Araştırma: Çay demlemenin gizli faydası

Araştırma, ağır metallerin içme sularında yaygın olarak görüldüğü bölgelerde, çayın halk sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturabileceğini ortaya koydu.

Araştırma: Çay demlemenin gizli faydası
Araştırma: Çay demlemenin gizli faydası
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 1 Mart 2025 23:29

Yapılan yeni bir araştırmada çay demlemenin bilinmeyen bir yararı ortaya çıktı. ABD’de Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, çayın demlenme esnasında, suda bulunan kurşun ve kadmiyum gibi ağır metalleri “büyük ölçüde” azalttığını tespit etti.

Science Daily’nin haberine göre, çalışma kapsamında farklı çay türleri, çay poşetleri ve çeşitli demleme yöntemlerinin, sudaki ağır metallerin azaltılmasına ilişkin etkileri incelendi.

Belirli miktarda ağır metal içeren su çözeltileri oluşturan araştırmacılar, kaynama sıcaklığına yakın dereceye kadar ısıttıkları çözeltilere, farklı zaman aralıklarında demlenen çay yapraklarını ekledi.

Araştırmacılar, demleme işleminin ardından çözeltide ne kadar ağır metal kaldığını ölçerek bunu, önceki ve sonraki seviyeleriyle karşılaştırdı.

Çalışma sonucunda, ince öğütülmüş siyah çay yapraklarının geniş yüzey alanı sayesinde ağır metal iyonlarıyla kimyasal bağ kurarak sudan “büyük ölçüde” atılmalarını sağladığı tespit edildi.