• Ana Sayfa
  • Gündem
  • DBB Eşbaşkanı Doğan Hatun: Raylı sistem ihalesine haziranda başlanacak

DBB Eşbaşkanı Doğan Hatun: Raylı sistem ihalesine haziranda başlanacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Doğan Hatun, kentin ulaşımını rahatlatacak “Hafif Raylı Sistem Projesi’nin ihale sürecine, herhangi bir engelleme olmaması halinde en geç haziran ayında başlanacağını söyledi.

DBB Eşbaşkanı Doğan Hatun: Raylı sistem ihalesine haziranda başlanacak
DBB Eşbaşkanı Doğan Hatun: Raylı sistem ihalesine haziranda başlanacak
Ömer Çelik
  • Yayınlanma: 26 Ocak 2025 18:18
  • Güncellenme: 26 Ocak 2025 18:19

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımayı rahatlatmak, kent halkına konforlu, güvenli ve ucuz toplu ulaşım hizmeti sağlamak amacıyla 8 yıllık kayyım yönetimi döneminde rafta bekletilen Hafif Raylı Sistem Projesi’nin çalışmalarını hızlandırdı.

Yeniden revize edilen proje, Dağkapı Meydanı’ndan başlayıp Kayapınar ilçesinde bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine uzanıyor. 14 kilometre uzunluğundaki raylı sistem projesi, 20 istasyondan oluşacak.

Bir ucundan diğer ucana 37 dakikada ulaşılmasının öngörüldüğü projenin tamamlanması halinde hat üzerinde günde 75 bin yolcu taşınması planlanıyor.

DBB Eşbaşkanı Doğan Hatun, çalışmalarını sürdürdükleri projenin detaylarını İlke TV’ye anlattı.

İstanbul, Ankara ve İzmir BB’lerinden destek alındı

Osman Baydemir’in belediye başkanlığı döneminde başlatılan projenin yaklaşık 12 yıldır kentin gündeminde olduğunu dile getiren Hatun, ancak belediyenin kayyım yönetiminde olduğu dönemde projenin rafta bekletildiğini ifade etti.

Göreve gelmeleriyle birlikte ise, bu alanda çalışma yürüten kurum ve kuruluşlarla yoğun bir mesai yaptıklarını belirten Hatun, “Neticede ilk proje 12 yıl önce çizilmişti ve kent ulaşımını rahatlatabilecek bir projeydi. Hala öyle mi diye bu konuda İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye yönetimleriyle temas kurduk. Biz de daha önce böylesi bir tecrübesi olmadığı için hata yapmamak adına bu belediyelerin ilgili birimlerini kendimize davet ettik, görüş alışverişinde bulunduk. Güzergâhımızın hala kent için iyi bir noktada olup olmadığı, taşınabilecek yolcu kapasitesine, maliyetine, ömrünün uzunluğuna varıncaya dek tüm detayları teknik açıdan uzmanlarla tek tek değerlendirdik. Bu bilgiler doğrultusunda da projeyi yeniden revize ettik” dedi.

‘Ciddi maliyet isteyen büyük bir proje’

Doğan Hatun, bu hazırlıklar kapsamında projeyi yürütecek bir ekip oluşturup, yine belediye bünyesinde Raylı Sistem Daire Başkanlığı kurmaya karar verdiklerini kaydetti. Şubat ayındaki meclis toplantısında Daire Başkanlığı ile ilgili müdürlüklerin kuruluşuna fiili başlayacaklarını söyleyen Hatun, projenin finansman kaynağını bulma konusunda da önemli mesafe kat ettiklerini ifade etti.

DBB Eşbaşkanı, bu konuda şu bilgileri verdi:

“Bu ciddi bir maliyet isteyen bir proje ve birkaç tane uluslararası kurumun eşgüdümle destekleyebileceği bir proje, çünkü bütçesi büyük. Projemiz şuan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yatırım listesinde ve bu yatırım listesi bizim için çok önemli. Bugüne kadar o listeye dahi alınmıyordu ama şuan listede. Ayrıca kaynak bulma noktasında uluslararası kurumlarla yoğun temas halindeyiz. Fransız Kalkınma Ajansı ile belli bir aşamaya geldik. Burada da İller Bankası ile görüştük, onlar da bu projenin uygulanabilirliğine, olması gerektiğine inanıyor. Pazartesi günü de Dünya Bankası ile görüşeceğiz. Yine Birleşmiş Milletler’in ilgili kuruluşları ile görüşmelerimiz var.”

Hatun,  herhangi bir pürüzle karşılaşmamaları halinde en geç Haziran ayında projenin ihale sürecini başlatmayı hedeflediklerini kaydetti.

‘Ek etap çalışmalarına başladık’

Projenin sonraki aşamaları hakkında da bilgiler veren Hatun, şunları söyledi:

“Bugün için Diyarbakır’ın büyük bir ulaşım sorunu yok diyebiliriz. Ancak ilerisi için hazırlık yaptığımız projenin güzergâhı Dağkapı Meydanı’ndan Gazi Yaşarğil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne uzanıyor. Tabi bu birinci etap olarak geçiyor. Kent halkının yoğun kullandığı alanlar olarak, bir şehir hastanesi inşa ediliyor Diyarbakır’da. Burası ile birlikte doğum hastanesi, AVM’ler ve benzeri yerlerin, yine havaalanı ve üniversitenin de bu hatta entegre olabileceği bir sistemin kurulması gerekiyor. İleri de bu ana aksımıza bağlanacak alternatif projelerimiz. Yani 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü etap çalışmalarının hazırlıklarını da fiili olarak başlamış durumdayız. Sistemin ilk kurulum maliyeti çok fazla. Bunun için güçlü bir maddi fon kullanabilirsek, sonraki diğer etapları ve bağlantıları kendi öz bütçemizle yapabilecek bir seviyeye geleceğiz o zaman.”