Çölyak hastalığı teşhisi konulan birçok kişi için en büyük soru işaretlerinden biri: ‘Gluten içeren yiyecek tüketmiş biriyle öpüşmek riskli mi?’ Yeni bir araştırma, bu soruya umut verici yanıtlar sunuyor.
Digestive Disease Week (DDW) konferansında sunulan ve henüz hakemli dergilerde yayımlanmamış çalışmada, çölyak hastalarının glutenli yiyecek tüketmiş biriyle öpüşmesi durumunda ne kadar gluten bulaştığı araştırıldı. Columbia Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Anne Lee, bu konuda bilimsel bir eksiklik olduğunu belirterek çalışmanın önemine dikkat çekti: “Restoranda yemeğinize gluten karışıp karışmadığını herkes düşünür ama kimse öpüştükten sonra ne olduğunu sorgulamaz.”
Araştırmada, biri çölyak hastası olan 10 çift yer aldı. Hastalık taşımayan partner, 10 adet kraker yedikten sonra çölyaklı partneriyle 10 saniyelik bir öpüşme gerçekleştirdi. Bir denemede öpüşmeden önce 5 dakika beklendi, diğerinde ise 120 ml su içildi.
Sonuçlar oldukça iç rahatlatıcıydı: Öpüşmeden sonraki 12 saat boyunca hiçbir katılımcı semptom bildirmedi. Sadece bir kişide idrarda gluten saptandı. Ölçülen gluten miktarı çoğu vakada, hatta su içilen tüm vakalarda, 20 ppm’in altındaydı. Bu oran, ABD ve birçok ülkede gluten içermeyen ürünler için kabul edilen sınır.
Kanada Çölyak Derneği de bu konuda şu öneride bulundu: ‘Partnerin glutenli yiyecek tükettikten sonra dişlerini fırçalaması, ağzını çalkalaması ya da bir saat beklemesi riski daha da azaltır.’
Araştırmacılar, bu ön bulguların daha büyük örneklemlerle tekrar edilmesi gerektiğini vurgulasa da, mevcut sonuçlar çölyak hastalarının bu konuda daha rahat olabileceğini gösteriyor.
Gastroenterolog Vincent Ho ise bu riski şöyle özetliyor: “Glutensiz ürünlerdeki çapraz bulaşma riski düşükse, öpüşmeden kaynaklı bulaşma daha da düşük.”