76 milyon yıllık ‘cinayet’: Yavru teruzor timsah saldırısına uğramış

Alberta’da yapılan kazılarda, yavru bir teruzor fosilinde timsah benzeri bir canlının ısırık izleri keşfedildi, bu da eski av-avcı dinamiklerine ışık tutuyor.

76 milyon yıllık ‘cinayet’: Yavru teruzor timsah saldırısına uğramış
76 milyon yıllık ‘cinayet’: Yavru teruzor timsah saldırısına uğramış
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 27 Ocak 2025 14:12
  • Güncellenme: 27 Ocak 2025 15:16

Kanada’nın Alberta bölgesinde yapılan kazılarda, 76 milyon yıl öncesine ait bir yavru teruzor fosili üzerinde, timsah benzeri bir hayvanın saldırısına dair izler keşfedildi. Bu buluş, bilim dünyasında heyecan yaratırken, kemikteki izlerin nadirliği ve fosilin yaşı, bulguyu daha da değerli kılıyor.

Teruzorlar: Dinozorların hava komşuları 

Araştırmacılar, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiğini inceledi. Teruzorlar, dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan uçan sürüngenlerdi ve gökyüzünde süzülen en büyük hayvanlar olarak biliniyorlardı. Bu fosilin, yaklaşık 2 metrelik kanat açıklığına sahip bir yavru Cryodrakon boreas türüne ait olduğu belirlendi. Yetişkin teruzorlar ise 10 metreye varan kanat genişliklerine sahipti.

Kemiğin üzerindeki cinayet izleri

Fosil üzerinde yapılan incelemelerde, 4 milimetre uzunluğunda bir ısırık izi bulundu. Kanada’daki Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown, teruzor kemiklerinin son derece hassas olduğunu belirterek, “Başka bir hayvanın açıkça ısırdığı fosiller son derece nadirdir. Üstelik bu örnek bir yavruya ait olduğu için daha da kıymetli” dedi.

Isırık, timsah benzeri bir hayvandan

Yapılan araştırmada, ısırık izinin bir timsah benzeri hayvan tarafından bırakıldığı saptandı. Bu hayvanın, Alligatoridae ailesine ait Leidyosuchus canadensis türü olduğuna inanılıyor. Bu tür, modern timsahların atasıydı ve orta büyüklükteydi. Dr. Brian Pickles, “Timsahların güçlü ısırma kuvvetleri evrimsel olarak gelişmişti, bu yüzden bu kadar hassas bir kemiğe zarar vermek oldukça şaşırtıcı” dedi.

Önemli av-avcı dinamikleri ve timsahların yavru teruzorları avlaması

Isırık izinin, teruzorun ölümünden önce mi sonra mı meydana geldiği ise netlik kazanmış değil. Ancak araştırma, timsahların atalarının yavru teruzorları avladığını veya ölülerle beslendiğini düşündürüyor. Dr. Brown, bu bulgunun 76 milyon yıl öncesine ait av-avcı ilişkilerini aydınlatmak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kısmi fosillerin anlatacağı hâlâ bir hikaye var

Dr. Brown, bu keşfin, tam olarak korunmuş bir fosile sahip olmanın öneminden ziyade, kısmi fosillerin bile geçmişe dair hikayeler sunduğunu gösterdiğini belirtiyor. “Bir tek kemik parçası bile, 76 milyon yıl önce iki farklı hayvan arasında ne gibi olayların yaşandığını gösterebilir,” diye ekliyor.(Independent Türkçe)