Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Şişli’de bulunan Florence Nightingale Hastanesi’nde tedavi altında olan İmralı Heyeti üyesi ve Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna dair hastane önünde açıklama yaptı.
Ayşegül Doğan, “Şu ana kadar doktorların sizlerle paylaştığı açıklamalar dışında yeni bilgi yok. Henüz ameliyat tamamlanmadı” dedi.
Ameliyat bittikten sonra Önder’in yoğun bakıma alınmasını beklediklerini ifade eden Ayşegül Doğan, “Yoğun bakıma alındıktan sonra biz size ameliyatın nasıl bittiğini ilişkin bilgileri paylaşacağız” dedi.
Ayşegül Doğan, şunları söyledi:
“Sevgili Sırrı Süreyya çok zor zamanların insanı. Yüreği çok zor zamanlara dayanmış, çok ağır olaylar yaşamış, görmüş; ağır zamanlarda da çok büyük sorumluluklar yüklemiş bir insan. Dolayısıyla bu zorlu ameliyattan da başarılı bir şekilde çıkacağına inanıyoruz. Temennimiz ve umudumuz bu yönde. Ameliyatın bitmemiş olması işlerin iyi gitmediğinin göstergesi değil. Ameliyatın uzun süreceği zaten bekleniyordu. Zor bir vakayla karşı karşıya olduklarını hekimler de söyledi. Ama zor olması başarılı olmayacağı anlamına gelmiyor. O yüzden biz büyük bir umutla bekliyoruz. Size iyi ve sağlıklı haberler vermeyi, yoğun bakıma alındığını, hastane sürecinin hızlı tamamlandığına ilişkin haberleri paylaşmayı bekliyoruz. Bu dayanışma için tüm Türkiye halklarına teşekkür ediyoruz. Her şey öngörüldüğü gibi gidiyor. Hekimler gerekli açıklamaları yapacaktır. Biz de ara ara bilgi aldıkça merak edilen soruları alacağız.”
Ayşegül Doğan, ameliyatta olan Sırrı Süreyya Önder’in durumuna ilişkin konuştu:
“Ameliyat henüz bitmedi. Bu ameliyatın uzun sürmesi öngörülüyordu. Gerekli tıbbi açıklamaları hekimler yapacaktır. Ameliyatın uzun sürmesi işlerin iyi gitmediği anlamına gelmiyor” pic.twitter.com/TWPS3RL7i9
— İlke TV (@ilketvcomtr) April 16, 2025
Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Yönetmenlik, senaristlik ve yazarlığın yanı sıra çok sayıda film ve dizide rol alan, hâlen TBMM Başkanlık Divanı’nda İstanbul Milletvekili olduğu DEM Parti’yi TBMM Başkanvekili olarak temsil eden Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962’de Adıyaman’da doğdu.
Berber ve arzuhalci olan babası, 1960’lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi’nin Adıyaman’da kurucusu ve il başkanı oldu. Sekiz yaşındayken babasını kaybetti, annesi ve dört kardeşi ile dedesinin evine taşındı. Bu dönemde bir fotoğrafçıda çırak olarak çalışmaya başladı. 16 yaşını bitirdikten sonra Sıtma Savaş ve Eradikasyon Teşkilatı’na mevsimlik işçi olarak girdi. 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Milliyetçi Cephe Hükûmeti döneminde bu işini kaybetti, lastik tamiri dükkânı açtı.
1978 yılında Adıyaman Lisesi’nde ikinci sınıf öğrencisiyken Maraş Katliamı’nı protesto ettiği için tutuklandı. Tahliye edilmesi ve lise mezuniyetinin ardından girdiği üniversite sınavında ilk tercihi olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) kazandı.
12 Eylül 1980 darbesinin ardından ilk tutuklama dalgasında Ankara’da gözaltına alındı, işkenceli sorguların yapıldığı Ankara Emniyet Müdürlüğü DAL (Derin Araştırma Laboratuvarı) biriminde 105 gün tutuldu. Çeşitli cezaevlerinde yedi yıl hapis yattı.
Mayıs-Haziran 2013 Gezi Parkı direnişi sürecinde biber gazı fişeğinin isabet etmesi sonucu yaralandı. ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ ile sonuçlandıktan sonra rafa kaldırılan Kürt sorununa çözüm sürecinde aktif rol aldı.
2013 yılında Newroz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle 3 Aralık 2018’de 43 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 Aralık 2018’de Kocaeli Cezaevi’ne girdi. Anayasa Mahkemesi’nin “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” kararı üzerine 4 Ekim 2019’da serbest bırakıldı.
BDP’nin desteklediği bağımsızlardan oluşan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku içinde katıldığı 2011 genel seçimlerinde, İstanbul 2. Bölge’den milletvekili seçildi. 2014 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak yüzde 4,8 oy aldı.
HDP saflarında katıldığı Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Ankara 1. Bölge’den milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. TBMM’de 24. Dönem İstanbul, 25 ve 26. Dönemlerde Ankara Milletvekili olarak görev yaptı. 2023 Türkiye genel seçimlerinde DEM Parti listesinden 28. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi ve TBMM Başkanvekili olarak TBMM Başkanlık Divanı’na girdi.
17 Mart 2021’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Anayasa Mahkemesi’nde açtığı HDP’yi kapatma davası kapsamında hakkında beş yıl siyaset yasağı talep edilen isimler arasında yer aldı. Kobani olaylarından yıllar sonra açılan Kobani davasında yargılandı ve Mayıs 2024’te hakkında beraat kararı verildi.
Çok sayıda film ve dizi için senaryo yazan ve senaryo danışmanlığı yapan, rol üstlenen Sırrı Süreyya Önder, Adıyaman’daki yerel müzisyenlerin (gevende) hayatı üzerinden 12 Eylül darbesinin sıkıyönetimini anlattığı Beynelmilel filmi ile büyük yankı yarattı. Senaryosunu yazarak yönettiği ve Türkiye’de sinema tarihine geçen Beynelmilel filmi Uluslararası İstanbul, Ankara, Altın Koza film festivallerinde, Hindistan ve Pakistan’da çok sayıda ödül kazandı.
Yönetmen, senarist, senaryo danışmanı ve oyuncu olarak Emret Komutanım (senarist), Kalpsiz Adam (senaryo danışmanı), Sis ve Gece (oyuncu), Mutluluk (uyarlama), O… Çocukları (senarist), Zombilerin Düğünü (oyuncu), Ejder Kapanı (oyuncu), Mar (oyuncu), Yeraltı (oyuncu), F Tipi Film (ortak yönetmen, senarist), Düğün Dernek (oyuncu), Ferahfeza (oyuncu), İtirazım Var (senarist, oyuncu), İçimdeki Ses (oyuncu), 14 Tirmeh (oyuncu), Manyak (oyuncu), Taş Yok Mu Taş (kısa film; yönetmen, senarist, oyuncu) projelerinde yer aldı.
Radikal İki, BirGün ve Özgür Gündem’de köşe yazdı. Eylül 2024’te, T24’te film ve diziler üzerine yazılar yazmaya başladı.
DEM Parti İmralı Heyeti’nin de üyesi olan Sırrı Süreyya Önder, Kürt meselesinin çözümü için de aktif role sahip.