• Ana Sayfa
  • Manşet
  • İsrail’den Gazze’ye yardım koridoru: Taktiksel ateşkes ve sınırlı yardım girişleri

İsrail’den Gazze’ye yardım koridoru: Taktiksel ateşkes ve sınırlı yardım girişleri

İsrail, uluslararası baskıların ardından Gazze’de bazı bölgelerde taktiksel ateşkes ve yardım koridorları oluşturacağını duyurdu. Mısır’dan 100 kamyon Gazze’ye giriş yaptı. Ancak yardımların yetersiz olduğu, sivillerin açlık ve ölümle karşı karşıya kaldığı uyarıları sürüyor.

İsrail’den Gazze’ye yardım koridoru: Taktiksel ateşkes ve sınırlı yardım girişleri
Foto: AA
İsrail’den Gazze’ye yardım koridoru: Taktiksel ateşkes ve sınırlı yardım girişleri
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 27 Temmuz 2025 14:31

İsrail ordusu, uluslararası baskılar sonrası Gazze Şeridi’nde kötüleşen insani duruma yanıt olarak bazı bölgelerde taktiksel ateşkes uygulanacağını ve insani yardım koridorları açılacağını açıkladı. Gece saatlerinde yapılan duyuruda, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlarla yapılan görüşmeler sonrası alınan karar kapsamında un, şeker ve konserve gıda içeren yedi yardım paletinin havadan Gazze’ye bırakıldığı belirtildi.

Times of Israel gazetesi, savaşın başlamasından bu yana ilk kez İsrail’in kendi uçaklarıyla yardım bıraktığını yazdı. Daha önce Gazze’ye yapılan havadan yardımların yabancı ülkeler tarafından gerçekleştirildiği biliniyordu.

Ordu açıklamasında, her gün 10.00-20.00 saatleri arasında Gazze’nin bazı bölgelerinde askeri faaliyetlere “insani amaçlı” taktiksel ara verileceği, bu bölgelerin El-Mevasi, Deyr el-Belah ve Gazze kentinin kuzeyini kapsayacağı bildirildi. 06.00-23.00 saatleri arasında ise yardım taşıyan konvoyların geçişi için insani koridorlar oluşturulacak.

Ancak daha önce “güvenli bölge” olarak ilan edilen El-Mevasi’de düzenlenen İsrail saldırılarında çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti. Deyr el-Belah’ta bulunan Dünya Sağlık Örgütü’nün Gazze deposu da İsrail kara birliklerinin ilerleyişi sırasında hasar gördü.

İsrail ordusu ayrıca Gazze’de içme suyu arıtma tesislerinden birinin yeniden İsrail elektrik şebekesine bağlandığını duyurdu. Bu adımın, “Gazze bilerek aç bırakılıyor” eleştirilerini boşa çıkarmayı hedeflediği belirtildi. Ancak yardım kuruluşları, havadan bırakılan yardımların yetersiz olduğunu ve sivillerin üzerine düşerek ölüme neden olabileceğini vurguluyor.

Denizden yardıma da engel

İsrail Dışişleri Bakanlığı, “Handala” adlı yardım teknesinin Gazze açıklarında durdurulduğunu açıkladı. Teknedeki aktivistlerin güvende olduğu ve İsrail kıyılarına götürüldüğü belirtildi. Haziran ayında da İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in yer aldığı yardım teknesi İsrail tarafından engellenmişti.

DSÖ: 2 milyon kişi açlık riskiyle karşı karşıya

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’de yaklaşık 2 milyon kişinin ölümcül bir açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. İsrail ise bu uyarıları reddediyor ve Hamas’ın yardımları ele geçirip sattığını iddia ediyor.

BM’ye ise yardım konvoylarını almadığı ve yardımları halka ulaştırmadığı yönünde suçlamalar yöneltiliyor. BM bu iddiaları reddediyor ve izinlerin verilmediğini vurguluyor. İsrail’in yardım dağıtımı için oluşturduğu Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) merkezlerinde ise çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor. UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini bu noktaları “sadist ölüm tuzakları” olarak tanımladı.

Macron: ‘Barış mümkündür’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı paylaşımda, “Çocukların açlıktan ölmesine göz yumamayız” dedi. Macron, Suudi Arabistan ile birlikte New York’ta düzenleyecekleri “iki devletli çözüm” konferansının yeni bir diplomatik zemin oluşturmasını umduğunu söyledi.

Macron, eylül ayında BM Genel Kurulu sırasında Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını açıklamış, bu karar ABD ve İsrail’in sert tepkisine neden olmuştu.

Rehine ve can kaybı bilançosu

İsrail’e göre Gazze’de hâlen 50 rehine tutuluyor ve bunların en az 20’sinin hayatta olduğu tahmin ediliyor. 7 Ekim 2023’te Hamas’ın düzenlediği saldırılarda 1200’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 250’den fazla kişi Gazze’ye kaçırılmıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre ise İsrail saldırılarında bugüne kadar yaklaşık 60 bin kişi hayatını kaybetti. Ancak bu sayı bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.