Diyarbakır’da 8 yıldan beri yapılamayan 3’üncü Uluslararası Amed Film Festivali yeniden sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Sinema Biriminin düzenlediği 3. Amed Uluslararası Film Festivali hazırlık toplantısı tamamlandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, bu yıl kasım ayında gerçekleşecek 3. Uluslararası Amed Film Festivali’nin, “bağımsız, dayanışmacı ve özgürlükçü” bir çizgide devam edeceği belirtildi.
Konuyla ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen 3’üncü Uluslararası Amed Film Festivali Hazırlık Toplantısı’na farklı ülkelerden, film festivallerinden, kurumlardan sinemacıların bir araya geldiği belirtildi.
Açıklamada, “İki günlük bir araya gelişimiz ve tartışmalarımız sonucunda 3’üncü Uluslararası Amed Film Festivali’nin startını veriyoruz. Sekiz yıldır kayyumlar eliyle bizleri dilsizleştirmeye, susturmaya, renksiz ve nefessiz bırakmaya çalıştılar. Kültür sanat kurumlarımızı kapatıp festivallerimizi yasakladılar. Ama bugün yükselen barış sesiyle, özgürce nefes alabilmek için Uluslararası Amed Film Festivali kaldığı yerden bağımsız, dayanışmacı ve özgürlükçü ruhuyla sinemasal yolculuğuna devam ediyor” denildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde düzenlenen hazırlık toplantısında, farklı ülkelerden ve film festivallerinden gelen sinemacılarla birlikte Kürt sinema çevreleri de yer aldı. Toplantılarda, Kürt sinemasının gelişimini destekleyecek senaryo destek programlarından, film gösterimlerine kadar birçok konu masaya yatırıldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın özgürlüğünü temel ilke olarak kabul eden festival, ekolojik duyarlılık vurgusuyla da dikkat çekiyor. Ana dillerde üretilen yapımların festivalde öne çıkarılacağı belirtilirken, özellikle kadınların sinema alanındaki temsiline ve üretim sürecine odaklanılacağı ifade edildi.
Belediyelerin kayyımlar tarafından yönetilmesi nedeniyle 8 yıldan beri yapılamayan festival kapsamında gösterimlerin yalnızca sinema salonlarıyla sınırlı kalmayacağı, Diyarbakır’ın farklı açık ve kapalı mekânlarında da filmlerin izleyiciyle buluşacağı duyuruldu. Böylece festivalin şehrin dokusuyla bütünleşmesi ve daha geniş bir kitleye ulaşması hedefleniyor. Ayrıca çeşitli panel, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla, katılımcılar arasındaki fikir paylaşımının artırılması amaçlanıyor.