29 kişinin hayatını kaybettiği Gayrettepe yangınının üzerinden 1 yıl geçti. Yangının çıktığı gece kulübü önünde açıklama yapan aileler: “İhmal değil, olası kastla öldürüldüler” dedi.
Yangının çıktığı gece kulübünün önünde yapılan açıklamada, “29 can bir kıvılcımla söndü. Sprinkler yok, acil çıkış kapısı yok, iş güvenliği önlemi yok, denetim yok. İhmal değil, olası kastla öldürüldüler” denildi. Herkes kaybettiği yakını için gece kulübünün önüne karanfil bıraktı.
Ne olmuştu?
2 Nisan 2024’te Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gündoğdu Sokak’taki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katında faaliyet gösteren eğlence merkezinde yangın çıktı.
Yapılan incelemelerde, yangının tadilat sırasında çıktığı ve 29 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.
Yangınla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturmada; 2 mülkiye müfettişi, 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi.
Olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmalarında iş güvenliği ve yangın uzmanlarının yer aldığı 3 kişilik bilirkişi ekibi, yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışma yürüttü.
Polis ekipleri soruşturma kapsamında yaptığı çalışmada, işletme müdürü ve iş yerinin ortaklarının da aralarında bulunduğu 8 şüpheliyi gözaltına aldı.
Beşiktaş Belediyesince yapılan açıklamada, tadilatla ilgili bilgi verilmediği ve belediyelerinden izin alınmadığı bildirildi.
Otopsi için Adli Tıp Kurumuna getirilen ölenlerin cenazeleri, işlemlerin ardından ailelerine teslim edildi.
Soruşturmada gözaltı sayısı 11’e çıkarken, şüphelilerden 7’si tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bilirkişi heyetince hazırlanan ön raporda, haklarında soruşturma başlatılan şüphelilerin gerekli önlemi almayarak ihmal gösterdikleri ve kusurlu olduklarının tespit edildiği belirtildi.
Yangına ilk olarak çalışanlar tarafından müdahale edildiği ancak boş olan yangın tüplerinden de anlaşıldığı üzere başarı sağlanamadığı kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Bir dakikadan bile az bir süre içerisinde yangının çok hızlı bir şekilde büyümesi ile çıkış yolu kapı tarafının alevlerle kesilmiş olması, insanların kendilerini kurtarmak maksadıyla salonun iç kısımlarına ve yukarı katlara doğru kaçmaları, yangın hakkında bilinçli olmadıkları için ısının ve alevlerin yukarı kısımlarda daha etkili olabileceğini düşünemediklerinden ve iş yeri hakkında tam bilgi sahibi olmadıkları anlaşıldığından, yukarı kısımlarda mahsur kalan 29 çalışanın yangın esnasında oluşan yüksek ısı ve karbonmonoksit gazından etkilenerek eks oldukları tahmin edilmektedir.”