Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de yaşanan yangınla ilgili soruşturma sürerken, elde edilen ilk bulgulara göre yangın, restorandaki mutfakta başladı. Bulgulara göre, bina içinde bulunan yangın merdiveni, oluşan dumanı bir baca görevi görerek üst katlara taşıdı.
NTV’nin haberine göre, yangının başladığı mutfak bölümünde yağmurlama sistemi bulunmadığı öğrenildi. Yangının neden çıktığı bilirkişi raporuyla netlik kazanacak.
Otelde çıkan yangında üzerinde en çok konuşulan konulardan biri yangın merdivenlerinin durumu oldu. Ekipler, bina içinde yangın merdiveni olduğunu belirledi. Ancak bu yangın merdiveni, yangın sırasında bir baca görevi gördü.
Alt katlarda başlayan yangında oluşan duman, bu merdivenle üst katlara doğru yükseldi. Otelden sağ kurtulanlar da, yangın merdivenine gittiklerini ancak yoğun duman nedeniyle kaçamadıklarını aktarmıştı. Yönetmeliğe göre bu merdivenlerin her katta yangın kapılarına sahip olması gerekiyordu. Görüntülerden yangın merdiveni olarak nitelendirilen bu bölümlerin herhangi bir kapıya sahip olmadığı, normal merdiven olarak hizmet verdiği de anlaşılmıştı.
Otelde yangın kapılarının olmadığı de netleşti. Yönetmeliğe göre 4 kattan daha fazla kata hizmet veren yangın kapısının en az 90 dakika yangına karşı dayanıklı olması gerektiği belirtiliyor. Yönetmelikte, otel odaları için, “Yatak odaları, iç koridordan en az 60 dakika yangına karşı dayanıklı bir duvar ile ayrılır” deniliyor.
Yangının kaynağı olarak işaret edilen mutfaklar için de yönetmelikte, “Mutfak ve çay ocakları binanın diğer kısımlarından en az 120 dakika süreyle yangına dayanıklı bölmeler ile ayrılmış biçimde konumlandırılır. Bölme olarak ahşap ve diğer kolay yanıcı maddeler kullanılamaz” şeklinde karar var.