• Ana Sayfa
  • Gündem
  • ‘Analar Çalıştayı’ sonuç bildirgesi: Yeniden inşa görevi önümüzde

‘Analar Çalıştayı’ sonuç bildirgesi: Yeniden inşa görevi önümüzde

Dersim’de iki gün süren “Analar Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, “Rêya Heq inancının özünü teşkil eden Analık makamı, eril zihniyet karşısında güçlendirilmelidir” denildi; ataerkiye ve asimilasyona karşı kadın öncülüğünde yeniden inşa çağrısı yapıldı.

‘Analar Çalıştayı’ sonuç bildirgesi: Yeniden inşa görevi önümüzde
‘Analar Çalıştayı’ sonuç bildirgesi: Yeniden inşa görevi önümüzde
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 20 Temmuz 2025 14:00
  • Güncellenme: 20 Temmuz 2025 15:27

Dersim’de “Hakikat Ana Yoludur” sloganıyla düzenlenen “Analar Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi Marçik Sinan köyünde açıklandı. Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi tarafından organize edilen çalıştayın sonuçlarını DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan okudu.

Alevi anaların ve kurum temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, Rêya Heq inancının tarihsel kadın öncülüğü vurgulanarak, Analık makamının eril zihniyete karşı yeniden güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

‘Yeniden inşa görevi önümüzde’

“İnancımızın felsefesi ile kendini güncelde bu inanca mensup talipler olarak adlandıran toplumumuz arasındaki mesafe gün geçtikçe açılmıştır ve erkek egemen sistem de ciddi bir biçimde birçok değerimizi dejenere etmektedir. Çalıştay’ımız bu sorunu tarihsel boyutu ve güncel yansımaları ışığında ele alıp çözüm odaklı tartışmıştır. Rêya Heq inanç sahipleri tüm yaşam ve inanç alanlarında siyasal İslam’ın ve eril iktidarın kuşatması altında kalmıştır, yoğun asimilasyon ve çeşitli yönelim politikaları sonucunda Analık makamı da varlık sorunu yaşamaktadır. Rêya Heq inancının özünü teşkil eden Analık makamının eril zihniyet karşısında güçlendirilmesi, Ana-kadın öncülüğünün kendisini inşa etmesi temel tespit olmuştur.

Dolayısıyla hem inancımız içerisine dışsal bir faktör olarak sızdırılan ataerkil anlayışlarla, hem de genel anlamda erkek egemenlikli sistemle mücadele etme ve kendi alternatifimizi Raa/Rêya Heq Alevi felsefesinden aldığımız güçle özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik ilkelerle yeniden inşa etme gibi bir görev önümüzde durmaktadır. Bu ve benzeri konuları konuşmak ve çözüm önerilerini somutlaştırmak adına cem olma bilinci ile meydan açtık. Meydanımız dert edindiğimiz konularda sözü olan canların da katılımıyla bu çalıştay her birimiz için verimli geçti.”

Kadriye Doğan, çalıştayda çıkan sonuç ve kararları şöyle sıraladı:

“*Varoluşu doğuş ve Hak ispatı gerçeği temelinde kabul eden inancımız ‘Hakikat Ana Yoludur’ yaklaşımını ortaya koyar. Bu yaklaşım Ana-kadın gerçeğini mürşidlerin mürşidi olarak tanımlar.

Kadın erkek eşitliği

* ‘Alevilikte kadın-erkek eşittir’ söylemini doğru bulmakla beraber, mevcut gerçekliğimizin bunu yansıtmadığını yürütülen tartışmalar sonucunda çalıştayımız kabul eder. Özellikle kurumlarda, sosyal yaşamda ve inanç merkezlerinde son 60 yıldır hızlı bir şekilde yaşanan ataerkinin, Alevilikten alınan felsefik güçle alaşağı edilmesi gerektiğini vurgular. İnancımızın en temel ilişkilenme hali olan Can hukuku; toplumsal gerçeğimizde cinsler arası ilişkilerin eşitliğini ahlaki ve politik açıdan garantiye alır ve bununla da yetinmeyerek cinsiyetler üstü doğal toplumsal bir düzey yaratır.

Anadilin geliştirilmesi

*Ana-Kadın’ın öncülüğünde yaratılan, yayılan ve sistematik hale getirilen anadilin önemi, inançla kurduğu bağda göz önünde tutularak daha fazla sahiplenilmesi gereken vazgeçilemez bir kültürel değerdir. Kürtçe, yani Kirmanckî ve Kurmancî’nin yaşamın her alanında yeniden ve daha fazla kullanılır hale gelmesini Raa/Rêya Heq Alevi toplumsallığının kendi hakikatini güçlü yaşayabilmesinin olmazsa olmazı olarak görülür. Asimilasyon politikalarının yaratmaya çalıştığı dile yönelik geliştirilen yok etme politikalarına karşı anadilin geliştirilmesi için yaşamın tüm alanlarında mücadele eder.

* Meydan kurup sorunlarımızı tartışmayı anlamlı bulmakla beraber, yeni sürecin artık bizden eleştiriyle ve muhabbetle kalmamayı ve öne çıkarak kurucu ve inşa eden bir bakış açısıyla toplumsal sorunlara yaklaşmamız gerektiğini bir ikrar olayı olarak önümüze koyar. Yolumuz Ana yoluysa, Analar yola sahip çıkmalı ve Yolumuza arsızın, hırsızın, ikrarsızın ve nursuzun girmesine karşılık örgütlenmelidir.

* Analar bir arada olup gelecekte erkan yürütme ve yola sahip çıkıp sürdürme iradesini beyan ederler.

* Erkân yürüten Ana’ların bilgeliği ile kendilerinden sonra gelen kuşaklara bilgi aktarmalarının inancımızın temel değerlerinin yaşaması adına ertelenemeyecek derecede önemli olduğu bir kez daha açığa çıktı.

İletişim ağı kurulacak

* Bir araya gelişimizi yolumuzun hakikat gerçeği ışığında sürekli kılmak amacıyla Ocakzade Anaların ve Yol Evlatlarının düzenli aralıklarla çalıştaylar, muhabbet meydanları, toplantılar gibi gerçekleştirme ihtiyacı görüldü. Bu nedenle örgütlü ifade olarak var olma ve alınan kararları uygulamak adına iletişim ağları kurulması öncelikli hedefimiz olarak öne çıktı.

* Rêya Heq zihin dünyasının kodları demokratik toplum perspektifiyle uyumlu haldedir. Rıza toplumu, toplumun birlik ve yaşam iradesi gösterdiği yapı ancak kadınlarla şekillenecektir. Bu, ocakların yeniden yaşamsal kılınması ile mümkün olacaktır. Pirler taliplerini, talipler de pirlerini bulmakla yükümlüdür.

* Başta Suriye’deki Arap Alevileri olmak üzere tüm farklı inançlara yönelik geliştirilen katliam ve asimilasyon politikalarını kabul etmeyeceğiz ve mücadele edeceğiz. Zaman sahipsiz, mekân rızasız, mazlum çaresiz değildir.”

Çalıştay sona erdi

Sonuç bildirgesinin ardından cem erkânı kuruldu ve çerağ uyandırıldı. Anaların yönettiği muhabbet ceminde deyişler okunurken, semah dönüldü. Ardından kadınlar tarafından yapılan aşure lokması pay edildi.

Çalıştay, kadınların Haskar Ziyareti’ni ziyaret etmesiyle son buldu. (MA)