PKK’nin 12’nci kongresinde çalışmalarını sonlandırma kararı açıklamasının ardından, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na destek açıklamaları sürüyor. Sürecin ilerlemesi için Türkiye ve Kürdistan’daki pek çok sivil toplum örgütü iktidara çağrıda bulunurken, Alevi örgütleri de bu çağrıya sahip çıktı.
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), barışın sadece Kürt halkının değil tüm toplum kesimlerinin ortak talebi olduğuna dikkat çekti.
‘Çağrı toplumda karşılık buldu’
DAD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, Abdullah Öcalan’ın çağrısının toplumda geniş bir yankı uyandırdığını belirtti. Karabudak, “Barış sadece Kürtlerin değil, bu toprakların asli unsurlarının da ihtiyacıdır. En fazla Aleviler barış istiyor ama henüz hazır değiller. Alevi kurumları ortaklaşarak taleplerini belirlemeli” dedi.
Karabudak, Meclis’te Kürtler, Aleviler, kadınlar ve LGBT+ bireylerin dahil olduğu, tüm partilerin eşit temsil edildiği bir komisyonun kurulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca demokratik bir anayasa ile barış taleplerinin kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti.
Alevilerin temel talepleri
Karabudak, Alevilerin yıllardır dile getirdiği talepleri şöyle sıraladı:
-
Tecridin kaldırılması
-
Hasta tutukluların amasız tahliyesi
-
KHK’lıların işlerine iadesi
-
Cemevlerine yasal statü verilmesi
-
Alevi kimliğinin tanınması
-
Zorunlu din derslerinin kaldırılması
-
Kutsal mekanlara yönelik HES ve maden saldırılarının durdurulması
-
Kültür Bakanlığı bünyesindeki “Alevi masası” uygulamasının kaldırılması
‘Halkların ne düşündüğü ilgilendirir’
ABF Genel Sekreteri Özgür Kaplan ise Kürt kimliğinin inkâr edilmesinin sürdürülemez olduğunu belirterek, “Devlet adım atsa da bizi halkların ne hissettiği ilgilendiriyor. Kürtlerin, Ermenilerin, Süryanilerin iyi hissetmediği bir yerde biz de yaşamak istemiyoruz” dedi.
‘Barışın yolu her yerden geçmelidir’
PKK’nin kararıyla yeni bir sürecin başladığını belirten Kaplan, “Barışın yolu sadece Diyarbakır’dan değil, Hacı Bektaş’tan da geçmelidir. Alevilik kolektif yaşamı savunur. DEM Parti’nin öncülüğünde yapılan toplantılarda da fikirlerimizi paylaştık” dedi.
‘Sorumluluk alırız’
Süreçte samimiyetin önemli olduğunu belirten Kaplan, “Irkçı ve şeriatçıların Alevi kimliğini hedef alan söylemlerine rağmen, şeffaf bir teklif gelirse sürece katkı sunarız. Komisyonda Alevi kimliğini açıkça temsil eden kişiler yer almalıdır” dedi.
Kaplan, barış sürecinin yeni bir umut yaratacağına inandıklarını belirterek, “Aleviler olarak hiçbir kimliğin ötekileştirilmediği, ekolojik dengenin korunduğu bir ülke istiyoruz. Daha güzel günlere inanıyoruz” diye konuştu. (MA)