Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Komiseri Kos yarın Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kos ile bir araya gelecek.
ANKA’nın haberine göre Hakan Fidan görüşmede, AB üyeliğinin Türkiye’nin stratejik hedefi olmayı sürdürdüğünü vurgulayacak. Buna karşılık, AB’nin Türkiye’ye yönelik adil bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin beklendiğine dikkati çekecek olan Fidan, Kos’un görev döneminde, Türkiye-AB ilişkilerinin sürdürülebilir ve öngörülebilir kılınması hususunda AB’den somut adımlar beklendiğini dile getirecek.
Bakan Fidan’ın görüşmede 15 Temmuz 2019 AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının tamamen kaldırılarak, Türkiye-AB ilişkilerinde kurumsal istişare mekanizmalarının yeniden işler hale getirilmesinin zamanının geldiğini belirtmesi bekleniyor.
Türkiye-AB Ortaklık Konseyi ve Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının en kısa sürede düzenlenmesinin ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine bir an önce başlanmasının önem taşıdığının altını çizecek olan Fidan, yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve bağlantısallığa yönelik yatırımları hızlandırma potansiyeli olan Türkiye Yatırım Platformu’nun, gecikme olmaksızın Türkiye’deki faaliyetlerine başlaması ve platformun finansmanının arttırılmasının talep edildiğini kayda geçirecek.
Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin sonuçlandırılmasının elzem olduğu belirtilecek
Hakan Fidan, 15 Temmuz’da açıklanan ve Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen vizesi uygulamalarında iyileştirmeler öngören Uygulama Kararı’nın memnuniyetle karşılandığına işaretle, yeni düzenlemelerin tüm kesimlere teşmil edilmesi gerektiğini vurgulayacak. Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin sonuçlandırılması ve bu süreçte kolaylaştırıcı önlemlerin etkin şekilde uygulanmasının elzem olduğunu dile getirecek olan Bakan Hakan Fidan, AB’nin genişleme politikasında önyargısız, rasyonel ve liyakat temelli bir yaklaşım benimsemesinin ve bu kapsamda Türkiye’nin diğer adaylarla yapılan tüm toplantılara davet edilmesinin şart olduğunu dile getirecek.
Fidan, mevcut konjonktürde, Türkiye’nin AB’nin savunma ve güvenlik girişimlerine dahil edilmesinin bir tercih değil, kazan-kazan temelinde bir zorunluluk olduğunu, Türkiye ve AB’nin Karadeniz Stratejisi ve bağlantısallık alanlarında işbirliği yapmasının kritik önem arz ettiğini belirtecek. Fidan’ın Rusya-Ukrayna savaşı, Gazze ve Filistin’deki durum, Suriye’nin istikrarı ve yeniden inşası başta olmak üzere ortak çözüm gerektiren bölgesel krizlerde eş güdüm sağlanması gerektiğini vurgulaması bekleniyor.
Dışişleri yetkilileri, Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde karşılıklı temasların ivme kazandığına dikkati çekti.