Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriyeli Kürtleri temsil eden Dr. Yunus Behram kimdir?

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 61. Münih Güvenlik Konferansı’na ilk kez katıldı. Konferansta bölgesel güvenlik, IŞİD tehdidi ve ekonomik işbirliği ele alındı. Kürt siyasetçi ve entelektüel Dr. Yunus Behram, Avrupa’nın Kuzey ve Doğu Suriye yönetimine destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriyeli Kürtleri temsil eden Dr. Yunus Behram kimdir?
Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriyeli Kürtleri temsil eden Dr. Yunus Behram kimdir?
İlke TV
  • Yayınlanma: 16 Şubat 2025 16:31
  • Güncellenme: 17 Şubat 2025 16:50

Suriyeli Kürtler, uluslararası diplomasi sahnesinde önemli bir adım atarak ilk kez Münih Güvenlik Konferansı’na katıldı. 14-16 Şubat 2025 tarihleri arasında düzenlenen 61. Münih Güvenlik Konferansı’nda, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni Dr. Yunus Behram temsil etti.

Alman-Kürt Forumu Başkanı olarak konferansa davet edilen Behram, yaptığı konuşmada güvenlik, ekonomi konularını ele aldı.

SDG Avrupa’yı da koruyor

Konferansta konuşan Dr. Yunus Behram, SDG’nin yalnızca kendi bölgesini değil, Avrupa’yı da koruduğunu belirterek şunları söyledi:

“SDG’nin yaptığı savunma sadece kendi bölgesini değil, Avrupa kapısını da korumaktı. Eğer 17 bin IŞİD’li Kuzey ve Doğu Suriye’deki hapishanelerde olmasaydı, dün Münih’te yaşanan gibi terör vakaları her gün gerçekleşirdi. Eğer güvenliğinizi istiyorsanız, SDG’ye destek olmanız lazım.”

Behram, El Kaide, Nusra ve IŞİD kökenli Colani, yani Suriye Geçiş Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın şimdilerde itidalli davransa da geçmişinden dolayı ilerde yapacaklarının kestirilemeyeceğini vurgulayarak, “Eğer IŞİD’lilerin tutulduğu hapishanelerin ve kampların anahtarları Colani’ye teslim edilirse, Avrupa için yeni güvenlik tehditleri kaçınılmaz olacaktır” dedi.

‘Kuzey ve Doğu Suriye’nin gazı, Avrupa’nın ihtiyacının yarısını karşılamaya yeter’

Behram, konuşmasının önemli başlıklarından birinin bölgenin enerji potansiyeli olduğunu belirtti. Avrupa’nın ekonomik krizden geçtiğini hatırlatarak, Kuzey ve Doğu Suriye’nin enerji kaynaklarının Avrupa için bir fırsat sunduğunu ifade etti:

“Eğer bize imkan verilirse, günlük 3 milyon varil petrol ihraç edebiliriz. Kuzey ve Doğu Suriye’nin gazı, tek başına Avrupa’nın ihtiyacının yarısını karşılamaya yeter. Avrupa’nın teknolojik desteğiyle büyük adımlar atılabilir.”

Ayrıca Almanya’daki Kürt nüfusuna da değinen Behram, 2.5 milyondan fazla Kürdün Almanya’da yaşadığını belirterek, “Buraya göçtüğümüzde bize eğitim ve iş olanakları verdiniz. Kürtlerin de borcunu ödeme vakti. Eğer isterseniz, birlikte büyüyebiliriz” mesajını verdi.

‘Rojava artık dünyaca tanınan bir isim’

İlke TV’ye konuşan Behram, Kuzey ve Doğu Suriye’nin uluslararası tanınırlığının arttığını vurgulayarak Avrupa’daki diplomatik algının değiştiğini belirtti:

“Eskiden insanlar Kürt sorununun ne olduğunu bilmiyordu. Şimdi bir bakanla görüştüğümüzde ve Kürt olduğumuzu söylediğimizde ‘Erbil’den mi?’ diye soruyorlar. ‘Hayır’ dediğimizde ‘O zaman Rojava’dansın’ diyorlar. Rojava ismini kullanıyorlar. Bu da bölgenin artık uluslararası düzeyde tanındığını gösteriyor.”

Macron’un açıklaması ve Avrupa’nın tutumu

Behram, Uluslararası Suriye Konferansı’na ev sahipliği yapan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Macron’un, SDG’nin Suriye’deki geçiş sürecine ‘tam olarak entegre edilmesi’ gerektiği sözlerine de değinerek bu sözlerin bölgedeki tüm taraflara güçlü bir mesaj niteliği taşıdığını belirtti. Behram aynı zamanda Amerika ve Avrupa için Kürt meselesinin öneminin her geçen gün arttığını belirtti.

Dr. Yunus Behram kimdir?

3 çocuk babası olan Serekaniyeli Kürt siyasetçi ve entelektüel olan Behram, Almanca 23, Kürtçe 8 kitap kaleme aldı. Eğitim alanında da önemli çalışmalara imza atan Behram, Kuzey ve Doğu Suriye’deki eğitim müfredatının oluşumuna katkı sundu.

🔸Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasında etkili oldu.
🔸Alman-Kürt Forumu’nun kurucu başkanı olarak diplomatik çalışmalarda yer alıyor.

Alman-Kürt Forumu nedir?

Kürt-Alman Forumu, Almanya ile Kürtler arasındaki diyaloğu güçlendirmek ve önyargıları kırmak amacıyla kuruldu.

🔸Almanya Başbakanı, Ekonomi Bakanı ve birçok büyükelçi forumun üyeleri arasında bulunuyor.
🔸Diplomatik görüşmeler Kuzey ve Doğu Suriye adına dünya çapında yürütülüyor.
🔸Forum, Mir Celadet Bedirxan Edebiyat Ödülleri’ni düzenliyor.