Tayland, eşcinsel çiftlerin evlenmelerine izin veren yasa tasarısını kabul ederek Güneydoğu Asya’da eşcinsel evliliği tanıyan ilk ülke oldu. Bu yasa, on yılı aşkın bir süredir evlilik eşitliği için mücadele eden LGBTİ+’lar için önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.
Geçtiğimiz yıl Tayland parlamentosunda kabul edilen yasa, Kral tarafından onaylandı. Yeni düzenleme kapsamında eşcinsel çiftler evliliklerini resmi olarak kaydedebilecek, tüm yasal, mali ve tıbbi haklardan yararlanabilecek. Ayrıca evlat edinme ve miras konularında da eşit haklara sahip olacaklar.
Toplu düğün gerçekleştirildi
Ayrıca eşcinsel evlilik yasasının geçmesinin ardından, 42 yaşındaki oyuncu, yakın zamanda CNN’e verdiği röportajda, “Vay canına, hayalimin gerçek olmaya çok yakın olduğunu hissediyorum” dedi.
‘Evlilik eşitliğini tanıyan son Asya ülkesi olabilir’
Ancak, hak savunucuları Tayland’ın, bölgedeki diğer ülkelerdeki ilerlemeler göz önüne alındığında, eşcinsel evlilikleri tanıyan son Asya ülkesi olabileceği konusunda uyarıyor.
Pew Araştırma Merkezi’ne göre, dünya genelinde 30’dan fazla ülke eşcinsel evliliği tanıyor. En fazla ilerleme ise Avrupa, Amerika ve Avustralya’da kaydedildi. Tayland, 2019’da Tayvan’ın ardından ve 2023’te Nepal’in ardından Asya’daki üçüncü ülke olarak eşcinsel evliliği yasal hale getirdi.
Translar için mücadele devam ediyor
Bununla birlikte, Tayland’da translar için eşit hak mücadelesi de devam ediyor. Transgender İnsan Hakları İttifakı Vakfı’ndan Hua Boonyapisomparn, Tayland hükümetinin bir sonraki adımının transların cinsiyet kimliklerini yasal olarak tanımaları gerektiğini belirtti. Asya Pasifik Transgender Ağı’na göre, Tayland’da yaklaşık 314.000 trans+ yaşıyor.
Tayland’da, transların toplumda genellikle kabul gördüğü düşünülse de, günlük yaşamda hala ayrımcılığa uğradıklarını ifade eden bazı translar, ayrımcılığın yaygın olduğuna dikkat çekiyor. Translar, özellikle toplumun onları “şaka” olarak görmesinden ve dışlamasından şikayet ediyor.
Geçen Şubat ayında, Prayut Chan-o-cha liderliğindeki önceki askeri destekli hükümetin cinsiyet kimliği değiştirme yasasını reddetmesi üzerine, aktivistler bu sorunu yeniden gündeme getirmeye çalışıyor.