Cumartesi günü, Uluslararası Koalisyonun, Şam heyeti ve Özerk Yönetimin temsilcilerinin katılımıyla kampta üçlü bir toplantı gerçekleştirdi.
Hol Kampı, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki en büyük kamp olarak biliniyor.
IŞİD’lilerin ailelerinin kaldığı kampta yaklaşık 37 bin kişi yaşıyor.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim’e bağlı Göçmen ve Mülteciler Ofisi Eşbaşkanı Şêxmus Ehmed yaptığı açıklamada, toplantının temel amacının kamptaki Suriyeli IŞİD’li ailelerin geri dönüş süreci için bir “mekanizma oluşturmak” olduğunu söyledi.
Ziyaret, Şubat ayında Suriye geçiş hükümetinin başkanı Ahmed Şara ile SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında yapılan ve sivil-idari yapılarla askeri kurumların koordinasyonuna ilişkin varılan anlaşmadan iki ay sonra gerçekleşti.
Bu anlaşmaya göre, tüm Suriyeli vatandaşların kendi şehir ve köylerine dönmesi hedefleniyor. Ancak bu yönde şu ana kadar somut bir gelişme yaşanmadı.
Şam’da İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin Baba, Rûdaw muhabirine yaptığı açıklamada Hol Kampı’nın, Şara ve Abdi arasındaki anlaşmanın bir parçası olduğunu belirtti.
Baba, kampta kalan IŞİD’lilerin ailelerinin “toplumsal bir çözüm” ile ele alınması gerektiğini vurguladı.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim, Birleşmiş Milletler ile koordineli biçimde, bu yıl sonuna kadar kamplarda kalan Suriyeli ve Iraklı on binlerce kişinin ülkelerine gönderilmesini hedefliyor.
Bu kişilerin büyük bölümü IŞİD mensuplarıyla bağlantılı olan aileler. Hol Kampı’nın bir bölümü, yabancı IŞİD’lilerin ailelerinin bulunduğu yer olarak biliniyor ve yoğun güvenlik önlemleri altında tutuluyor. (Rudaw)