Altın, Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesinden kaynaklanan güvenli liman talebinin etkisinin azalmasıyla düşüşe geçti. Piyasaların dikkati dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret gerilimlerinin azalmasına yöneldi.
Külçe altın, Pazartesi günkü kazançlarının bir kısmını silerek yüzde 0,5 düşüşle ons başına yaklaşık 3.212 dolara geriledi. Asya borsalarının Wall Street’i takip ederek yükselmesiyle genel olarak risk iştahının arttığı bir piyasa havası oluştu. Bu durum altın için olumsuz bir gelişme.
Ticaret savaşları nedeniyle yükselmişti
Altın, yılın başlarında ABD Başkanı Donald Trump’ın sert ticaret politikaları küresel piyasaları sarstığında sert şekilde yükselmişti. Ancak bu kazançlar bu ay geri çekildi; çünkü Trump birçok gümrük tarifesi tehdidini durdurdu ya da geri adım attı.
ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından artan risk algısına karşın, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin gelişmeler ve ABD’nin partnerleriyle olan ticari müzakerelerine yönelik iyimserliklerin etkisiyle küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor.
ABD’nin ticaret partnerleriyle devam eden tarife müzakereleri ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik arabulucu rolü yatırımcılar tarafından yakından takip edilirken, jeopolitik risklerin azalabileceğine yönelik iyimserlikler varlık fiyatlamaları üzerinde etkili oluyor. Yine de, Trump’ın küresel ekonomiye kattığı belirsizlik nedeniyle altının sert bir düşüş yaşaması beklenmiyor.
Altın, yıl başından bu yana hâlâ yüzde 20’nin üzerinde artıda.
Singapur saatiyle öğle 12:00 itibarıyla altın yüzde 0,5 düşüşle ons başına 3.211,88 dolara geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günkü yüzde 0,6’lık düşüşün ardından yatay seyretti. Gümüş fiyatı düşerken, platin ve paladyum hafif yükseldi.
Dolar için uyarı
Bank for International Settlements, ABD’deki dalgalanmanın ortasında yatırımcıların 113 trilyon dolarlık döviz takası piyasasındaki pozisyonlarını gevşetmeye başlaması halinde dolar için olası bir mücadelenin tetiklenebileceğine işaret etti.
BIS kısa bir süre önce fonların ve diğer banka dışı finans şirketlerinin 80 trilyon dolardan fazla döviz swapına sahip olduğunu tahmin etti. Kısa vadeli bir borç türü olan swaplar ‘bilanço dışında’ tutulma eğiliminde ve yasal sermaye gerekliliklerine dahil edilmiyorlar.
BIS’in para ve ekonomi departmanı başkanı Hyun-Song Shin, London School of Economics’te verdiği bir konferansta, yatırımcıların aniden bu pozisyonları çözmek için acele etmeleri halinde sorunların ortaya çıkacağını söyledi.
Hedge pozisyonları olan yatırımcılar genellikle avro ya da yen tutuyor ancak hala dolar geri ödeme yükümlülükleri var.
Shin, “Bu takası yenilemek zorunda kalırsanız (dolar için) mücadeleye katılmak zorunda kalırsınız” dedi ve bunun ABD para biriminin değerinde hızlı bir artışa neden olabileceğini belirtti.
Dolar/TL güne nasıl başladı?
Bu arada liranın dolar ve euro karşısındaki eriyişi devam ediyor.
İstanbul serbest piyasada dolar 38,8330 liradan, euro 43,7560 liradan haftaya başladı.
Serbest piyasada 38,8310 liradan alınan dolar, 38,8330 liradan satılıyor.
43,7540 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,7560 lira olarak belirlendi.
Cuma günü doların satış fiyatı 38,8270 lira, euronun satış fiyatı ise 43,4300 lira olmuştu.