Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nde yeni ve kritik bir aşamaya giriliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kürt sorununun çözümüne yönelik bir komisyon kurulması için çalışmalar sürerken, Abdullah Öcalan’ın yakın zamanda yeni bir çağrıda bulunması bekleniyor. Sürecin ilerleyebilmesi adına PKK’den bir grubun silah bırakma töreniyle bu çağrıya pratik bir yanıt vereceği ifade ediliyor. Gelişmeler, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve toplumsal barışın sağlanması açısından belirleyici bir haftaya işaret ediyor.
İmralı heyeti ve Erdoğan görüşmesi
Meclis’teki komisyon çalışmaları ve PKK’nin atacağı pratik adımlar neticesinde, önümüzdeki hafta beklenen DEM Parti İmralı Heyeti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinin de süreç açısından büyük bir önem taşıyacağı vurgulanıyor. Görüşmede, süreçte gelinen durumun değerlendirilmesi ve önümüzdeki döneme ilişkin istişarelerde bulunulması bekleniyor.
Silah bırakma töreni canlı yayında olacak
MA’da yer alan habere göre Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilmesi beklenen törende, IKBY, Türkiye ve dünyadan medya kuruluşlarının da davet edileceği belirtiliyor. Törene siyasi partilerden, sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinden birçok ismin de davet edileceği öğrenilirken, törenin canlı bir şekilde yayınlanması bekleniyor. Törende, yeni süreç kapsamında adım atmayan devlet ve iktidara, yasal düzenlemelerin yapılması durumunda “Demokratik siyasete katılmaya hazırız” mesajının net şekilde verileceği ifade ediliyor.
Silah bıraktıktan sonraki süreçte ne olacak?
Nezahat Doğan Jinnews’taki yazısında, silahlarını bırakan PKK’lilerin sonraki süreçte bir genel af ya da PKK’nin silahsızlanmasını kapsayacak özel yasaların gündeme gelip gelmeyeceğini, hükümetin süreçte şimdiye dek gerçek ve somut adımlar atmaktan geri durduğu saptaması bağlamında ele aldı. Doğan “İktidar sürecin ilerlemesi için PKK’nin kongresini toplamasını öne sürdü, kongre toplandı. Fesih dendi, PKK kendini feshetti ve silahsızlanma kararı aldı. Ancak mesele şimdi de silahların nasıl bırakılacağı tartışmalarına oturtuldu. Edinilen bilgilere göre önümüzdeki günler sıcak gelişmelere gebe” diye kaydetti.
Yazısında “Peki silahları bırakanlar ne olacak? Örgüt silahları nasıl bırakacak? Dağdakiler ovaya nasıl inecek? Yasal güvenceler nasıl sağlanacak? Meclis’te oluşacak komisyon nasıl çalışmalar yürütecek, ya da yürütebilecek mi? Siyasi partiler komisyon aşamasında işlevlerini nasıl yerine getirecek? Demokratik siyasette hukuki zemin ve demokratik siyaset zemini nasıl sağlanacak? Genel Af değil, silahsızlanmaya dair özel yasa çıkaracak mı?” gibi önemli sorular soran Nezahat Doğan, “Tüm bu soruların ortadan kalkması için gereken şu ki; silahların bırakılmasının hemen ardından komisyonun çalışmalarının başlaması ve dağdan ineceklerin hangi güvenceyle ovada yaşayacakları ve demokratik siyasete entegre edileceklerinin güvencesinin olması. Sadece Genel Af kapsamında değil, PKK’nin silahsızlanmasını kapsayacak özel yasalar gündemde olacak mı? İktidar ve devlet tarafından atılacak somut adımlar, Kürt sorunun çözümü, demokratik dönüşüm ve demokrasinin inşası konusunda devletin samimiyetini ve kararlılığını da ortaya koyacak” değerlendirmesinde bulundu.
Kritik aşamaya nasıl gelindi?
Sürecin ilk adımı, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı tarihi “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” ile atıldı. Abdullah Öcalan, bu çağrıda PKK’nin feshedilmesi ve silahlı mücadelenin sonlandırılmasını talep ederek, sürecin siyasi, sosyolojik ve felsefi arka planını sundu. PKK, bu perspektif doğrultusunda 5-7 Mayıs 2025’te gerçekleştirdiği 12. Olağanüstü Kongresi’nde, örgütsel yapısını feshetme ve silah bırakma kararı aldığını duyurdu. Kongre sonrası süreçte, siyasi iktidarın somut adımlar atmadığı, vaatler ve istişarelerle sınırlı kaldığı gözlemlendi. Ancak Abdullah Öcalan, sınırlı imkanlarına rağmen süreci ilerletmek için perspektifler sunmaya devam etti.
‘Komisyon haftaya kurulabilir’
Gelinen aşamada, siyasi iktidar, Meclis bünyesinde bir komisyon kurulması hazırlıklarına başladı. Yansıyan bilgilere göre, ‘Toplumsal Barış ve Demokratikleşme Komisyonu’nun önümüzdeki haftalarda resmi olarak kurulması bekleniyor. Komisyonun yaz tatiline girmeden veya geç girerek çalışmalara başlayacağı belirtiliyor. Komisyonun, silah bırakma sürecinin hukuki çerçevesini oluşturması, demokratikleşme adımlarını tartışması ve toplumsal mutabakatı sağlaması hedefleniyor. Abdullah Öcalan’ın bu hafta içinde yapması beklenen çağrı da sürecin pratikleşmesi açısından önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor. Silah bırakma aşaması, Abdullah Öcalan ve Kürt halkı için kritik bir öneme sahip. Süreçte sıçrama anlamına gelecek bu adım, siyasal iktidar için de samimiyet sınavı anlamına geliyor.
DEM Parti: Komisyon toplumsal mutabakatla çalışmalı
DEM Parti ise, komisyonun geniş toplumsal mutabakatla çalışması gerektiğini vurgularken, iktidarın çekingen tutumuna karşı Abdullah Öcalan liderliğinin süreci ileriye taşıdığını belirtti. Siyasi partilerden CHP, sürece destek verdiğini ve Meclis bünyesinde yürütülmesi gerektiği görüşünde. Diğer muhalefet partilerinin de benzer görüşleri savunması, sürecin ilerlemesi için bir toplumsal mutabakatın olduğunu gösteriyor. Sürecin başarısı, siyasi iktidarın hukuki güvenceler ve demokratik reformlar konusunda atacağı adımlara bağlı. (MA)