Almanya seçimler için sandık başında: Yeni Şansölye kim olacak?

Almanya’da seçmenler, bugün sandık başına gidiyor. Muhalefetteki Hristiyan Demokratlar’ın (CDU/CSU) üç yıllık bir aradan sonra yeniden iktidara dönmesi bekleniyor.

Almanya seçimler için sandık başında: Yeni Şansölye kim olacak?
Almanya seçimler için sandık başında: Yeni Şansölye kim olacak?
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 23 Şubat 2025 10:32

Almanya’da 59.2 milyon seçmen, 21’inci Federal Meclisi seçmek için sandık başında. Başbakanlık için 5 farklı aday yarışırken aşırı sağcı AfD’nin oy oranını 2 katına çıkarması bekleniyor.

Seçimlerde toplam 29 parti ve 4 bin 506 aday var. Seçimde oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de (TSİ 10.00) başladı. Seçmenler, yerel saatle 18.00’e (TSİ 20.00) kadar oy kullanabiliyor.

Almanya’da Seçim Yasası’nda yapılan değişikle Federal Meclisin daha da büyümesini engellemek amacıyla milletvekili sayısı 630 ile sınırlandırıldı. Oy verecek yurttaşlar ilk oyla seçim bölgesindeki adayı seçecek, ikinci oyla partilerin belirlediği listedeki adayları seçecek.

Seçim yasasındaki değişiklikle daha önemli hale gelen ikinci oylar, partilerin mecliste ne kadar sandalye kazanacağını belirleyecek. Seçimlerde oy oranında yüzde 5’lik barajı geçen partiler meclise girecek. Ancak bu barajı geçemeyen partiler, 3 bölgeden doğrudan milletvekili çıkarması durumunda partinin oy oranına göre parlamentoda temsil edilme fırsatını yakalayabilecek.

Anketlere göre Friedrich Merz liderliğinde ilerleyen ve Almanya’nın iki büyük muhafazakâr merkez sağ partisi, Hristiyan Demokrat Birliğive Hristiyan Sosyal Birliği’ni (CDU/CSU) bir araya getiren ittifak, yüzde 29 oy oranıyla önde gidiyor ve Başbakan Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Partisi’ni (SPD) yaklaşık 14 puan geride bırakıyor. Ancak Merz’in parlamentoda mutlak çoğunluğu sağlaması beklenmiyor.

Analistler, en olası hükümet senaryosunun Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar arasında bir koalisyon olacağını öngörse de, kararsız seçmenlerin fazlalığı ve Almanya’nın karmaşık seçim sistemi nedeniyle parlamentodaki sandalye dağılımı belirsizliğini koruyor.

Almanya’da başbakan doğrudan halk tarafından değil, parlamento üyeleri tarafından seçiliyor. Seçmenler, yeni parlamento üyelerini belirleyerek, dolaylı olarak başbakanın kim olacağını tayin ediyor.

Eğer bir parti parlamentoda çoğunluğu elde ederse ya da mutlak çoğunluğa sahip bir koalisyon kurarsa, o partinin adayı başbakan oluyor.