• Ana Sayfa
  • Gündem
  • 6 Şubat depremlerine ilişkin bin 491 dava açıldı, bin 850 sanığın yargılaması sürüyor

6 Şubat depremlerine ilişkin bin 491 dava açıldı, bin 850 sanığın yargılaması sürüyor

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 2’nci yıl dönümü yaklaşırken Adalet Bakanlığı, deprem bölgesinde açılan ceza davası sayısının bin 850 olduğunu belirtti.

6 Şubat depremlerine ilişkin bin 491 dava açıldı, bin 850 sanığın yargılaması sürüyor
6 Şubat depremlerine ilişkin bin 491 dava açıldı, bin 850 sanığın yargılaması sürüyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 3 Şubat 2025 11:09
  • Güncellenme: 3 Şubat 2025 13:20

6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 yıl geçti. Depremde 53 bin 725 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Depremler sırasında 11 ilde binlerce konut yıkıldı. Depremin 2’nci yıl dönümüne günler kala Adalet Bakanlığı, “Deprem Bölgesinde Adalet Hizmetleri” başlıklı yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Yargımız, geçmiş depremlerde edindiği tecrübe ve bilgi birikimini kullanarak depremin ilk anından itibaren her türlü delili titizlikle toplamış ve deprem soruşturmalarına ivedi şekilde başlamıştır. Nitekim Cumhuriyet başsavcılıklarımızda derhal deprem suçları soruşturma büroları oluşturulmuş ve buralarda yeteri kadar Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.

Deprem kovuşturmalarının etkin biçimde yürütülmesi ve hızlı biçimde sonuçlandırılması, uzmanlar gözetiminde sıcağı sıcağına yürütülecek delil toplama ve inceleme faaliyetlerine bağlıdır. Bunun için bölgeye derhal mimar, inşaat mühendisi ve jeoloji mühendislerinden oluşan toplam 984 bilirkişi görevlendirilmiştir.”

‘538 adli tıp uzmanımız görevlendirilmiştir’

“İlk andan itibaren vefat eden vatandaşlarımızın kimlik tespit işlemleri ivedilikle yapılmış ve bilimsel yollarla elde edilen DNA’lar, Adli Tıp Kurumu uzmanları tarafından titizlikle incelenmiştir. Bu kapsamda, felaketten sonra bölgede toplam 538 adli tıp uzmanımız görevlendirilmiştir. Ayrıca adli tıp birimleri güçlendirilmiş, Adli Tıp Kurumunun bütün imkânları bölgenin hizmetine sunulmuştur.”

‘Hükümlü ve tutuklu sayısı 12 bin 638’

“Adalet teşkilatının her bir mensubu ilk andan itibaren bölgede görev almak için seferber olmuştur. Bakanlığımızın ve HSK’nın planlamaları doğrultusunda, yargı teşkilatımız gönüllülük esasıyla hizmetlerin kesintisiz ve eksiksiz yürütülmesini sağlamıştır. Bunun için ‘Kardeş Adliye’ uygulaması hayata geçirilmiş ve deprem felaketine maruz kalan bölgedeki adliyeler ile diğer adliyeler eşleştirilmiştir. HSK tarafından bölgede yaklaşık bine yakın hâkim ve Cumhuriyet savcısı, Bakanlığımız tarafından ise yaklaşık 9 bin personel görevlendirilmiştir. Depremi takiben ceza infaz kurumlarında bulunan her bir tutuklu ve hükümlü için de gerekli önlemler alınmıştır. Nakil işlemleri yapılan hükümlü ve tutuklu sayısı 12 bin 638’dir.”

‘1 milyar 889 milyon 263 bin 588 TL harcama yapıldı’

“Arama ve kurtarma ekibi (CEKUT) de derhal bölgeye görevlendirilmiştir. Ceza infaz kurumu personelimizden oluşan CEKUT diğer arama ve kurtarma ekipleriyle birlikte kahramanca enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak için çalışmış ve 41 vatandaşımızı sağ olarak çıkarmıştır. Bakanlığımıza ait tesisler derhal depremzedelerin konaklamasına açılmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 7 bin kişi tesislerimizde misafir edilmiştir. Bakanlığımızın bütçe imkânları bölgedeki ihtiyaçların giderilmesine tahsis edilmiştir. Yeniden İnşa, bina onarımları ve diğer ihtiyaçlar için; Bakanlığımız bütçesinden, bugüne kadar toplamda 1 milyar 889 milyon 263 bin 588 TL harcama yapılmıştır. 2025 yılı yatırım programında; deprem bölgesinde 21 adliye hizmet binası, 12 ceza infaz kurumu, 3 adli tıp hizmet binası, 1 personel eğitim merkezi ve 82 kamu personel konutu yer almaktadır.”

‘Toplam 15 istinaf dairesi kurulmuştur’

“Hâlihazırda inşaat aşamasında; 8 adliye, 2 ceza infaz kurumu, 2 adli tıp ve 11 kamu personel konutu binası bulunmaktadır. Ayrıca inşaat öncesi hazırlık çalışmaları devam eden 13 adliye, 10 ceza infaz kurumu, 1 adli tıp, 1 personel eğitim merkezi ve 71 kamu personel konutu binası bulunmaktadır. Deprem bölgesinde bin 491 dava açıldı. İdari yargıda ise şimdiye kadar toplam 104 bin 933 dava açılmıştır, bin 850 sanığın yargılaması sürüyor.

Deprem nedeniyle yargımızın iş yükünün artması dikkate alınarak yargı teşkilatımız güçlendirilmiştir. Bu kapsamda; deprem bölgesinde 654 adli, 28 idari olmak üzere toplam 682 ilk derece mahkemesi kurulmuştur. Ayrıca 10 Bölge Adliye Mahkemesi dairesi ve 5 Bölge İdare Mahkemesi dava dairesi olmak üzere toplam 15 istinaf dairesi kurulmuştur.”

‘3 bin 456 personel ataması yapılmıştır’

“Yeni kurulan toplam 697 mahkeme ve dairenin bölgedeki iş yükünün yönetilmesinde önemli bir rolü olmuştur. Deprem bölgesinde görev yapan hâkim ve savcı sayısı da artırılmıştır. Deprem bölgesindeki bazı idari davaların daha hızlı sonuçlandırılmasına yönelik düzenlemeyi içeren 7471 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 9 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklikle depremden kaynaklı davaların bir an önce tamamlan’ası için yeni ve hızlı bir usul ihdas edilmiştir. Depremden etkilenen 11 ilimizde bulunan adliyelerimize farklı ünvanlarda toplam 3 bin 456 personel ataması yapılmıştır. Ayrıca depremden etkilenen yerlerdeki ceza infaz kurumlarına 1.460 infaz personelinin naklen ataması yapılmıştır.” (ANKA)