CHP’den Meclis komisyonuna yeni isim önerisi

CHP’nin Meclis Başkanı Kurtulmuş’a ilettiği raporda yalnızca isim önerisi değil, komisyonun yapısı, çalışma esasları ve kapsamına ilişkin çok sayıda öneri yer aldı.

CHP’den Meclis komisyonuna yeni isim önerisi
CHP’den Meclis komisyonuna yeni isim önerisi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 28 Temmuz 2025 16:24

CHP Meclis’e sunduğu raporda, Kürt sorununun çözümü için yürütülen süreçte, Meclis’te kurulacak komisyon için ‘Toplumsal Barış, Adalet ve Demokratik Mutabakat Komisyonu’ ismini önerdi.

CHP, Meclis’te kurulması planlanan yeni çözüm süreci komisyonuna ilişkin önerilerini içeren 16 sayfalık bir raporu yaklaşık bir ay önce Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sundu.

İsimde ‘tarafsızlık’ vurgusu

Raporda, komisyon isminin herhangi bir parti ya da ittifakın yaygın söylemi veya sloganı olmaması gerektiği vurgulandı. Buna göre CHP, yeni süreç için hükümet çevrelerinin kullandığı ‘Terörsüz Türkiye’  yerine ‘Toplumsal Barış, Adalet ve Demokratik Mutabakat Komisyonu’ ismini önerdi.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığına göre CHP, raporda komisyonun ismine, ‘Terörsüz Türkiye’ ifadesinin tarafsızlık ilkesine uymadığını belirterek itiraz etti.

CHP’nin Meclis Başkanı Kurtulmuş’a ilettiği raporda yalnızca isim önerisi değil, komisyonun yapısı, çalışma esasları ve kapsamına ilişkin çok sayıda öneri yer aldı. CHP, komisyonun tüm toplumsal kesimleri kapsayacak şekilde yapılandırılması ve şeffaflık ilkesiyle çalışması gerektiğini belirtti.

Komisyona toplumsal kesimlerden katkı ve demokratik standartların yükseltilmesi

CHP kaynakları, komisyonun başarılı olabilmesi için yalnızca iktidarın değil, tüm siyasi partilerin, akademi dünyasının, sivil toplum örgütlerinin ve insan hakları savunucularının sürece dahil edilmesi gerektiğini savunuyor.

16 sayfalık raporun birinci maddesini isim önerisi oluştururken, ikinci maddede, komisyonun amacı ve görev alanına değiniliyor. Komisyonun PKK’ye silah bıraktırmakla sınırlı kalmaması, ‘her tür ayrımcılığın ortadan kaldırılması, anti demokratik düzenleme ve uygulamaların son bulması, tutukluluğun istisna olması’ da amaçları arasına ekleniyor.

İkinci maddede şu ifadeler yer alıyor:

‘Demokratik standartların yükseltilmesi, toplumsal davaların tartışılması, her tür ayrımcılığın ortadan kaldırılması, anti demokratik yasal düzenlemelerin ve uygulamaların son bulması, tutukluluğun istisna olmasının sağlaması, kısaca hukuk devletinin tüm kural ve kurumları ile işler hale getirilmesine yönelik yasal öneriler geliştirmesi, Kürt sorununun çözülmesi ve toplumsal barışın inşası için çalışması amaçlanmalıdır. Bu temel yaklaşım ekseninde komisyonun görev alanı; toplumsal barış ve adaletin sağlamasına yönelik kanuni düzenlemeler ve kanunların uygulanmasındaki aksaklıklarının giderilmesi ile sınırlıdır.’

Komisyon için kanun 

Üçüncü maddede, komisyonun kanunla kurulması savunuluyor. Bugün itibariyle, ne şekilde kurulacağı, hangi alanda faaliyet yürüteceği ve yetkilerinin ne olacağı belli değil. Dördüncü maddede, mecliste grubu olan partilerin üç, olmayanların bir üyeyle temsili öneriliyor. Ancak CHP’nin önerisi kabul görmedi.