Dicle Toplumsal Araştırma Merkezi (DİTAM), Diyarbakır’da “Sivil toplumun gözünden yerel seçimlerden bugüne belediye faaliyetleri” başlıklı bir buluşma düzenledi. Kentteki bir otelde düzenlenen programda, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden bu yana belediyelerin gerçekleştirdiği faaliyetler masaya yatırıldı.
Buluşmaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
Programın açılış konuşmasını ev sahibi olarak DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Azizoğlu yaptı.
Azizoğlu yerel seçimlerinden bugüne Diyarbakır’daki belediyelerin uygulamalarını, sivil toplum örgütleriyle birlikte değerlendirmeyi ve kente dair mevcut durumun tespitini yapmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Diyarbakır Yerel Hizmetleri İzleme Ağı’nın amaçları
Bu amaçla oluşturdukları Diyarbakır Yerel Hizmetleri İzleme Ağı’nın çalışmaları ve hedeflerinden bahseden Azizoğlu, şunları dile getirdi: “Belediyeler ve STÖ’ler arasındaki işbirliklerinin gelişmesi ve ortak akıl oluşturularak sürdürülebilir bir kent politikasına katkı sunulması, STÖ’lerin belediye hizmetlerine yönelik izleme-değerlendirme çalışmaları yapması, sivil toplum örgütlerinin yerelde karar alma mekanizmalarında rolünün artması, sorunların yerel ve ulusal düzeyde muhatap kurum ve kişilere iletilmesi ve baskı unsuru oluşturularak ilgili kişi ve kurumların sorunlarla ilgili çözümler geliştirmesinin talep edilmesi, kent sorunlarının çözümüyle ilgili katılımcılık konusunda sivil toplumun kapasitesinin ve deneyiminin artırılması.”
“Kayyımlarla sorunlar büyüdü, hizmet kalitesi düştü”
Bu amaçlar doğrultusunda bugün bir araya geldikleri belirten Azizoğlu, “Son 8 yılda yaşanan kayyım uygulamaları, Diyarbakır’da belediye hizmetleri ve yerel hizmetler konusunda eksikliklerin, sorunların daha da büyümesine ve toplumun aldığı hizmetin kalitesinin düşük kalmasına sebep oldu. Bu durum bölgedeki diğer illerde de benzer şekilde yaşanıyor ve bunlar sadece bugünler için değil, geleceğimiz için de büyük bir problem. Bu durumu da dikkate alarak; bugün yerel seçimlerden bugüne geçen yaklaşık 10 ayda sivil toplumun belediye faaliyetleri hakkında ne düşündüğünü, tespitlerini ve önerilerini beraber konuşacağız” dedi.
Hatun: Kayyımlardan geriye çürümüşlük kaldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun ise, Kürtçe yaptığı konuşmasına kentin içerisinde bulunduğu sorunlar ve bunların çözümünün yanı sıra, geleceğin inşa edilmesine dair gelecek görüş ve öneriler nedeniyle bu buluşmayı önemsediklerini ifade ederek başladı.
Göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları çalışmaları anlatan Hatun, “Kayyımlardan kalan çürümüşlüğe çözüm bulacağımızı söylemiştik. Dolayısıyla öncelikle su, kanalizasyon vb. gibi siyasete konu olmayan belediye hizmetlerini ele aldık. Bunu çok iyi bir seviyeye getirdik. Şehirde neye dokunsak elimizde kalıyordu, dehşet bir çürümüşlük vardı, şehir şehir olma özelliğini yitiriyordu. Bu durum sadece teknik alanda değil, psikolojik alanda da geçerliydi. Şehir birkaç yıl daha kayyımların elinde kalsaydı şehir statüsünü kaybedecekti. Bu 9-10 ayda yıkılanı, yapılmayanı, yok edilmiş olanı yeniden inşa ettik. Bundan sonra halkımıza verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.
Raylı Sistem Daire Başkanlığı müjdesi
Yürüttükleri faaliyetlerde kadın, çocuk ve engelli bireyleri merkeze aldıklarını söyleyen Hatun, belediye bünyesinde Engelliler Daire Başkanlığı’ndan sonra uzun süredir projesi üzerinde çalıştıkları Raylı Sistem Daire Başkanlığı kuracakları bilgisini de paylaştı.
Hatun, “Buradan bir müjde vermek istiyorum: Raylı Sistem Daire Başkanlığı kuruyoruz. Şubat ayındaki meclis toplantısında kabul edip açacağız. Altı yapısını hazırlayıp güçlü bir ekip kurduk” diye konuştu.
STK’ler görüş ve önerilerini sundu
Açılış konuşmalarının ardından “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmada Yerel Yönetimlerin ve Sivil Katılımın Rolü” başlığı altında oturum düzenlendi. Konuşmacılar Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliği’nden Muhyettin Sirer, Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu ve Yazar Hacer Foggo ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörü Meryem Özdemir tarafından katılımcılara sunumlar yapıldı.
Oturumun ardından toplantıya katılan STK temsilcileri, belediyelerin faaliyetlerine dair görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirdi.