Uzun süredir gündemde yer alan 10. Yargı Paketi’nde taslak çalışma tamamlanırken TBMM’ye gelmeye hazırlanıyor. İnfaz düzenlemesine ek olarak Adalet Bakanlığı ikinci bir düzenleme için çalışmalarına hız verdi.
T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre, ‘İnfaz Paketi’ ya da ‘10. Yargı Paketi’ olarak tanımlanan ve Ceza İnfaz Kanunu’nda bazı değişiklikler öngören kanun teklifinde son aşamaya gelindi.
AK Parti Meclis Grubu Meclis’in çalışma takviminin planlandığı bir bilgilendirme toplantısında muhalefet partilerinin grup başkanvekillerine infaz paketi hakkında sözlü olarak bilgi verdi.
Meclis’te bayram öncesi yoğun mesai
21 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşen toplantıda paketin bayramdan önce yasalaşmasının mümkün olup olmayacağı da konuşuldu. Bu konuda siyasi partiler arasında büyük oranda fikir birliği sağlandı. Kamuoyunda oluşan ‘infaz düzenlemesi yapılması’ beklentisi bu fikir birliğinde etkili oldu.
Ancak bunun için Meclis’in yoğun bir mesai yapması gerekiyor. Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği kanun hükmünde kararnameleri içeren ve AYM’nin verdiği süre dolduğu için haziran başına kadar yasalaşması gereken iki teklif bulunuyor.
Ayrıca Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un 2 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle 3 Haziran’da da Meclis Başkanlığı seçiminin yapılması planlanıyor.
Buna göre AK Parti’nin en geç önümüzdeki hafta ortasına kadar teklifi Meclis’e sunması gerekiyor. Teklif komisyonda görüşülürken eş zamanlı olarak da Genel Kurul’da diğer iki teklifin görüşmelerinin, gerekirse cuma günü ve hafta sonu da çalışılarak tamamlanması planlanıyor.
Bayram tatilinden önceki iki mesai gününde de Meclis Başkanı seçiminin yapılması ve infaz teklifinin yasalaştırılması hedefleniyor.
Paketin içeriğine dair uzlaşı arayışları
Bu planın hayata geçebilmesi için içerik konusunda da uzlaşı sağlanması ve infaz paketinin komisyon ve Genel Kurul aşamalarının tartışmasız ve hızlı ilerlemesi gerekiyor. Meclis’te bunun için de bir arka kapı diplomasisi yürütüldü. AK Parti Meclis Grubu siyasi partiler arası uzlaşıyı sağlamak için grup başkanvekilleriyle birebir görüşmeler yaparak pakete dair önerilerini aldı.
DEM Parti de geçtiğimiz hafta yaptığı siyasi parti ziyaretlerinde infaz düzenlemelerinde ortaklaşılması yönündeki görüşlerini iletmişti.
AK Parti grubunun siyasi partilerle yaptığı görüşmelerin sonuçlarını önümüzdeki salıya kadar parti kurullarına aktarması, sonrasında da teklifi Meclis’e sunması bekleniyor.
Muhalefet temsilcileri paketin bayramdan önce yasalaşmasına itirazları olmadığını ancak şimdiye kadar sadece sözlü olarak bilgilendirildiklerini söyledi.
Teklifin sözlü olarak kendilerine iletilen maddelerinin olumlu olduğunu belirten muhalefet temsilcileri, tutumlarının paketin son halini gördükten sonra iyice netleşeceğini ifade etti.
Teklifin içeriğine dair yansıyanlar şöyle:
-Pandemi dönemindeki Covid tahliyelerinden 31 Temmuz 2023 öncesinde cezaevine giren ancak o dönem cezası kesinleşmeyen hükümlülerin de yararlanması,
-Şiddet bağı olmayan, yüksek ceza gerektirmeyen bazı terör suçlarının da covid tahliyeleri kapsamına alınması,
-Hasta ve yaşlı tutuklu ve hükümlülerin tahliye edilmesi,
-Mükerrer suç işleyenlerin yani ikinci kez aynı suçu işleyip cezaevine girenlerin şartlı salıverilmeden yararlanması,
-Anayasa Mahkemesi’nin iki kez iptal ettiği ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca iki yıl altı aydan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ düzenlemesinin ilga edilmesi veya ceza süresinin düşürülmesi,
-Tutuklu çocukların cezanın cinsine ve yaş durumuna göre kapalı cezaevlerine değil ıslahevlerine gitmesi,
-Yol kesme, trafikte darp gibi suçlarda cezasızlık algısının ortadan kalkması için cezanın paraya çevrilmesi ya da ertelenmesinden vazgeçilmesi, 1/10 ya da ⅛ oranında ceza verilmesi ve gece ya da hafta sonu infaz uygulanması,
-Hamile olup tutuklu durumda olan kadınların, ceza süre şartı olmaksızın şartlı tahliyeden yararlanması.