Araştırma: Çocukluktaki olumsuz deneyimler beynin gelişimini etkiliyor

ABD’de yapılan bir araştırmada, çocukluk dönemindeki olumsuz yaşam deneyimlerinin, beyindeki beyaz madde dokusunun kalitesini düşürdüğü ve bilişsel gelişimi olumsuz etkilediği tespit edildi.

Araştırma: Çocukluktaki olumsuz deneyimler beynin gelişimini etkiliyor
Araştırma: Çocukluktaki olumsuz deneyimler beynin gelişimini etkiliyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 8 Nisan 2025 15:14
  • Güncellenme: 8 Nisan 2025 15:16

ABD’de araştırmacılar, çocukluk döneminde yaşanan olumsuz deneyimlerin, beyindeki bilişsel ve davranışsal gelişimi etkilediğini ortaya koydu.

Science Daily’nin haberine göre, Boston’daki Mass General Brigham adlı kuruluştan araştırmacılar, 9 bin 82 çocuğun beyin verilerini inceleyerek beyindeki bilişsel ve davranışsal faaliyetlerden sorumlu “beyaz madde” dokusunun yaşam deneyimleriyle olan bağlantısını değerlendirdi.

Araştırmada, çocukların doğum öncesi etkenler, ekonomik koşullar ve yaşadıkları toplum gibi farklı çevresel faktörlerin etkisi altında oldukları belirtildi. Bilim insanları, bu faktörlerin çocukluk döneminde gelişen beyaz madde üzerindeki etkilerini mercek altına aldı.

Elde edilen bulgulara göre, beynin hesap yapma ve dil algılama gibi işlevlerinden sorumlu bölgelerinde bulunan beyaz madde dokusunun kalitesinde düşüş yaşanması, çocuklukta karşılaşılan olumsuz deneyimlerle doğrudan bağlantılı.

Öte yandan araştırmacılar, çocuğun yaşadığı çevreye entegre olduğunu hissetmesi ve bilinçli ebeveynlere sahip olması gibi unsurların ise beyin gelişimi üzerinde koruyucu bir etki yaratabileceğini ifade etti.

Söz konusu araştırma, “The Proceedings of the National Academy of Sciences” adlı akademik dergide yayımlandı.

(AA)