DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Türkiye’nin turizm sektöründe çalışan emekçilerin ağır çalışma koşulları, güvencesizlik ve yaygın hak ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, bu sorunların tüm boyutlarıyla araştırılması için Meclis’e araştırma önergesi sundu.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) 2025 Mayıs verilerine göre Türkiye’nin 2024 yılında 62,3 milyon turist ağırlayarak 61,1 milyar dolar gelir elde ettiğini, Ocak-Mayıs 2025 döneminde ise 15,6 milyon yabancı ziyaretçi geldiğini belirten Cengiz Çiçek, “Bu büyüme, turizm emekçilerinin ağır çalışma koşulları ve hak ihlalleri pahasına gerçekleşmektedir” dedi.
‘Sendikal örgütlenme engelleniyor’
Çiçek, TÜİK verilerine göre sektörde ücretli çalışan sayısının 1,45 milyona yükseldiğini ancak bunun çok üzerinde kayıt dışı işçi olduğunu ifade etti.
Mart 2024’te Çalışma Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre sadece 53 bin işçinin sendikalı olduğunu söyleyen Çiçek, “Sendikal örgütlenme girişimleri sistematik biçimde bastırılmakta, hak arayan işçiler işsizlik tehdidiyle susturulmaktadır” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) verilerine göre 2024 yılında hizmet sektöründe 431 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlattı.
‘Kadın ve göçmen işçiler çoklu ayrımcılığa maruz kalıyor’
Turizm sektöründeki işçilerin büyük bölümünün sezon sonunda sosyal ve gelir güvencesinden yoksun bırakıldığını söyleyen Çiçek, “Kadın turizm emekçileri hamilelik döneminde işten çıkarılma, taciz, tehdit ve mobbing gibi çoklu ayrımcılığa maruz kalırken; göçmen ve mülteci işçiler çok daha düşük ücretlerle, tamamen sigortasız ve hiçbir hak güvencesi olmadan çalıştırılmaktadır” dedi.
Uluslararası sözleşmelere aykırılık
Çiçek, 14 Temmuz 2025’te yayımlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerde çalışan işçilerin haftada 6 değil 10 gün çalıştıktan sonra 1 gün dinlenebileceğini düzenleyen yasa değişikliğine de tepki gösterdi.
Önergede, bu düzenleme için “Anayasa’nın 50. maddesi ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır” denildi.
‘Meclis Araştırma Komisyonu acilen kurulmalı’
Çiçek, Araştırma önergesinin gerekçesinde son olarak, “Kadın, göçmen ve mülteci emekçilere yönelik taciz, mobbing ve ayrımcılığı önleyecek mekanizmaların hayata geçirilmesi ve sosyal devlet ilkesini esas alan politikaların geliştirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması Komisyonu acilen kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.