• Ana Sayfa
  • Manşet
  • BM: Gazze’de henüz herhangi bir yardım dağıtımı olmadı, 14 bin bebek risk altında

BM: Gazze’de henüz herhangi bir yardım dağıtımı olmadı, 14 bin bebek risk altında

İsrail ordusunun Gazze’de başlattığı yeni operasyon Avrupa ülkelerinin tepkisini çekti. AB üyeleri ve İngiltere İsrail’le ticari iş birliğini tartışmaya açtı. Liderlerden yaptırım çağrısı geldi. Birleşmiş Milletler yetkilisi Tom Fletcher ise çok daha fazla gıda malzemesi gerektiğini, yardım gelmezse 48 saatte 14 bin bebeğin hayatının tehlikede olacağı uyarısında bulundu.

BM: Gazze’de henüz herhangi bir yardım dağıtımı olmadı, 14 bin bebek risk altında
Foto: AP
BM: Gazze’de henüz herhangi bir yardım dağıtımı olmadı, 14 bin bebek risk altında
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 21 Mayıs 2025 09:38

Avrupa ülkeleri Gazze’de operasyonlarını yeniden yoğunlaştıran ve yeterli miktarda insani yardımın bölgeye girişine engel olan İsrail üzerinde baskıyı artırıyor.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin İsrail’le ticari iş birliğini gözden geçirmesi gündemde.

Dün Brüksel’de dışişleri bakanları ile yapılan toplantı sonrası AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, 27 üyenin “büyük çoğunluğunun” İsrail’le ilişkileri gözden geçirmeyi desteklediğini belirtti. AB, İsrail’in en büyük ticari partneri konumunda.

Kallas, taraflar arasında siyasi ve ekonomik iş birliğinin temelini oluşturan AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’na dair gözden geçirme sürecinin ne şekilde işleyeceği ve takvimin ne olacağına dair detay vermedi.

İsveç ise AB’yi İsrailli bakanlara yaptırım uygulamaya zorlayacağını söyledi.

İngiltere müzakereleri durdurdu

İsrail’e karşı bir adım da İngiltere’den geldi. Londra hükümeti İsrail’le devam eden serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya aldı. Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimcilere yaptırım uygulanacağını duyuran İngiltere İsrail büyükelçisine nota verdi. İngiliz Dışişleri Bakanı David Lammy,  “Yardımları engellemek, savaşı genişletmek, dostlarınızın ve ortaklarınızın kaygılarını görmezden gelmek. Bu savunulamaz bir tutum ve derhal sona ermeli” dedi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Mark Carney önceki gün yaptıkları ortak açıklamada, “Netanyahu hükümetinin aşırı eylemlerine sessiz kalmayacaklarını” bildirmiş, saldırılar durmaz ve insani yardım geçişine izin verilmezse yaptırım uygulayacakları tehdidinde bulunmuştu.

İsrail’den Avrupa’ya tepki

Baskı altındaki Benyamin Netanyahu hükümeti ise Avrupa ülkelerini “İsrail’in karşı karşıya olduğu zorlukları anlamamakla” suçladı. Hükümet sözcüsü Oren Marmorstein “dış baskıların İsrail’i yolundan döndüremeyeceğini” söyledi.

Dün yayınladığı video mesajda İsrail Başbakanı Netanyahu, “Tüm Avrupalı liderler İsrail’i desteklemekte ABD Başkanı Donald Trump gibi olmalı” demişti. Netanyahu mesajında, “Eğer Hamas silah bırakır ve katil liderleri Gazze’yi terk ederse bu savaş yarın biter” ifadelerini kullanmıştı.

Gazze’ye haftalar sonra un girdi

Artan baskı üzerine İsrail, 2 Mart’tan bu yana ilk kez dün Gazze’ye gıda geçişine izin verdi. İsrail hükümeti 93 kamyonla un, bebek maması, ilaç ve diğer tıbbi malzemenin taşındığını bildirdi. Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), geçişine izin verilen miktarın “okyanusta bir damla” olduğunu belirtti ayrıca İsrail’in teslimat sırasında zorluk çıkardığını, gecikmeler yaşandığını kaydetti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher BBC’ye verdiği mülakatta, gerekli yardım ulaştırılamazsa 14 bin bebeğin 48 saat içinde ölebileceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Senato’da, yardımın “yeterli miktarda olmadığını” söyledi ancak gelecek günlerde miktarın artacağını ifade etti.

