• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Konteynerinde dinlenen işçinin üzerine palet düştü: Yaşam alanı inşaat sahasına kurulmaz

Konteynerinde dinlenen işçinin üzerine palet düştü: Yaşam alanı inşaat sahasına kurulmaz

İstanbul Tuzla’daki bir inşaatta vinçten düşen malzemenin altında kalan 22 yaşındaki işçi Mirhat Karabulut ağır yaralandı. Dev Yapı İş Sendikası, yaşam alanlarının inşaat sahasına kurulmasına tepki gösterdi.

Konteynerinde dinlenen işçinin üzerine palet düştü: Yaşam alanı inşaat sahasına kurulmaz
Foto: MA
Konteynerinde dinlenen işçinin üzerine palet düştü: Yaşam alanı inşaat sahasına kurulmaz
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 7 Temmuz 2025 11:59
  • Güncellenme: 7 Temmuz 2025 12:00

Konteynerde dinlenirken üzerine palet düşmesi sonucu yaralanan Mirhat Karabulut’un hayati tehlikesi sürüyor.

İstanbul’un Tuzla ilçesinde Arwen isimli inşaat firmasında çalışan Mirhat Karabulut (22), dün vinçten düşen malzemenin altında kaldı. Ağır yaralanan Karabulut, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Omurgasında çok sayıda kırık bulunan ve hayati tehlikesi süren Karabulut’u kaldığı hastanede Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol Sendikası (Dev Yapı İş) Genel Sekreteri Nihat Demir, beraberindekiler ziyaret etti.

Demir, Karabulut’un işçilerin yaşam alanı için binanın hemen dibinde kurulan konteynerdeyken üzerine palet düşmesiyle meydana geldiğini söyledi.

‘Yaşam alanları inşaat sahasına kurulmaz’

Karabulut’un yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Nihat Demir, “Yaşam alanını hemen binanın altına kurdukları için işçi yaşadığı konteynerin içinde dururken yukarıda kule vinçten düşen kalekim paleti konteynerin üzerine düşüyor ve 22 yaşında olan arkadaşımız şu anda bu nedenden dolayı yaşam mücadelesi veriyor. Yaşam alanı inşaat sahasına kurulmamalıdır. Gerek tozdan, gerek gürültüden, gerek kimyasal maddelerden, gerek patlayıcılardan, gerek bir vincin devrilmesi ya da yukarıda bir cismin üzerine düşmesi gibi sorunlardan dolayı işçinin yaşam alanı şantiyeden uzak bir yerde kurulması gerekiyor. Yapımının yükseldiği alandan en az 50, 100 metre uzaklıkta olması gerekiyor” dedi.

‘İş güvenlik uzmanının sözü geçmiyor’

Şantiye kurallarına uyulmadığının altını çizen Demir, şunları kaydetti:

“İş cinayetleri zaten alınmayan önlemlerden dolayı hep yaşanıyor. Şantiye sahasında tamamen bir ihmal sonucunda bu durum yaşanıyor. Artık ölümlerin olmaması adına iş güvenliği bir kağıt üzerinde değil, pratikte de sergilenmelidir. Bunun olması için de iş güvenlik uzmanlarının özel bir firmaya ya da orada bina yapan firmanın bir mensubu olmamalıdır. Çünkü iş güvenlik uzmanına işini yaptırmıyorlar ve sözü geçmiyor. İş güvenlik uzmanları doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olmalıdır. Denetim mekanizması kurumunun olmaması ve iş güvenliği uzmanlarının doğrudan kamu elemanı gibi şantiyelerde görevlendirilmesi kazaların olmasına neden oluyor. Çünkü iş güvenlik uzmanları işini yaptıklarında; patronlar da kendilerince bunu gereksiz gördükleri için işin aksadığını ve bu yüzden hiçbir şekilde iş güvenlik uzmanlarını dikkate alınmazlar. Eğer iş güvenlik uzmanı işini yaparsa işiyle tehdit ediliyor. Böylece kendi işini yapamıyor. Ayrıca iş güvenlik uzmanı maaşını denetlediği şirketten alıyor. Bağımsız olmadığı için iş güvenliğini yerine getiremiyor.”