıca 1959 Castro devriminde el konulan mülklerle ilgili dava açma hakkı da askıya alınacak. Bu kararlar, uluslararası bankaların ve yatırımcıların Küba’da yasal olarak faaliyet göstermesini kolaylaştıracak.
Trump’ın kararı değiştirebileceği belirtiliyor
20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald Trump’ın, Biden’ın aldığı kararları değiştirebileceği belirtiliyor. Trump’ın Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio’nun ailesi, Castro devriminden önce 1950’lerde Küba’dan ayrılmıştı. Rubio, Küba’ya karşı sert yaptırımları destekliyor. Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz ise kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve Amerikan ulusal güvenliğine zarar vereceğini öne sürdü.