Bal kabağıyla yapılabilecek 7 sonbahar tarifi

Bal kabağı meyvesi içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran besleyici bir besindir. Bağışıklığı güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir, gözleri ultraviyole ışınlardan korur, sindirimi iyileştirir, tansiyonu dengelemeye yardım ederek kalp sağlığını korur. Kan şekerini dengeler. İşte sonbaharın eşsiz lezzeti bal kabağıyla yapılabilecek 5 tarif…

Bal kabağıyla yapılabilecek 7 sonbahar tarifi
Bal kabağıyla yapılabilecek 7 sonbahar tarifi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 21 Ekim 2025 07:57
  • Güncellenme: 21 Ekim 2025 07:58

Sonbaharın habercisi bal kabağı market ve pazar raflarındaki yerini aldı. İşte balkabağı kullanarak yapabileceğiniz birbirinden lezzetli 5 tarif derledik.

1- Bal Kabağı Çorbası

Balkabağı çorbası sonbaharda yapılabilecek en besleyici ve farklı çorba türlerinden biridir. Bu çorbanın içeriğini balkabağının yanı sıra istediğiniz sebzeleri koyarak zenginleştirebilir; çorbaya krema ya da inek sütü yerine bitkisel süt koyarak onu vegan hale getirebilirsiniz.

Malzemeler:
• 2 dilim balkabağı
• 1 patates
• 1 havuç
• 1 kabak
• 1 soğan
• 2 diş sarımsak
• Yarım çay bardağı süt/krema
• Tuz
• Karabiber
• Toz zerdeçal

Yapılışı:
Sebzeleri buharda haşlayıp patates ezeceği yardımıyla ezdikten sonra; ayrı bir tavada kavurduğunuz soğan ve sarımsağı, yarım çay bardağı kremayı ya da sütü ve 1,5 litre suyu da ilave ettikten sonra bu malzemeleri kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra istediğiniz baharatları da ekleyip el blenderı yardımı ile istediğiniz kıvama getirene kadar çekin.

2- Bal Kabaklı Börek
Büyüklerimizin sofrasından eksik etmediği balkabaklı böreği bir de böyle denemeye ne dersiniz?

Malzemeler: (6 kişilik)
• 750-800 gram rendelenmiş bal kabağı
• 2 su bardağı şeker ya da tuz (sizin tercihinize göre)
• 6 adet yufka
• Sıvı yağ

Yapılışı:
Rendelenmiş bal kabaklarını bir su bardağına aldıktan sonra elimizle bastırıp, ezmeden buzluğa atıyoruz. Ardından 4 su bardağı rendelenmiş kabağa, 1 su bardağı şeker ya da tuz ekliyoruz. Daha sonra dondurduğumuz harcı, yağ koyduğumuz tavamızda çözdürüyoruz ve yağladığımız yufkalarımızın ortasına biraz koyup 200 derecede 1 saat pişiriyoruz. İşte böreğimiz hazır!

3- Bal Kabaklı Muhallebi

Muhallebiye kim “Hayır” diyebilir ki? Ayrıca, rafine şeker kullandığımız yerlerde bal, pekmez ya da agave şurubu kullanarak bu tarifi bebekleriniz için de uygun hale getirebilirsiniz.

Malzemeler:
• 5 su bardağı süt
• 3 çorba kaşığı pirinç unu (Pirinç nişastası ya da siyez unu da kullanabilirsiniz.)
• 2 çorba kaşığı un
• 2/3 su bardağı şeker ya da pekmez, bal
• 1/2 çay kaşığı vanilya
• 1 su bardağı küçük doğranmış bal kabağı

Yapılışı:
Küçük küçük doğradığınız bal kabaklarını küçük bir tencereye alıp toz şekeri üzerine serpin. Ardından kabakların yarısına gelecek kadar su koyup orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayınca fazla suyu varsa süzün ve çatalla ezerek püre yapın.

Muhallebiyi pişireceğiniz tencereye unu, pirinç ununu, şekeri koyun. Sütü azar azar ilave ederek karıştırın. Karışımı orta ateşte tel çırpıcı yardımıyla karıştırarak pişirin. Kaynayınca vanilyayı ilave edin ve ateşten alın. Pişen muhallebinin yarısını kaselere paylaştırın. Kalan yarısına bal kabağı püresini ilave edip karıştırın ve kaselere dökün. Ardından buzdolabında soğutup servis yapabilirsiniz.

4- Fırında Bal Kabağı Mücveri

Malzemeler:
• 600grambal kabağı (yaklaşık 1,5 dilim)
• 1 adet yumurta
• 3 yemek kaşığı lor peyniri
• 1 yemek kaşığı un
• 6 dal dereotu (sadece yaprak kısımları)
• 3 adet taze soğanın yeşil kısımları
• 2 yemek kaşığızeytinyağı
• 1 tatlı kaşığırendelenmiş muskat cevizi
• 1 çay kaşığıkarabiber
• 1 çay kaşığıtuz
Yapılışı: 

Kabuk kısımlarını aldığınız bal kabağını rendeleyin. Dereotu yapraklarını ve taze soğanların yeşil bölümlerini çok ince doğrayın.Rendelenmiş bal kabağı ve doğradığınız malzemeleri karıştırma kabına alın.Yumurta, lor peyniri, un, zeytinyağı, rendelenmiş muskat cevizi, karabiber ve tuzu ekledikten sonra tüm malzemeyi harmanlayın. Tabanına yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kek kalıbına mücver karışımını koyun. Karışımı kalıba düzgünce yayın.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Mücveri fırından çıkardıktan sonra, beş dakika oda ısısında bekletin. Dilimleyerek yanında yoğurtla birlikte servis yapın. Fırında bal kabağı mücver tarifi hazır! Afiyetler olsun.

5- Bal Kabaklı Cheesecake

Neredeyse her çeşidiyle sevdiğimiz cheesecake’i hiç bal kabağı ile denemiş miydiniz? Denemediyseniz, sonbaharın vazgeçilmez tatlısı olan bal kabaklı cheesecake’e bir şans verebilirsiniz!

Malzemeler:
• 500 gr bal kabağı
• 1,5 su bardağı şeker
• 1 çay bardağı su
• 2 paket yulaflı bisküvi
• 3 kaşık eritilmiş tereyağı

Krema için:
• 400 gram labne peynir
• 1 su bardağı şeker
• Krema
• 3 adet yumurta
• 1 adet vanilya
• 2 yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı:
Kabakları yıkayarak küp küp doğrayın. Şeker ve su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirin ve rondo ile püre haline getirin. Cheesecake tabanı için bisküvileri robottan geçirerek un haline getirin ve tereyağı ile karıştırın ve ardından tabanı kalıba dökün. Kremayı hazırlamak için şeker, vanilya, labne ve sıvı kremayı karıştırarak çırpın ve yumurta, nişasta, un ekleyerek pürüzsüz bir kıvama getirin. Kremayı tabanın üzerine ekleyin. Tepsinin tabanına bir miktar su ekleyin ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 10 dakika kadar pişirin. Ardından 160 derecede 50 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız cheesecake kalıbının üzerine püre halindeki balkabağını ilave edin, buzdolabına koyun ve soğuk bir şekilde servis edin.

Bu birbirinden nefis 5 bal kabağı tarifi ile sofralarınıza farklı tatlar katacak ve misafirlerinize benzersiz lezzetler sunacaksınız. Şimdiden afiyet olsun 🙂