• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Bahçeli’nin önerisine PSAKD’den yanıt: Eşit yurttaşlık istiyoruz

Bahçeli’nin önerisine PSAKD’den yanıt: Eşit yurttaşlık istiyoruz

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yaptığı açıklamada ‘Temsil pazarlığı değil, eşit yurttaşlık istiyoruz’ ifadelerine yer verirken, İlke TV yayınına katılan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ‘Kastettikleri kendileri için makul sayılan Aleviler ve Kürtler’ dedi.

Bahçeli’nin önerisine PSAKD’den yanıt: Eşit yurttaşlık istiyoruz
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 22 Temmuz 2025 17:04
  • Güncellenme: 22 Temmuz 2025 17:11

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Bir Kürt, bir Alevi cumhurbaşkanı yardımcısı” önerisine yanıt veren veren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD(, “Temsil pazarlığı değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” açıklaması yaptı.

İlke TV’de Dilek Odabaş’ın sunduğu Konuşma Zamanı programına konuk olan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ise “Kastettikleri kendileri için makul sayılan Aleviler ve Kürtler” dedi.

Erçe, MHP’yi kast ederek “Kendileriyle yan yana duran Alevi kurumları var. Bizim taleplerimiz belli. Bizim taleplerimizin içinde ‘yönetimde yer alalıım’ yok. Laikliğe dayalı eşit yurttaşlığa dayalı demokratik bir Cumhuriyet” dedi. Cuma Erce, “Biz oy verdiğimiz partilerin genel başkanlarının inancını ve mezhebiniz sorgulamadık. Eşit yurttaşlıktan yana, özgürlüklerden yana tavır aldık. Kürdün Kürt olmasından kaynaklı, Alevinin Alevi olmasından kaynaklı hor görülmediği, katledilmediği bir rejimden yana olduk” diye konuştu.

Bahçeli’nin açıklamalarının “etnik ve inanç kimliklerini araçsallaştıran bir siyasal mühendislik” olarak nitelendirilen PSAKD açıklamasında ise, “Devletin sahibi olarak Türk ve Sünni İslam’ı gören, Kürtleri ve Alevileri ‘makbul’ olanlarıyla sisteme eklemlemek isteyen bu zihniyeti reddediyoruz. Temsil pazarlığı değil, eşit yurttaşlık istiyoruz. Bizler inanç ya da etnik kimlikler üzerinden pazarlık edilen bir rejimi değil; eşit yurttaşlığa dayalı, laik ve demokratik bir cumhuriyet istiyoruz. Eşit yurttaşlık bir lütuf değil, doğuştan gelen temel bir haktır. Devleti yönetenler bu hakkı tesis etmekle yükümlüdür. İnancımızla, kimliğimizle, dilimizle varız ve eşitiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şu talepler sıralandı:

* Laiklik ilkesi korunmalı, tüm kamu politikalarına yön vermelidir.

* Yargı bağımsızlığı sağlanmalı, siyasi müdahalelere son verilmelidir.

* Üniversiteler özerk, kamusal alanda liyakat esas olmalıdır.

* Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, inanç tercihleri ailelere bırakılmalıdır.

* Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmeli, yerine tüm inançlara eşit mesafede, çoğulcu bir yapı kurulmalıdır.