Yılanlar karıncaları nasıl kendilerinden uzak tutuyor?

Yapılan bir araştırma, yılanların arka kısımlarındaki koku bezleri sayesinde bu böceklerden korunduğu zira karıncaların bu sürüngenlere temas ettikleri anda öldüğünü ortaya koydu.

Yılanlar karıncaları nasıl kendilerinden uzak tutuyor?
Yılanlar karıncaları nasıl kendilerinden uzak tutuyor?
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 15 Temmuz 2025 23:20

The Science of Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan bir makale, yılanların karıncaları kendilerinden nasıl uzak tuttuğunu açıkladı.

Yılanların arka kısımlarındaki koku bezleri sayesinde bu böceklerden korunduğu zira karıncaların bu sürüngenlere temas ettikleri anda öldüğünü ortaya kondu.

Araştırmayı hayatını kaybeden Paul Weldon’la birlikte gerçekleştiren Robert Vander Meer, “Bu dikkat çekici bir olay” diye belirtti.

Dr. Vander Meer, kırmızı ateş karıncalarının yılan yumurtaları ve genç yılanları yemek istediğini belirterek böylesi bir savunma mekanizmasının geliştirilmesinin önemine işaret etti.

Eski araştırmalar, Teksas kör yılanlarının dışkıladığı kloaka bölgesi yakınlarındaki bezlerden yaydığı salgılarla karıncaları uzaklaştırabildiğini gösteriyordu. Pek çok yılanın bu kokuları vücutlarına yayarak korunduğu düşünülüyordu.

Dr. Vander Meer ve arkadaşları bu gözlemleri laboratuvarda test etti. Farklı yılan türlerindeki koku bezlerinden salgılar toplandı.

Orta Amerika yer yılanından alınan örneklerin karıncalara pek de etki etmediği görüldü.

Sonrasında diğer yılanlardan alınan salgılar, marangoz karıncalar ve ateş karıncalarına verilen sulara katıldı. Çoğu bu sıvılardan kaçarken marangoz karıncaların daha dayanıklı olduğu saptandı.

Daha ihtiyatsız davranan ateş karıncaları, yılan salgısını içeren sulara dokunduklarında çoğunlukla öldü.

Araştırmada yer almayan bilim insanlarından Tracy Langkilde, “Bu salgılarla haftalarını geçirmiş biri olarak şaşırmıyorum” dedi.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nde çalışan biyolog, yeraltında yaşayan yılanların karıncalarla daha fazla temasa girdiğini vurgulayarak böyle bir mekanizma geliştirmelerini çok mantıklı bulduğunu sözlerine ekledi.

Langkilde, kertenkelelerin silkinerek karıncalardan kurtulduğunu belirtirken yeni bulgular için “Karınca araştırmalarında yeni bir alan açıldı” yorumunu yaptı.

Diğer yandan Toronto-Mississauga Üniversitesi’nden Meredith Swartwout, bu araştırmaya temkinli yaklaştı. Çevrebilim uzmanı, yumurtadan yeni çıkmış yılanlarla yaptığı araştırmalarda bu yönde bir bulgu edinmediğini vurguladı ve “Belki de yalnızca avcı karıncalarla yaşayan ve onlarla çok fazla zaman geçiren yılan türleri bu yolla onları kaçırıyordur.” diye ekledi.

Kaynak