Ezidiler Çarşema Sor bayramını kutluyor

Ezidilerin en kutsal günlerinden biri olan Çarşema Sor, her yıl nisan ayının üçüncü çarşambasında kutlanıyor. Melek Tawus’un yeryüzüne inişiyle özdeşleştirilen bu bayram, doğa, yaratılış ve umudu simgeliyor.

Ezidiler Çarşema Sor bayramını kutluyor
Ezidiler Çarşema Sor bayramını kutluyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 16 Nisan 2025 16:14
  • Güncellenme: 16 Nisan 2025 16:33

Ezidilerin “Yeni Yılı” olarak kabul edilen Çarşema Sor, bu yıl da tüm zorluklara rağmen kutlanıyor. Her yıl nisan ayının üçüncü çarşambasına denk gelen bu özel gün, Melek Tawus’un yeryüzüne inişini simgeliyor ve Ezidiler tarafından kutsal kabul ediliyor.

Ezidi inancına göre nisan ayı, yeniden doğuşun ve bereketin sembolü. Nisan ayının gelini olduğuna inanılırken, üçüncü çarşamba ise yaratılışın tamamlandığı gün olarak kabul ediliyor. Bu anlamda Çarşema Sor, doğanın uyanışı kadar ruhsal bir arınmanın da sembolü.

Laleş’te 365 mum yakılıyor

Bayramın ilk töreni, Ezidiler için kutsal olan Laleş Tapınağı’nda başlıyor. Ezidi ruhani lideri Baba Şeyh ve din adamları, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 365 mum yakıyor. Bu mumlar yılın her bir gününü temsil ediyor. Ateşin yakılması, Melek Tawus’un zarafetiyle gelen huzurun önünü açmak ve kötü ruhları kovmak anlamına geliyor.

Bayram öncesi akşamında aileler haşlanmış yumurtaları renklendiriyor, evlerin kapılarına çiçekler asılıyor. Renkli yumurtalar doğayı, baharın gelişini ve dünyanın çeşitliliğini temsil ediyor. Aileler birbirini ziyaret ediyor; Müslüman komşular da Ezidi ailelerin bayramını kutluyor.

Yerinden edilen Ezidiler bayramı kamplarda kutluyor

2014 yılında IŞİD’in Şengal’e saldırmasıyla birlikte binlerce Ezidi yerinden edildi. Duhok ve çevresindeki 16 kampta hâlâ yaklaşık 350 bin Ezidi yaşam mücadelesi veriyor. Bayram, birçok Ezidi için kamplarda ya da yurt dışında sürgünde kutlanıyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti verilerine göre, IŞİD tarafından kaçırılan 6 bin 417 Ezidi’den şimdiye kadar yaklaşık 3 bin 500’ü kurtarıldı. Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın pek çok ülkesine göç eden Ezidi topluluklar da bu önemli günü dualar ve ritüellerle anıyor.

Batman’daki kutlamalar

‘Çarşema Sor’ Bayramını kutlayan Batman Beşiri ilçesine bağlı köylerdeki Ezidiler, konuklarını ağırladı. 1980 Darbesinden önce çeşitli nedenlerle Avrupa ülkelerine göç eden Ezidi vatandaşlar, son yıllarda en büyük kutsal bayramları olan ‘Çarşema Sor’u Avrupa’dan gelen yakınlarıyla birlikte kutlamanın sevincini yaşadı. Bayramlarına gelen konuklarına şeker, ve boyalı yumurtaları ikram eden Ezidi vatandaşlar, gelenek-görenek ve kültürlerine göre bayramlarını kutladı.

Şırnak’ın Kiwex köyünde kutlamalar

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Kiwex köyünde yapılan kutlamalara bu yıl Avrupa’dan da çok sayıda Ezidi katıldı. Yurttaşlar, “Ezidi kültürünü yaşatmamız, çocuklarımıza da aktarmamız gerekiyor” dedi. Burada bulunmaktan çok mutlu olduklarını dile getiren Ezidi yurttaşlar yumurta boyayıp hayır yiyecekleri dağıtacaklarını dile getirdi.