Beynin korkuyu nasıl yendiği bulundu: Fobi ve anksiyete tedavisine katkı sağlayabilir

Bilim insanları, beynin içgüdüsel korkuyu nasıl bastırdığını tespit etti. Bulguların, fobi ve anksiyete gibi korkuyla ilişkili ruh sağlığı sorunlarının tedavisine katkı sağlaması bekleniyor.

Beynin korkuyu nasıl yendiği bulundu: Fobi ve anksiyete tedavisine katkı sağlayabilir
Beynin korkuyu nasıl yendiği bulundu: Fobi ve anksiyete tedavisine katkı sağlayabilir
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 8 Şubat 2025 15:11

Korku, hayatta kalmak için kritik bir öneme sahipken, gerçek bir tehlike olmadığı anlaşılınca bu duygunun sona ermesi de büyük önem taşıyor. Bilim insanları, bu süreci nasıl gerçekleştiğini, hakemli dergi Science’ta yayımladıkları çalışmada açıkladı.

Araştırmacılar, yaklaşık 100 fareyi tek tek kapalı bir alana koyarak, yırtıcı bir kuşun onlara doğru geldiği izlenimi uyandıran, gittikçe genişleyen bir gölgeye maruz bıraktı. İlk başta fareler, içgüdüsel korkularıyla sığınacak bir yer bulmak için koştular. Ancak 30 ila 50 simülasyon sonrasında, fareler normale dönerek korkularını bastırmayı başardılar.

Ekip, deneyler sırasında farelerin beyin aktivitelerini izledi ve korkuları bastırmayı öğrendikçe hangi sinirsel mekanizmaların harekete geçtiğini kaydetti. Bulgular, öğrenme sürecinin ilk aşamasında görsel korteksin kritik bir rol üstlendiğini, ancak fare içgüdüsel korkusunu bastırmayı öğrendiğinde bu bilgilerin beynin ventrolateral genikülat çekirdek (vLGN) adlı bölgesinde depolandığını gösterdi.

Farelerin öğrenme ve hatırlama süreçlerini inceleyen önceki çalışmalarda bilim insanları genellikle görsel kortekse odaklanmışken, bu araştırma vLGN’nin anıları depolama işlevine ışık tuttu. Çalışmaya liderlik eden Sara Mederos, vLGN’nin öğrenilenleri unutma sürecine dahil olduğunun bilindiğini, ancak anıların burada depolandığının ilk defa netlik kazandığını belirtti.

University College London’dan Mederos, ‘Beynin hangi potansiyel içgüdüsel tehlikelerin aslında tehlike oluşturmadığını deneyim yoluyla anlamasını sağlayan mekanizmayı ortaya çıkardık.’ dedi.

Araştırmacılar, benzer sinir yollarının insan beyninde de bulunması nedeniyle bu bulguların, fobi, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi korkuya dayalı ruh sağlığı sorunlarının tedavisine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Korkunun beyinde nasıl bastırıldığının anlaşılması, bu bölgeleri hedef alan tedavilerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir. Ancak ekip, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da vurguluyor. Mederos, ‘Özellikle vLGN’yi hedef alan özel ilaçlar, anksiyete veya TSSB tedavisinde yeni yollar açabilir.’ diyerek sözlerini tamamladı.(Independent Türkçe)