Yeni böcek türü: Mogulones neslihanae

Prof. Dr. Levent Gültekin, yaklaşık 25 yıldır doğada gerçekleştirdiği araştırmalar sonucu birçok yeni türü bilim literatürüne kazandırdı.

Yeni böcek türü: Mogulones neslihanae
Yeni böcek türü: Mogulones neslihanae
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 26 Şubat 2025 12:58
  • Güncellenme: 26 Şubat 2025 14:27

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Gültekin, Kop Dağı’nda  yeni bir böcek türü keşfetti.

Prof. Dr. Gültekin, böcek türünü meslektaşı ve en büyük destekçisi olan eşi Doç. Dr. Neslihan Gültekin’in ismiyle bilim dünyasına kazandırdı.

Prof. Dr. Levent Gültekin, yaklaşık 25 yıldır doğada gerçekleştirdiği araştırmalar sonucu birçok yeni türü bilim literatürüne kazandırdı. Bu kapsamda, Rusya Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsü’nden Dr. Sci. Boris Korotyaev ile birlikte Erzurum-Bayburt kara yolu üzerindeki Kop Dağı ve Kars’taki Aras Vadisi Karakurt bölgesinde bir böcek türü keşfettiler.

Yaklaşık 5 yıl süren detaylı incelemelerin ardından, yeni türe “Mogulones neslihanae” ismi verildi. Böylece, böcek türü Prof. Dr. Gültekin’in eşi Doç. Dr. Neslihan Gültekin’in adıyla literatüre geçmiş oldu.

Bilimsel gelenek ve vefa örneği

Prof. Dr. Levent Gültekin, keşif sürecini şu sözlerle anlattı:

“Bilim insanları keşfettikleri türlere genellikle sevdiklerinin veya değer verdikleri kişilerin isimlerini vererek onurlandırır. Doktora hocam Boris Korotyaev’in de önerisiyle eşimin adını bu türe verdik. Ayrıca hocama saygı göstermek amacıyla Tanzanya’da keşfedilen başka bir türe ‘Borisius Korotyaevi’ adını verdik.”

Gültekin, taksonominin zorlu bir alan olduğunu ve keşfedilen türlerin bilim dünyasına kazandırılmasının uzun süren titiz çalışmalar gerektirdiğini vurguladı. Şimdiye kadar kendisinin adıyla literatüre geçen altı farklı böcek türü olduğunu da belirtti.

Doç. Dr. Neslihan Gültekin: ‘Taksonomi alanında bu tür keşifler çok kıymetli’

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Gültekin ise bu onuru şu sözlerle dile getirdi:

“İsmimin bir böceğe verilmesi benim için çok özel ve anlamlı bir duygu. Bilim dünyasında adınızın literatürde kalıcı olması büyük bir gurur. Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar bu türü inceleyecek ve atıf yapacak. Taksonomi alanında bu tür keşifler çok kıymetli.”