BM: Gazze’de henüz herhangi bir yardım dağıtımı olmadı

Birleşmiş Milletler, 11 haftalık ablukanın ardından yardım malzemesi kamyonlarının Gazze’ye girmesine karşın, herhangi bir yardım dağıtımı yapılmadığını duyurdu.

İsrailli yetkililer Salı günü Gazze’ye un, bebek maması, tıbbi malteme ve ilaç yüklü 93 kamyonun girdiğini söyledi.

Ancak Birleşmiş Milletler kamyonların Kerem Şalom sınır kapısının Filistin tarafına ulaşmış olmasına karşın, şu ana kadar yardım dağıtımı yapılmadığını belirtti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric bir ekibin İsrail’in kamyonların bölgeye geçişine izin vermesini “birkaç saat boyunca beklediğini” belirtti ama “maalesef yardım malzemelerini depolarımıza getiremediler” dedi.

14 bin bebek risk altında

Birleşmiş Milletler yetkilisi Tom Fletcher, çok daha fazla gıda malzemesi gerektiğini, yardım gelmezse 48 saatte 14 bin bebeğin hayatının tehlikede olacağı uyarısında bulundu.

BBC Radyo 4’te yayınlanan Today’s isimli programa katılan Fletcher, İsrail’in Gazze’ye girmesine izin verdiği yardım miktarının yetersiz olduğunu belirtti. Pazartesi günü bölgeye yalnızca 5 yardım kamyonunun girdiğine dikkat çeken BM yetkilisi, bunun “okyanusta bir damla anlamına” geldiğini söyledi. Bebek maması ve gıda yüklü yardım kamyonlarının Gazze-Mısır sınırının hemen diğer tarafında beklediğini ancak İsrail izin vermediği için insanlara ulaştırılamadığını söyleyen Fletcher, yardım zamanında ulaşmazsa 48 saat içinde 14 bin bebeğin ölebileceğini ifade etti. Birçoğu İsrail saldırılarında öldürülmesine rağmen “sahada çok güçlü ekipleri” olduğunu vurgulayan Fletcher, “48 saat içinde bu 14 bin bebekten kurtarabildiğimiz kadarını kurtarmak istiyoruz” diye konuştu.

Netanyahu önceki “asgari miktarda” yardım girişine “diplomatik nedenlerle” izin verdiklerini söylemiş, bu adımı atmazlarsa ABD’nin desteğini kaybetmekten endişe ettiklerini anlatmıştı.

İsrail ordusunun saldırıları sürüyor

İsrail ordusunun, dün sabahtan bu yana Gazze Şeridi’nde evleri ve yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı barınma merkezlerini hedef aldığı saldırılarda 78 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Hastane kaynaklarından ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail ordusu, 2 kamikaze insansız hava aracıyla (İHA), Gazze kentinin merkezindeki Derec Mahallesi’nde bulunan ve yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Musa bin Nasir Okulu’nu bombaladı.

İsrail saldırısında 12 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda İsrail ordusunun hedef aldığı “Mukayyed” ailesine ait evde aynı aileden 9 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda yerinden edilen Filistinlilerin barındığı benzin istasyonunun İsrail ordusunca hedef alınması sonucu 15 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail ordusunun Gazze’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde “Ebu Semra” ailesine ait evi bombalaması sonucu 13 Filistinli hayatını kaybetti, saldırıda yaralananlar oldu.

Gazze kentinin Zeytun Mahallesi’nde İsrail ordusunun Sıkke Caddesi’ne düzenlediği saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti.

Filistin Kızılayı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda bulunan Menara bölgesinde İsrail ordusunun İHA ile düzenlediği saldırıda 3 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta İsrail ordusunun yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir çadıra düzenlediği saldırıda 4 Filistinli yaşamını yitirdi, 9 kişi yaralandı.

Öte yandan, şehir merkezindeki evinin daha önce bombalanması sonucu yaralanan El-Beyuk ailesinden 1 Filistinli hayatını kaybetti.

Netanyahu Pazartesi günü “Gazze Şeridi’nin tümünde kontrolü ele alacağız” diye konuşmuştu.

Öte yandan Doha’da Hamas ve İsrail heyetlerinin görüşmeleri sürüyor. Savaşın başından beri arabuluculuk rolünü üstlenen Katar, son saldırılar üzerine İsrail’i “sorumsuz ve agrasif” davranmakla suçladı, olası ateşkesin baltalandığını kaydetti. (DW Türkçe/BBC Türkçe/AA)