DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin bu haftaki Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, kadınların çözüm ve barış çağrısına dikkat çekti. Kürt sorununun hukuki ve yasal zeminde çözülmesi için Meclis’in göreve çağrıldığını söyleyen Hatimoğulları, siyaseti kadınların taleplerini duymaya çağırdı.
Toplantıya Barış Anneleri, “Barışa İhtiyacım Var” Kadın İnisiyatifi üyeleri, siyasetçi Ahmet Türk ve birçok yurttaş katıldı.
Tülay Hatimoğulları, Federe Kürdistan Bölgesi’nde metan gazı sonucu yaşamını yitiren 12 askerin ailelere baş sağlığı diledi. Tülay Hatimoğulları, “Toplumsal barış ve demokratik çözümü geliştirerek yaşam hakkını tesis etmeyi en önemli hedefimiz olarak görüyoruz. Barış sürecinin başarıya ulaştırılması her şeyden önce yitirdiğimiz on binlerce karşı olan tarihsel sorumluluğumuzdur” dedi.
‘Türkiye yanıyor’
Orman yangınlarına işaret eden Tülay Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye yanıyor. Bazen mecazen kullanılır bu söz ama gerçekten yanıyor. Cudi’den İzmir’e, Bursa’dan Hatay’a ormanlarımız cayır cayır yanıyor. İhmal ateşiyle kavruluyoruz. Bakan açıklama yapıyor diyor ki; sebep elektrik hatları. Biz bu açıklamayı yapan yetkililere ve Bakan’a buradan bir kez daha soruyoruz. Elektrik şebekelerini özelleştiren kim? Bu tellerle ilgili denetlemeyi yapmayan kim? Bütün bu ihmalleri baş müsebbibi kim? Kesinlikle sizsiniz. Yaz dönemi başladığı için vekillerimiz çok sayıda soru önergesi verdi. Bütün önergelerimiz cevapsız kaldı. Bu konudaki ihmallerin sonucu Türkiye’nin dört bir yanında ne yazık ki ormanlar cayır cayır yanıyor. Sizin yüzünüzden canlarımızı yitirdik ormanlarımızı yitirdik. Kılınızı bile kıpırdatmadınız. İş bu ülkeyi maden şirketlerine peşkeş çekmeye gelince hiç erinmediniz. Gece gündüz çalıştınız parlamantoda bu kararları çıkarmak için. Ama mevzu bir felaket olunca ona seyirci kalmakla yetindiniz ve kesinlikle bu felaketin sorumlusu bu iktidarın uyguladığı politikaların ta kendisidir.
‘Çatışmaların bedelini kadınlar ödüyor’
Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı ile birlikte sürecin asli özneleri olan her türlü baskıya şiddete rağmen barış mücadelesini yürütmekten bir an olsun geri durmadı kadınlar. Dünyanın neresinde olursa olsun savaş ve çatışmaların en ağır bedelini biz kadınlar ödüyoruz. Savaşın yarattığı yoksulluğu şiddeti işsizliği sömürüyü tacizi tecavüzü iliklerine kadar biz kadınlar hissediyoruz. Bu yüzdendir ki biz kadınların özgürlük mücadelesi aynı zamanda barışta ısrarcı olmamızın mücadelesidir. Bugün farklı kentlerde yüzlerce kilometre yol kat ederek farklı mücadele zeminlerinden ortak bir amaç için binlerce kadın Ankara’da meydanlardaydı. Buradan bir kez daha grubumuzdan bu barış mücadelesi yürütücüsü kadınlara, onurlu kadınlara bir kez daha buradan gelemeyenlere de selam ve sevgilerimizi iletiyoruz.
‘Siyaset kulak vermeli’
Evet, sevgili kadınlar Kürt sorununda demokratik çözüm diyerek sorunu hukuki ve yasal bir zeminde çözülmesi için Meclis’i göreve çağırdınız. Şimdi siyasete düşen görev, kadınların bu taleplerine kulak vermektir. Bu talepleri yerine getirmektir. Demokrasinin önündeki engelleri kaldırarak barış içinde yaşamın önünü açmak kadınların sesine ses vermektir. Haklarımız, hayatlarımız ve kazanımlarımız her yerde ve her alanda çok yoğun saldırı altında. İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekilmenin üzerinden 4 yıl geçti. Sadece 2024 yılında 315 kadın erkekler tarafından katledildi. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır diyerek eylem yapan kadınlar gözaltına alındı, tutuklandı.
‘Şiddet ile barış inşa edilemez’
Sevgili kadınlar, Kürt kadınlar üzerinden özel savaş politikaları yürütüldüğünü her an ve her yerde görüyoruz. Bir yandan çözüm ve müzakere süreci konuşulurken diğer yandan kadınların haklarına ve kazanımlarına yönelik saldırıların devam etmesi çok büyük bir çelişkidir. Barış şiddetle inşa edilemez. Barış silahların susmasının yanı sıra eşitsizliklerin ayrımcılığın cinsiyetçiliğini son bulduğu bir demokratik zeminin inşa edilmesiyle gerçek anlamda barışı tesis edebiliriz.”
Meclis’e komisyon çağrısı
Meclis’te sürece yönelik komisyon kurulması gerektiğini belirten Tülay Hatimoğulları, Meclis’e seslendi.
Tülay Hatimoğulları “Bu komisyon, barışa dair toplumsal talepleri dikkate alan, kadınların, gençlerin, emekçilerin sesi olan bir yapıda şekillenmeli. Kadınlar komisyonda mutlaka yer almalı.” dedi.
Tülay Hatimoğulları, DEM Parti’nin İmralı Heyeti’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiğini işaret etti Görüşmede sürecin mevcut durumu ve atılabilecek yeni adımların ele alındığını belirtti. “Bu tarihi an zafer ya da yenilgi değil,” diyen Tülay Hatimoğulları “Bu, 86 milyon yurttaşın ortak başarısı olabilir. Barışın ve demokrasinin yolu açıktır. Yeter ki vazgeçmeyelim.” diye kaydetti.