• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Ege Denizi’nde gerçekleşen depremler için değerlendirme raporu yayımlandı

Ege Denizi’nde gerçekleşen depremler için değerlendirme raporu yayımlandı

AFAD ve MTA tarafından ortak hazırlanan raporda, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısının 900’ün üzerine çıktığı belirtildi.

Ege Denizi’nde gerçekleşen depremler için değerlendirme raporu yayımlandı
Ege Denizi’nde gerçekleşen depremler için değerlendirme raporu yayımlandı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 5 Şubat 2025 18:06
  • Güncellenme: 5 Şubat 2025 18:08

Ege Denizi’nde, Santorini Adası ve civarında meydana gelen ve 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan deprem aktivitesi ile ilgili AFAD ve MTA tarafından ortak olarak hazırlanan ön değerlendirme raporu paylaşıldı.

Bölgede 28 Ocak’tan bu yana 900’ün üzerine depremin meydana geldiğinin belirtildiği rapor şöyle:

Ege Denizi’nde, Santorini Adası ve çevresinde 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşan deprem hareketliliği, 5 Şubat 2025 itibarıyla 900’ün üzerine çıktı. Bölgedeki en büyük deprem ise 5.1 büyüklüğünde kaydedildi. Depremler, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda, derinlikleri 5 ile 25 kilometre arasında değişen alanlarda gerçekleşiyor. Ülkemiz kıyılarından en yakın deprem, 140 kilometre uzaklıkta tespit edildi.

Santorini Volkanik Kompleksi’nin parçası olan Kolumbo volkanının yakınlarında meydana gelen depremler, 1650 yılında son kez aktif hale gelen Kolumbo volkanıyla ilişkili olabilir. Kolumbo, 1950 yılında bir patlama gerçekleştirmişti. Bölgedeki artan sismik hareketlilik, volkanik bir patlamanın habercisi olabileceği gibi, tektonik kökenli de olabilir. Yunanistanlı yetkililer, depremlerin tektonik kaynaklı olduğunu belirtse de, tektonik ve volkanik aktivitelerin birbiriyle bağlantılı olabileceği vurgulanıyor.

Bölgedeki sismik hareketliliğin volkanik bir patlamaya yol açma ihtimali bulunduğu ifade ediliyor. Ancak, 2011-2012 yıllarında benzer bir aktivite yaşanmış, fakat herhangi bir volkanik patlama görülmemişti. Volkanik hareketlilik gerçekleşirse, patlamanın büyüklüğü, tipi ve olası etkileri detaylı bir şekilde incelenecek. Patlamanın ardından çıkan ince taneli kül ve piroklastik akıntılar, tsunami riski ve rüzgarla taşınabilecek kül bulutları, Türkiye kıyılarına kadar ulaşabilir.

Ege Bölgesi’ndeki bu sismik aktivite, volkanizma ve tsunami tehlikeleri açısından dikkatle takip ediliyor. AFAD ve diğer yerli ve yabancı araştırmacılar, bu gelişmeleri titizlikle izliyor ve halkı resmi açıklamalar dışında yapılan spekülasyonlara itibar etmemeleri konusunda uyarıyor.

Santorini Adası çevresindeki aktif volkanik alanlar, son 10 bin yılda birkaç kez püskürmüştür. Bu alandaki depremler, Kuzey Anadolu Fayı ile Ege-Anadolu levhaları arasındaki tektonik gerilmenin etkisiyle meydana gelmektedir. Bölgedeki aktif volkanlar arasında Milos, Nisiros ve Santorini bulunuyor.

Sismik hareketliliğin devam etmesi durumunda, patlama ve tsunami gibi tehlikelerin ortaya çıkma olasılığına karşı önlemler alınması gerektiği bildiriliyor.