Çalışma koşullarının elverişsiz olduğu ve ücretlerinin düşük olduğu, iş ve sağlık güvencesinin olmadığı tekstil sektöründe çalışan işçiler, taleplerini haykırmak için 1 Mayıs’ta alanlarda olacak.
18 yıldır tekstil sektöründe çalışan Pınar Koşu, “Tekstil işçisi olmanın zorlukları; maaş konusunda sıkıntı çekiyorsun, ailene yardım edemiyorsun. Maaş hiçbir şekilde yetmiyor. Benim 4 yaşında bir oğlum var ve şu an eşim çalışmıyor. Ben 4 yaşındaki oğlumu bırakıp çalışmaya devam ediyorum. Neden? Ekonominin yüzünden. Hiçbir şekilde işçilerin hakkı kalmadı. Hepsi elinden alındı. Ben şu anda ayrı evde yaşamam gerekirken kaynanamla beraber yaşıyorum. Neden? Çünkü kiralar çok pahalı. Alt sınıf çok ezildi. Mücadele için de bir kişinin yapabileceği bir iş değil. Bunu tüm halkın söylemesi gerekiyor” dedi.
‘Bütün işçilerin Kadıköy’de olması lazım’
Ahmet Konya da tekstil sektöründe düzenli mesai olmadığını belirterek, hukuken işçilerin haklarının güvenceye alınması gerektiğini söyledi. Konya, “Başta sigortanın olması, çalışma saatlerinin düzenli olması ve hafta sonu da çalışmanın olmaması lazım. İşten dolayı kendi bayramımızı da kutlamaz hale gelmişiz. Her şey çok pahalı. Aldığım asgari ücret neye yetecek ki? Bütün işçilerin Kadıköy’de olması gelmesi lazım” diye belirtti.
‘Haklar herkes için eşit olmalı’
Sektörde 26 yılını harcadığını ifade eden Mehmet Yarar, tekstilde çalışanların günü birlik yaşadığını söyledi. Tekstilde çalışmanın insan sağlığına olumsuz etki ettiğini dile getiren Yarar, “İlerleyen dönemlerde kalıcı sağlık açısından hasarlar bırakabiliyor. Bel fıtığı, boyun fıtığı, bel ağrıları, sırt, ayak, diz ağrıları sıklıkla yaşanıyor. Herhangi bir hakkımız yok. Sendikalı değiliz. Sigortalı değiliz. Herhangi bir sosyal hakkımız yok. Sadece çalışıyoruz. Çalıştığımız zaman para alıyoruz. Çalışmadığımız zaman para yok. Maaş da yok. İşin bir istikrarı da yok. Karnımız doyuyor ama sağlıklı beslenemiyoruz. Kira, elektrik, su ödemelerimiz var. Bir ay boş kaldığımızda bizi baya zorluyor. Devlet buna bir el atılması lazım. Maaşların belirlenmesi gerekiyor. Asgari ücretin biraz daha yüksek olması lazım. Sosyal hakların çalışma saatlerinin kamuya değil de bizim gibi özel sektöre de uygulanması lazım. Kamudaki uygulamalar bütün herkesi kapsamalı. Örneğin 08.00-05.00 gibi düzenli mesai saatleri olması gerekiyor. Hafta sonu çalışmak istemiyorum ama çalışmak zorundayım. Haklar herkes için eşit olmalı” diye konuştu.
Şırnak’tan İstanbul’a 14 yıl önce gelip tekstil sektöründe çalışmaya başladığını söyleyen Hakkı Akpınar, yaşanan kriz nedeniyle tekstil sektöründe çalışanlarının zaten zor olan yaşamlarının daha da zorlaştığını ifade etti.
Kadıköy’e çağrı
Bu sektörde çalışanların ekonomik, sosyal ve çalışma koşullarının düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Akpınar, sendikaların bir araya gelerek uzlaşamaması da çalışanları olumsuz etkilediğini belirtti. Akpınar, sektörde çalışanlarının seslerini 1 Mayıs’ta seslerini duyuracaklarını ifade ederek, “Bütün işçi ve emekçi arkadaşların yanı sıra bütün ev kadınlarını çocukları Kadıköy’e davet ediyorum” dedi.
Sektörün uzun çalışma saatleri ve ekonomik açıdan zorlayıcı olduğunu Cihan Yılmaz, “Tekstil sektörü bitmek üzere. Hindistan gibi ülkelerde daha ucuza geliyor. Buradaki tekstil atölyelerinin yüzde 80’i atölyelerini kapattılar. Çünkü kazancı yok. Sadece insanları köle gibi çalıştırıp idare etmeye çalışıyorlar. İşçilerin kendi haklarını kazanabilmeleri için sendikalı olması gerekiyor. Şu an sendika da yok” şeklinde konuştu.
Kutlamaya katılım çağrısı yapan Yılmaz, “Bütün halkların ve bütün iş sınıfının 1 Mayıs’a katılmasını istiyorum. Herkesin kendi hakkını savunması lazım. Şu an sadece işçi sınıfı değil, küçük esnaf da kötü durumdadır. Kutlamaların büyük olması lazım. Bütün halkı 1 Mayıs’a davet ediyorum” dedi.
İstanbul’da Kadıköy ve Kartal’da kutlanacak
İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs kutlamasının Kadıköy’de yapılacağını bildirdi. Kadıköy Meydanı’nda saat 13.30’da yapılacak mitinge farklı noktalardan saat 11.00’da yürüyüşe geçilecek.
Her 1 Mayıs’ta merkezi kutlamasını başka bir kentte yapan Türk-İş, bu yılki buluşmasını İstanbul’daki Kartal Meydanı’nda gerçekleştirecek.
Bazı sosyalist partiler, sendikalar ve gençlik grupları ise Taksim Meydanı’na yürüyüş çağrısında bulundu.