• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Ağrı’da yem ve saman fiyatları hayvancılığı bitiriyor

Ağrı’da yem ve saman fiyatları hayvancılığı bitiriyor

Hayvan sayısını azaltmak zorunda kalan üreticiler, artan maliyetler nedeniyle zorluk yaşıyor. Besiciler, devlet desteğinin artırılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini talep ediyor.

Ağrı’da yem ve saman fiyatları hayvancılığı bitiriyor
Ağrı’da yem ve saman fiyatları hayvancılığı bitiriyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 28 Ocak 2025 09:48

Geniş yayla, mera ve çayır alanlarıyla büyükbaş hayvancılıkta öne çıkan Ağrı, son yıllarda ekonomik kriz ve maliyet artışları nedeniyle zor günler geçiriyor. Çiftçi Koruma Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 27 bin 447 kişinin bulunduğu kentte, 2023 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 986 manda, 320 bin 66 sığır, 67 bin 182 kıl keçisi ve 1 milyon 309 bin 610 yerli koyun bulunuyor. Ancak yem, saman ve bakım maliyetlerindeki artış, hayvancılığın devamlılığını tehdit ediyor.

Maliyetler arttı

Ağrı’nın Hamur ilçesine bağlı Hıdırdok köyünde besi hayvancılığı yapan Hikmet Adıgüzel, ekonomik zorluklar nedeniyle hayvan sayısını azaltmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ağrı’nın coğrafi koşulları nedeniyle başka iş yapma imkânlarının sınırlı olduğunu belirten Adıgüzel, hayvanların yılın yarısında kapalı alanda beslendiğini ifade etti.

Adıgüzel, “Bu yıl hayvanlar için 80 ton saman, 140 ton küspe, 200 çuval yem, 50 çuval arpa aldım. Günlük 50 hayvana 900 kilo saman, 100 kilo yem, 7 el arabası küspe ve 30 kilo arpa veriyoruz. Ancak samanın tonu 2 bin 500 TL’ye, yem çuvalı 650 TL’ye yükseldi. Geçen yıl bir hayvan için yaptığım 15 bin TL masraf bu yıl en az yüzde 40 arttı” dedi.

‘Maliyet düşürülmeli, destek artmalı’

Devlet desteğinin yetersiz olduğunu vurgulayan Adıgüzel, geçen yıl 750 TL olan manda ve buzağı desteğinin bu yıl bin TL’ye çıkarıldığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Ayrıca canlı hayvan ve et ithalatının, yerel üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti: “İthalat nedeniyle kendi hayvanımızı satamıyoruz. Girdi maliyetleri artarken hayvanlarımız zarar ediyor. İnsanlar artık hayvan besleyemez hale geldi. Verilen destek artırılmalı ve maliyetler düşürülmeli.” (MA)