BİSAM: Yoksulluk sınırı 81 bin 686 TL’ye yükseldi

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) mayıs ayı verilerine göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 81 bin 686 TL’ye, tek bir bireyin yaşama maliyeti ise 37 bin 912 TL’ye ulaştı.

BİSAM: Yoksulluk sınırı 81 bin 686 TL’ye yükseldi
BİSAM: Yoksulluk sınırı 81 bin 686 TL’ye yükseldi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 12 Haziran 2025 16:17

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), Mayıs 2025 dönemine ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nı yayımladı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin yalnızca sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 23 bin 615 TL olurken, tüm zorunlu ihtiyaçlar dikkate alındığında toplam harcama gereksinimi 81 bin 686 TL’ye çıktı.

Tek başına yaşayan bir bireyin sağlıklı beslenme ve temel yaşam giderlerini karşılayabilmesi için gereken tutar ise 37 bin 912 TL olarak hesaplandı.

Günlük harcama 787 lirayı aştı

Raporda, günlük harcama kalemleri de detaylandırıldı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için günlük harcaması gereken tutar 787 lira 18 kuruş. Bu tutar içinde en yüksek payı meyve ve sebzeler ile süt ve süt ürünleri oluşturuyor:

  • Meyve ve sebze: 211,71 TL

  • Süt ve süt ürünleri: 210,71 TL

  • Et, tavuk, balık: 161,64 TL

  • Ekmek: 71,43 TL

  • Katı ve sıvı yağlar: 40,69 TL

  • Yumurta: 15,22 TL

  • Şeker, bal, reçel ve pekmez: 19,29 TL

Bireysel harcama hesapları da açıklandı

Raporda ayrıca, her bir aile bireyinin kalori ihtiyacına göre belirlenen harcama tutarları da paylaşıldı:

  • Yetişkin bir erkek: 6.597 TL

  • Yetişkin bir kadın: 6.254 TL

  • 15-18 yaş arası genç: 6.610 TL

  • 4-6 yaş arası çocuk: 4.155 TL

En maliyetli kalem: Et, yumurta ve baklagil

Gıda gruplarına göre yapılan harcama analizinde en yüksek payın yüzde 27,3 ile et, yumurta ve kurubaklagil grubuna ait olduğu görüldü. Diğer grupların payları ise şöyle:

  • Meyve ve sebze: %26,89

  • Süt ve süt ürünleri: %26,77

  • Ekmek, makarna ve benzeri: %11,38

  • Diğer gıda harcamaları: %7,62