• Ana Sayfa
  • Kültür Sanat
  • 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü: Hızla değişen topluluklarda müzelerin geleceği

18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü: Hızla değişen topluluklarda müzelerin geleceği

Bugün 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü. Bu seneki kutlamalar için açıklama yapan Uluslararası Müzeler Konseyi Başkanı, “Şiddetli çatışmaların devam ettiği bir dünyada müzeler, yaratmayı arzuladığımız diyalog, anlayış ve barışın işaretleri olarak duracak” dedi.

18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü: Hızla değişen topluluklarda müzelerin geleceği
Foto: İskele Arkeoloji Müzesi
18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü: Hızla değişen topluluklarda müzelerin geleceği
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 18 Mayıs 2025 21:10

Dünyada 1977 yılından beri kutlanmakta olan Uluslararası Müzeler Günü, Türkiye’de 1982 yılında kutlanmaya başladı.

Bu günün amacını, “Müzeler, kültürel alışverişin, kültürlerin zenginleştirilmesinin ve halklar arasında karşılıklı anlayışın, işbirliğinin ve barışın geliştirilmesinin önemli bir aracıdır.” sözleriyle ifade eden Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), her yıl kutlamalar için bir tema belirliyor.

Bu yıl tema, “Hızla Değişen Topluluklarda Müzelerin Geleceği” olarak belirlendi.

‘Şiddetli çatışmaların devam ettiği dünyada müzeler barış işaretleri olacak’

ICOM Başkanı Emma Nardi’nin bu seneki kutlamalar için yayımladığı mesajda şunları kaydetti:

“Bu yılki Uluslararası Müzeler Günü teması, ‘Hızla Değişen Topluluklarda Müzelerin Geleceği’. Temanın vurgulanması gereken kelimesi topluluktur. 2022’de Prag’da düzenlenen önceki ICOM Genel Konferansı’nda oylanan yeni müze tanımı, müzelerin edinim, koruma ve araştırma dahil olmak üzere tüm tarihi sorumluluklarını yeniden hatırlattı, ama aynı zamanda müzelerin hem tarihsel hem de coğrafi olarak temsil ettikleri topluluklarla açıkça ve eşit bir şekilde yüzleşmeleri ihtiyacına da yer verdi.

Bu görüşe göre, müze artık sadece uzmanlar için bir yer değil, aynı zamanda tüm vatandaşlar için bir iletişim ve ilerleme unsurudur. Müzeler koleksiyonları sergiler, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma konusunda bir diyalog kurar, geleneği korur ve çeşitlilik ve sömürgeciliğin sona ermesi konusunda yeni tartışmalar başlatır.

Dünyanın dört bir yanında, müzelerin topluluklar içinde ve arasında köprüler kurmak için nasıl çalıştığına dair sayısız örnek görüyoruz. Bir zamanlar bölünmeyle işaretlenmiş yerlerde, müzeler giderek daha fazla uzlaşma, katılım ve paylaşılan kimlik alanları haline geliyor. Kültürün iyileştirme ve birleştirmede oynayabileceği rolün güçlü sembolleri olarak hizmet ediyorlar.

ICOM Başkanı olarak, her yerdeki müzelerin bu misyonu nasıl benimsediğine tanık olmaktan gurur duyuyorum. Umuyorum ki bu çabalar büyümeye devam edecek ve şiddetli çatışmaların devam ettiği bir dünyada müzeler, yaratmayı arzuladığımız şeyin -diyalog, anlayış ve barış- işaretleri olarak duracak.

Hepinize harika bir Uluslararası Müze Günü diliyorum.”

‘Ülkemizde resmen tanınan bir meslek olması en büyük dileğimiz’

Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği (MMKD), Uluslararası Müzeler Günü ve Müzeler Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gül Pulhan tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM, 2025 yılı Müzeler Günü’nün temasını ‘Hızla Değişen Toplumlarda Müzelerin Geleceği’ olarak belirledi. Dünyanın her köşesinde insanlığın savaşlar, siyasi çalkantılar, doğal afetler, açlık, ekonomik ve sosyal adaletsizlikle mücadele ettiği bir zamanda yaşıyoruz. Öte yandan, daha önce benzeri görülmemiş hızda bir iletişim ve bilimsel gelişmeler çağının içindeyiz.

Tüm bu devinim içinde müzeler, topluma güven veren ve gerçeği sunan nadir kurumlar olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Müzeler toplum için var olmaya, koleksiyonlarını kamu adına korumaya ve paylaşmaya devam ediyorlar. Vatandaşların kültürel haklarını kullanabildikleri; görmeyi, duymayı, düşünmeyi, anlamayı, öğrenmeyi ve zevk almayı teşvik eden mekanlar ve ortamlar yaratıyorlar. Ekonomik zorluklar, teknolojik dayatmalar, askeri çatışmalar, doğal afetler ve onlarca başka faktör müzeleri de zorluyor ve sürdürülebilirliklerini tehdit ediyor. Bugünün dünyasında anlamlı kalmak, faydalı olmak, daha yenilikçi, kapsayıcı ve uzlaşmacı bir tavır sergilemek hiç de kolay değil. Tüm bu çabaların arkasında, aslında müzeciler ve müzeler için çalışan insanların olduğunu unutmamalıyız.

Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği (MMKD) olarak tüm meslektaşlarımızın bu anlamlı gününü kutlarken, ‘müzeciliğin’ ülkemizde resmen tanınan bir meslek olmasının en büyük dileğimiz ve hedefimiz olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.”

Türkiye’de bugün Bakanlık ve Belediye müzeleri ücretsiz

Türkiye’de bugün uluslararası müzeler günü nedeniyle Bakanlık ve Belediyelere bağlı müzeler ücretsiz olarak ziyaret edildi.